Ilustračné foto: PMC Blackwater
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon si vytvoril tajnú 60-tisícovú zástupnú armádu

USA za posledných desať rokov vybudovali masívnu tajnú armádu. K takémuto záveru dospeli novinári časopisu „Newsweek“, ktorí sa vyšetrovaniu venujú dva roky. Podľa zverejnených informácií počet tejto vojenskej formácie výrazne prevyšuje počet tajných konfidentov CIA. „Newsweek“ píše, že „tajní“ vojaci pracujú doma aj v zahraničí, plnia úlohy vo vojenských uniformách alebo sú maskovaní za civilistov.


 

“Na tomto programe sa zúčastňuje okolo 130 súkromných spoločností, ktoré ročne minú viac ako 900 miliónov dolárov. Hovoríme o vytváraní falošnej dokumentácie, platení účtov a daní osôb pracujúcich pod falošnými menami, ako aj o výrobe špeciálnych prístrojov a zariadení na odpočúvanie a dohľad v najodľahlejších kútoch Blízkeho východu a Afriky,“ píšu autori vyšetrovacej správy.

 

Podľa novinárov USA potrebujú tajnú armádu so 60-tisíc ľuďmi nielen na boj proti terorizmu, ale aj na vedenie hybridnej vojny s Ruskom a Čínou. Jeden dôstojník tajnej armády na dôchodku pre „Newsweek“ uviedol, že o skutočnom rozsahu programu nie je nič známe.

 

Rusi vyhodnotili hrozbu tajnej armády USA

60-tisícová tajná armáda vytvorená v USA je vykonávateľom rozkazov ministerstva obrany. Vďaka tomu sa Pentagon môže ľahko zbaviť zodpovednosti, uviedol v rozhovore pre portál  Lenta.ru Alexandr Šerin, prvý podpredseda obranného výboru Štátnej dumy.

„Aby nezapájali určité regulárne americké jednotky, aby neniesli zodpovednosť na vysokej diplomatickej úrovni, USA zapájajú súkromné ​​vojenské spoločnosti (PMC). Následne sa od nich vždy ľahko dištancujú a vyhlásia, že ide o akúsi obchodnú organizáciu, s ktorou štát a Pentagon údajne nemajú nič spoločné. Zákazníkmi ich služieb sú v skutočnosti Spojené štáty, zastúpené Pentagonom a oni plnia určité úlohy,“ tvrdí poslanec.

 

Šerin dodal, že takéto PMC v USA už dávno existujú. Podľa neho je ťažké povedať, či pre Rusko predstavujú nejakú hrozbu — všetko závisí od toho, aká úloha im bude pridelená.

„Súkromné ​​vojenské spoločnosti sa nepriamo využívajú proti Ruskej federácii na území iných krajín — to je skutočnosť. Tieto PMC môžu strážiť určité objekty, byť inštruktormi pre niektoré formácie banditov, spoločnosťami, ktoré sprevádzajú určitý náklad dodávaný teroristickým skupinám, na ktoré útočia ruské vojenské Vzdušno-vesmírne sily,“ hovorí Šerin.

 

Zároveň vyjadril názor, že Rusko musí prijať zákon o PMC aj v súlade s národnými záujmami. Na otázku, či sú takéto návrhy zákonov plánované, poslanec poznamenal, že zatiaľ nedostali súhlas od ruskej vlády.

Karol Jerguš

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov