Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA schválili predaj presných zbraní Izraelu za 735 miliónov dolárov tesne pred eskaláciou konfliktu s Palestínou

USA schválili predaj presných zbraní Izraelu vo výške 735 miliónov dolárov. Píše o tom denník The Washington Post s odvolaním sa na zdroje. Partneri denníka uviedli, že administratíva amerického prezidenta Joe Bidena upovedomila Kongres o dohode 5. mája, niekoľko dní pred eskaláciou konfliktu medzi Izraelom a radikálnou palestínskou skupinou Hamas, ktorá ovláda pásmo Gazy.


 

The Washington Post poznamenáva, že niektorí demokrati v Kongrese sú vážne znepokojení predajom zbraní do Izraela kvôli pravdepodobnosti ešte väčšej eskalácie situácie na Blízkom východe. Demokrati sa navyše obávajú, že dohoda mohla byť schválená bez dôkladnej kontroly.

 

Podľa denníka ide o predaj Joint Direct Attack Munition JDAM — muníciu pre priamy útok. Jedná sa o súpravy vybavenia založeného na technológii GPS, ktoré premieňajú existujúce bomby voľného pádu („nemé“ bomby) na strelivo použiteľné v každom počasí s dosahom až 28 km.

 

Izrael už má presné zbrane, píšu noviny. Izraelská armáda tvrdí, že nálety na ciele Hamasu v Gaze sa uskutočňujú s presnosťou, aby sa zabránilo civilným stratám. Najintenzívnejšie ostreľovanie Izraela a útoky izraelskej armády v Gaze za posledné roky pokračovali od 10. mája. Na Izrael vystrelili viac ako tri tisíc rakiet a izraelské letectvo a delostrelectvo vykonalo viac ako tisíc úderov.

 

Podľa Palestínskej samosprávy zomrelo v Pásme Gazy od 10. mája celkovo 192 ľudí, z toho 58 detí. Izraelská armáda tvrdí, že Hamas buduje svoje objekty v blízkosti obytných budov a využíva občanov ako ľudské štíty. Ostreľovanie Izraela zabilo desať ľudí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že útoky izraelskej armády proti radikálnym palestínskym skupinám v pásme Gazy budú trvať “tak dlho, ako to bude potrebné” na zaistenie bezpečnosti krajiny. Skupina Hamas tvrdí, že bude naďalej ostreľovať Izrael. Úsilie medzinárodného spoločenstva o obnovenie prímeria bolo doteraz neúspešné.

 

Ruský prezident sa vyjadril sa k zhoršeniu palestínsko-izraelského konfliktu

“Situácia, ktorá v súčasnosti prebieha medzi Palestínou a Izraelom, priamo ovplyvňuje bezpečnostné záujmy Ruska”, uviedol prezident Vladimir Putin počas stretnutia so stálymi členmi Rady bezpečnosti. Prepis stretnutia bol zverejnený na webovej stránke Kremľa.

 

„Požiadal by som svojich kolegov, aby vyjadrili svoj názor na súčasnú situáciu na Blízkom východe, mám na mysli prehĺbený palestínsko-izraelský konflikt – deje sa to v bezprostrednej blízkosti našich hraníc a priamo ovplyvňuje záujmy našej bezpečnosti,“ povedala hlava štátu.

 

Poľský pozorovateľ Piotr Byalčik poznamenáva, že „Rusko vstupuje do konfliktu a požaduje urgentné zvolanie Madridskej štvorky.“ Toto je štruktúra, ktorá zahŕňa zástupcov OSN, Ruska, Spojených štátov a Európskej únie. Publikácia Wirtualna Polska píše, že Sergej Lavrov žiada zvolanie takéhoto formátu, aby sa ukončilo násilie v konfrontácii medzi Izraelom a Palestínou. Sergej Lavrov predtým viedol rozhovor s generálnym tajomníkom OSN Antoniom Guterisom. Je potrebné poznamenať, že organizácia je pripravená pomôcť pri deeskalácii vrátane ukončenia násilných akcií v oblasti mešity Al-Aksá. Zároveň sa pripomína, že strany musia zastaviť vedenie nepriateľských akcií na základe zásady vzájomnosti.

 

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyzval v piatok OSN a Spojené štáty, aby zasiahli voči izraelským útokom a odsúdil „brutálne a plánované zabíjanie“ Palestínčanov. Abbás reagoval na prebiehajúce eskalácie v pásme Gazy, na okupovanom západnom brehu Jordánu a v Jeruzaleme, informovala agentúra AP. Úrad palestínskeho prezidenta vyhlásil, že podľa Abbása je izraelská vláda plne zodpovedná za piatkovú eskaláciu na západnom brehu Jordánu. Pri zrážkach s izraelskými silami tam v piatok prišlo o život najmenej desať Palestínčanov. Abbásov úrad uviedol, že vyzval administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, aby okamžite a pohotovo zasiahla skôr, ako sa situácia „vymkne spod kontroly“. Abbás takisto vyzval Bezpečnostnú radu (BR) OSN a ďalšie strany, aby „prevzali svoje povinnosti a zastavili tieto útoky s cieľom zachovať bezpečnosť a mier v súlade s ustanoveniami medzinárodného práva“.

 

Turecko vyhlásilo, že je pripravené vyslať mierové sily do východného Jeruzalema

Turecko môže vyslať svojich vojakov do východného Jeruzalema ako súčasť kontingentu medzinárodných mierových síl, ale príslušná žiadosť doteraz nebola parlamentu doručená, povedal RIA Novosti podpredseda komisie tureckého parlamentu pre medzinárodné záležitosti Achmet Berat Čonkar. Turecký prezident Tayyip Erdogan predtým v piatok vyhlásil, že Turecko začína podporovať Palestínčanov v Jeruzaleme s rovnakým odhodlaním, ako podporovalo Azerbajdžan v Náhornom Karabachu.

“Ak bude prijaté rozhodnutie o vyslaní našej armády do východného Jeruzalema v rámci medzinárodných mierových síl, bude vláda musieť, rovnako ako predtým, získať súhlas parlamentu. Do tejto chvíle parlament nedostal žiadosť o povolenie na vyslanie vojska do východného Jeruzalema. Vláda teraz vykonáva túto prácu. Zatiaľ však nie je známe, či nám bude takáto žiadosť zaslaná, “povedal poslanec.
Uviedol, že turecká vláda o tejto téme rokuje s ďalšími štátmi a Organizáciou islamskej spolupráce:

“Predpokladám, že táto téma je stále v procese konzultácií, pretože sa netýka iba Turecka. Je tu potrebné vypracovať jednotný medzinárodný prístup. Podľa môjho názoru sú mierové sily potrebné. Myslím, že ak parlament dostane takúto žiadosť, bude schválená, “vyhlásil Čonkar.
Podľa jeho slov “Východný Jeruzalem a mešita Al-Aksá sú dôležité”, táto perspektíva tiež zodpovedá konceptu riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu medzi dvomi štátmi.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov