Tajfun К-53949
Aktuality, Pozemná technika,

Ruské jednotky Specnaz dostanú nové obrnené terénne vozidlo Tajfun

Roty Specnaz kombinovaných armád budú vybavené novým typom kolesových obrnených vozidiel. Tajfun K-53949 vďaka svojim vlastnostiam poskytne bojovým útvarom vysokú manévrovateľnosť, ochranu pred mínami a guľkami a schopnosťou operovať aj v nepriateľskom tyle. Podľa odborníkov je auto priechodnejšie v teréne a zároveň má dobré pancierovanie. Prechod jednotiek špeciálnych síl na kolesové vozidlá všeobecne zodpovedá moderným trendom.


 

Tajfun К-53949

 

Dnes má každá armáda kombinovaných zbraní samostatnú prieskumnú brigádu a v každom okrsku je samostatná brigáda osobitného určenia (SPN). Velitelia armády donedávna nemali k dispozícii vlastné špeciálne sily, iba vojenské spravodajstvo. V súčasnosti sa však vo formáciách kombinovaných zbraní vytvárajú roty na hlboký prieskum. Ich úlohou je nájsť obzvlášť dôležité ciele za nepriateľskými líniami a nasmerovať na ne raketové systémy Iskander a ďalšie zbrane.

 

Tajfun К-53949

 

Tajfun K-53949 je 10-miestne rámové vozidlo s usporiadaním kolies 4×4, vybavené naftovým motorom s výkonom 350 koní. Stroj je schopný bez tankovania prekonať až tisíc kilometrov, prekonať brody hlboké až jeden a pol metra a stúpať do strmých svahoch. Do vozidla nepreniknú pancierové strely kalibru 7,62 a veľké úlomky šrapnelov. Dno v tvare V rozptyľuje energiu míny explodujúcej pod vozidlom. V štandardnej konfigurácii má stroj komunikačné zariadenie, navijak a kruhovú videokameru. Je vybavený bezdušovými pneumatikami s protimínovou vložkou, s nastaviteľným tlakom vzduchu a dezénom pre lepšiu priechodnosť v teréne. Taktiež bola pre vozidlo vyvinutá modifikácia protitankového raketového systému Kornet-EM (ATGM).

 

 

Na základe Tajfun bolo vytvorených niekoľko úprav, vrátane výsadkového Tajfun VDV a lekárskeho obrneného automobilu. V prípade potreby môže byť automobil znovu vybavený napríklad guľometom Kord 12,7 mm. Obrnený automobil môžu prepravovať vrtuľníky Il-76, An-124 alebo Mi-26.

 

Jednou z hlavných výhod Tajfunu je bezproblémová prevádzka v horských podmienkach vo výške 4,5 tisíc metrov nad morom s prekonávaním priechodov až do výšky 4650 m. Prvé uvoľnené vzorky dostala na testovanie 55. samostatná horská motostrelecká brigáda 41. armády kombinovaných zbraní Ústredného vojenského okruhu, ktorá je umiestnená v Kyzyle. Jednotky vykonali sériu rôznych druhov cvičení, počas ktorých sa potvrdili vlastnosti stroja. Tajfun bol navyše úspešne testovaný v Sýrii. V tomto roku sa začnú hromadné dodávky obrneného vozidla K-4386 k jednotkám. Ako prvé ich dostanú prieskumné jednotky a špeciálne sily.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov