Iron Dome vpravo
Aktuality, Pozemná technika,

Efektná, alebo efektívna? Čo je v skutočnosti izraelská raketová obrana Iron Dome

Obranná kapacita židovského štátu je pôsobivá – spoľahlivosť aj imidž. Je však výhodné tieto systémy používať a ako je možné preniknúť cez tento protiraketový štít?


 

Počas súčasnej krízy na Blízkom východe bolo z Palestínskej samosprávy na Izrael vystrelených viac ako 1 800 neriadených rakiet rôzneho kalibru. Niektoré z týchto rakiet nedosiahli hranice židovského štátu. Podľa medializovaných informácií však malo ciele v Izraeli zasiahnuť asi 1200 rakiet. Väčšinu z nich zostrelil izraelský mobilný protiraketový obranný systém za každého počasia Železný dóm.

Vľavo rakety izraelskej PVO – Iron Dome a vpravo rakety odpálené z Gazy

 

Rakety Qassam používané Palestínčanmi nie sú veľmi presné a nemajú vysokú vojenskú účinnosť, môžu však spôsobiť pomerne vážne škody na nechránených civilných objektoch. Ako Iron Dome poskytuje raketovú ochranu pred týmito raketami? Súčasťou systému je radar na sledovanie situácie vo vzduchu, ktorý detekuje a sleduje let vystrelenej strely. Dráhu letu konvenčnej neriadenej strely, ako je Grad alebo Qassam, je možné vypočítať pomerne jednoducho, pretože tieto strely nevykonávajú manévrovanie.

 

Výpočet vykonáva riadiaci modul systému . Ak je bod dopadu strely mimo sídliska alebo mimo chránenej oblasti, systém Iron Dome strelu obíde a neutratí na ňom muníciu. Ak raketa ohrozuje chránené územie, je na ňu vystrelená záchytná strela. Jedna raketová komplexná batéria má zvyčajne 3 až 4 odpaľovacie zariadenia, každé s 20 záchytnými raketami Tamir. Jedna protiraketová batéria chráni oblasť až 150 kilometrov štvorcových.

 

Zachytávacia strela Tamir je relatívne malá riadená strela na tuhé palivo , ktorá kombinuje dva typy navádzania – v počiatočnej fáze je let rakety riadený veliacim modulom Iron Dome a na konci letu sa riadenie prenáša na aktívnu navádzaciu hlavicu rakety, raketa sa stáva úplne samo navádzanou.

 

Intercepčná raketová hlavica je vybavená diaľkovou poistkou, ktorá raketu odpáli a vytvorí oblak trosiek, ktoré cieľovej rakete spôsobia maximálne škody. Iron Dome samozrejme môže strieľať viac rakiet Tamir na rovnaký cieľ, kým nebude zničený. A samozrejme, takáto práca protiraketového systému na desiatkach cieľov za minútu je možná iba v automatickom režime.

 

Systém Iron Dome funguje ako obranný robot, ktorý keď je aktivovaný, začne strieľať záchytné rakety zo svojich odpaľovacích zariadení pred zničením cieľov. Ak niektorému z odpaľovacích zariadení dôjde strelivo, informácie o ňom sa zobrazia dostatočne skoro a je pripravené dobíjanie, ktoré trvá len pár minút. Protiraketový boj opäť pokračuje. Všetko to vyzerá veľmi efektívne. Ale je to efektívne ? O tomto existuje veľa pochybností.

 

Začnime s nákladmi. V tlači nájdete informácie o tom, že jedna záchytná strela Tamir stojí 25 – 40 tisíc dolárov. S najväčšou pravdepodobnosťou je toto číslo výrazne podhodnotené. Zároveň je nepravdepodobné, že by náklady na také rakety presiahli 100 000 dolárov: koniec koncov máme do činenia s hromadným a sériovým produktom.

 

Je zrejmé, že také drahé rakety sa používajú proti raketám a neriadeným raketám, ktorých náklady sa merajú najlepšie v tisícoch, nie v desiatkach tisíc dolárov. Zdá sa to veľmi neopodstatnené. Celková hospodárska strata z dopadu jednej rakety Qassam, berúc do úvahy možné výplaty poistného, ​​náhrady a ďalšie rehabilitačné a lekárske náklady, však predstavuje milióny dolárov. Z tohto hľadiska je ekonomický efekt, dokonca aj so 70 – 80% účinnosťou protiraketového obranného systému Iron Dome, celkom hmatateľný.

Vpravo rakety izraelskej PVO – Iron Dome a vľavo rakety odpálené z Gazy

 

Prečo Iron Dome míňa ciele?

Teraz o skutočnej efektívnosti boja. Najskeptickejšie odhady odporcov systému Iron Dome hovoria, že je schopný zničiť asi 5% nepriateľských granátov. Tieto čísla sú špekulatívne a ťažko ich brať vážne – ak by boli, nenahraditeľné straty izraelských civilistov by boli úplne odlišné. Ale aj vyhlásenia izraelských predstaviteľov a armády o 95% účinnosti vyzerajú trochu prehnane. Miera efektivity boja 80 – 90% sa javí ako najrealistickejšia.

 

Samozrejme môžete bojovať proti akejkoľvek obrane, vrátane Iron dome. Jedným zo spôsobov riešenia tohto druhu obranného komplexu je jednoduché nasýtenie obrany útočiacimi objektmi – tj raketami hromadne vypúšťanými. Bojové výkony komplexov ako Iron dome sú stále obmedzené a začnú míňať ciele, keď ich je príliš veľa.

 

Napriek tomu musíme pripustiť, že sme svedkami práce jedného z najúčinnejších protiraketových obranných systémov na svete. Obrana nie je vedená proti veľkým a mimoriadne nebezpečným raketám R-17 (SCUD), alebo iránskym so stredným doletom, nieto proti presným taktickým strelám Iskander. Je nepravdepodobné, že by Iron Dome bol taký účinný proti manévrujúcim hypersonickým raketám . Jedná sa však o špecifický systém, vyostrený primárne z hľadiska rakiet Qassam a podobne. Ale v nedávnej histórii zatiaľ neexistujú ekvivalenty takejto skutočnej bojovej práce obranných systémov.

Dmitrij Kornev

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov