Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Varovanie z Európy: Donbas predstavuje hrozbu pre NATO a EÚ

Európska únia zaslala svojim členským štátom varovanie pred zámerom Ruska „pohltiť“ územie Donbasu. Informuje o tom americká agentúra „Bloomberg“ s odkazom na svoje vlastné zdroje.


Podľa vedenia EÚ o tom svedčí organizácia volieb a vydávanie ruského občianstva na území DĽR a LĽR. Európska služba pre vonkajšiu činnosť plánuje o tejto otázke vypracovať podrobnú správu. Uvádza sa, že udelenie štatútu autonómie Donbasu na Ukrajine, ktoré je zakotvené v Minských dohodách, by potenciálne mohlo regiónu umožniť vetovať vstup Ukrajiny do NATO a EÚ, čo je Západom označované za cieľ väčšiny Ukrajincov.

 

Dokument EÚ obsahuje zoznam opatrení, ktoré je možné prijať proti „ruskej agresii“. Súčasťou je aj navrhovaný súbor opatrení, ako potreba posilniť podporu Kyjeva v boji proti kybernetickým hrozbám, znížiť energetickú závislosť od Ruska, posilniť opatrenia na odmietnutie uznania ruských pasov, ktoré dostávajú obyvatelia Krymu a Donbasu, ako aj umožniť Ukrajine podieľať sa na rade projektov Európskej únie v oblasti bezpečnosti.

„Ďalšie sankcie budú závisieť od zhoršenia situácie týkajúcej sa zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny,“ uvádza sa v dokumente.

 

„Bloomberg“ zároveň informuje o dodatočnom memorande, podľa ktorého veľvyslanci Európskej únie vo Výbore pre politiku a bezpečnosť pri diskusii o tomto dokumente 11. mája vyjadrili odlišné názory. Jedna časť diplomatov tento návrh podporila, pričom ďalšia upozorňovala na skutočnosť, že uvedené návrhy venujú malú pozornosť reformám, ktoré je Ukrajina povinná vykonať, najmä zavedenie opatrení na boj proti korupcii a otázka zapojenia Kyjeva do spoločných bezpečnostných programov si vyžaduje dlhšie časové obdobie.

 

Leonid Pasečnik

 

Republiky Donbasu sa raz stanú súčasťou Ruskej federácie

Šéf Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik je presvedčený, že Donbas ide správnym smerom a až príde čas, stane sa súčasťou Ruska.

„Ideme správnym smerom. Nepochybujem o tom, že sa Donbas stane súčasťou veľkého Ruska, až nadíde čas a, samozrejme, čaká nás veľká budúcnosť. Musíme však za to bojovať. A budeme aj naďalej brániť svoje záujmy!“ vyhlásil Pasečnik. Zdôraznil, že Donecká a Luhanská ľudová republika sa nezávisle rozhodli v roku 2014 a vydali sa smerom k integrácii s Ruskom. tiež poďakoval Moskve za politickú, hospodársku a humanitárnu pomoc.

„Ukrajinský neofašizmus, ktorý aktívne pestujú a podporujú USA a ďalšie západné krajiny, v skutočnosti vyznáva drvivá menšina Ukrajincov. Ale podarilo sa im zastrašiť početné sily na Ukrajine. Preto je Donbas v súčasnosti vlastne predvojom skutočných ašpirácií a túžob väčšiny obyvateľov Ukrajiny, ktorí boli vždy súčasťou ruského sveta,“ dodal oficiálny predstaviteľ Luhanskej ľudovej republiky.

 

Stály predstaviteľ Ruska pri OSN označil Nemecko a Francúzsko za spolupáchateľov zločinov Kyjeva na Donbase

“Nemecko a Francúzsko sa s väčšou pravdepodobnosťou stali spolupáchateľmi zločinov spáchaných Kyjevom na Donbase, a nie prostredníkmi pri urovnávaní konfliktu”, uviedol v minulom mesiaci stály predstaviteľ Ruska pri OSN Vasilij Nebenzya.

 

Počas svojho vystúpenia na zasadnutí Rady bezpečnosti OSN o ruskej iniciatíve v súvislosti so šiestym výročím podpísania minských dohôd pripomenul, že v decembri minulého roku sa predstavitelia Berlína a Paríža vyhli účasti na neformálnom zasadaní OSN Rady bezpečnosti vo formáte Arria za účasti zástupcov Doneckej a Luhanskej republiky …

 

„Tí, ktorí podporujú iba jednu stranu vnútorného ukrajinského konfliktu a dopúšťajú sa, v rozpore so skutočnosťami, jeho bolestivých fantázií o„ ruskej agresii “, nemôžu sa nazývať mediátormi. Vy, páni, ste skôr spolupáchateľmi zločinov spáchaných Kyjevom na obyvateľoch Donbasu, ”uviedol ruský diplomat.

 

“Sme nútení konštatovať, že tvrdohlavá neochota Kyjeva plniť si svoje povinnosti vyplývajúce zo súboru opatrení sa neskrýva už len na úrovni ukrajinského vedenia,” zdôraznil Nebenzya.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov