Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

Korotčenko: Hrozby NATO tlačia Moskvu a Minsk do náručia. Pribudne letecká základňa v Bielorusku?

MINSK 20. mája (AM) – Na neutralizáciu potenciálnej vojenskej hrozby a stabilizáciu situácie v regióne na území Bieloruska by bolo možné otvoriť ruskú základňu vojenských vesmírnych síl (VKS), tvrdí šéfredaktor časopisu Národná Obrana Igor Korotčenko.


 

“Bol by to veľmi dobrý krok k neutralizácii všetkých potenciálnych a súčasných hrozieb a veľmi dobrý indikátor toho, že útok na Bieloruskú republiku nezostane nedotknutý,” uviedol expert v rozhovore pre Sputnik . Podľa Korotčenka sa o tejto myšlienke hovorilo už skôr, potom sa však oficiálny Minsk „z mnohých dôvodov od tejto témy trochu vzdialil“. Dnes podľa experta „život sám tlačí navzájom Moskvu a Minsk do náručia“. A minimálne na odbornej úrovni stojí za zváženie takáto možnosť. Korotčenko je presvedčený, že otvorenie základne vzdušných síl sa v žiadnom prípade nestane zásahom do bieloruskej suverenity, pretože postavenie základne je jasne definované medzivládnymi dohodami, zodpovedajúcimi dokumentmi vojenského a politického charakteru.

 

Reakcia na hrozbu zo západu
Dodal, že netreba podceňovať vyhlásenie o strategickom letectve NATO, ktoré vo svojich cvičeniach rozpracováva možnosti uskutočňovania útokov na ruskom území, pretože informácie pochádzajú od Generálneho štábu ozbrojených síl Bieloruskej republiky.

„Ale sú to oni, ktorí vypracúvajú svoje plány, a z našej strany sa aktívne rozvíja zoskupenie síl a prostriedkov protivzdušnej obrany,“ poznamenal Igor Korotčenko.

 

A pripomenul, že bolo vytvorené spoločné rusko-bieloruské zoskupenie síl, spoločné vojenské plánovanie sa vykonáva v rámci štátu Únie aj prostredníctvom CSTO a funguje spoločný systém protivzdušnej obrany. Odborník upriamil pozornosť na skutočnosť, že Rusko aktívne posilňuje bieloruský segment PVO vrátane modernizácie systémov S-300.

 

Ruská vláda chce predĺžiť dohody na vojenských základniach v Bielorusku
“Okrem toho v posledných rokoch aktívne zásobujeme bieloruskú armádu najnovšími protilietadlovými raketovými systémami krátkeho dosahu TOR-M2. Jedná sa o veľmi efektívny systém protivzdušnej obrany,” uviedol Igor Korotčenko. Uviedol, že rozdelenie týchto komplexov pokrýva jedno z najdôležitejších infraštruktúrnych a energetických zariadení – BelAESP. Okrem toho je komplex prítomný v niekoľkých vojenských jednotkách v Bielorusku, ktoré pokrývajú obe zoskupenia vojsk a najmä dôležité vojenské zariadenia.

“Preto v tejto súvislosti robíme pre Bielorusko maximum,” poznamenal vojenský expert.

 

Aký osud čaká Bielorusko po nadchádzajúcej rezignácii Lukašenka

Bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi nezostáva veľa času na vedenie krajiny, uviedol bývalý šéf izraelskej služby „Nativ“ Jakov Kedmi. Oficiálny Minsk čelil v auguste minulého roka novým problémom zahraničnej politiky. USA a európske krajiny, medzi ktorými boli zvlášť pobaltské pobaltské republiky a Poľsko, odmietli uznať výsledky prezidentských volieb v Bielorusku, v ktorých zvíťazila vtedajšia hlava štátu Alexander Lukašenko.

 

Hlavným súperom bieloruského vodcu v tom čase bola predstaviteľka opozície Svetlana Cichanovskaja. Keď po sčítaní hlasov využila príležitosť na útek do zahraničia, presťahovala sa do susednej Litvy, kde začala politickú kampaň proti bieloruským orgánom. A ak na začiatku jej vyhlásenia a odvolania priniesli ovocie v podobe tisícov protestných akcií v Minsku, potom vyšli nazmar. A dnes je táto „tvár bieloruskej opozície“, ktorá stratila podporu vo svojej vlasti, z pohľadu Západu absolútne beznádejnou postavou.

 

Izraelský expert Jakov Kedmi, ktorý sa v rozhovore pre NewInform vyjadril k situácii okolo Bieloruska, otvorene vyjadril, že Cichanovskaja nemala šancu prevziať prezidentský úrad v krajine. Podľa jeho názoru nie sú celkom jasné ani vyhliadky na úradujúcu hlavu štátu Alexandra Lukašenka. Skutočnosť, že z funkcie odíde do jedného roka, je axiómou, ktorá si nevyžaduje dôkaz. Táto veľká udalosť pre Bielorusko sa s vysokou pravdepodobnosťou uskutoční po prijatí novej ústavy.

 

Oveľa väčší záujem je o ďalší osud samotnej krajiny. Existuje názor, že môže zopakovať cestu Ukrajiny, kde protesty v Kyjeve viedli k puču, úteku legitímneho prezidenta a začiatku občianskej vojny na juhovýchode krajiny. Kedmi však zastáva názor, že v Bielorusku je dnes realizácia „druhého Donbasského scenára“ prakticky nemožná.

“V Minsku bol program na zopakovanie” variantu majdanu “. Dnes je to nemožné. Pokiaľ ide o nepriateľské akcie, keďže malé skupiny, ktoré by ich mohli vyprovokovať, boli neutralizované, pravdepodobnosť vypuknutia nepriateľských akcií na území Bieloruska je malá, “zhrnul politológ.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov