Ponorka B-585 St. Petersburg projektu triedy Lada
Aktuality, Námorníctvo,

“Nikdy nebudete počuť, ako sa blíži.” Američania píšu o najnebezpečnejšej ruskej ponorke

Najnovšia pohonná jednotka ponorky triedy Lada ju robí natoľko nehlučnou, že všimnúť si približujúce sa ponorky je prakticky nemožné, píše americký publicista Caleb Larson v článku pre magazín National Interest.


 

Autor si všimol , že ponorka má tvar kvapky vody, čo výrazne zvyšuje jej pohyblivosť vo vodnom prostredí. To pomáha zvládať turbulentnosť a nevytvára ľahko zachytiteľné šumy. Osobitnú pozornosť si zaslúži jej pohon, vodíkovo-kyslíkový palivový element, ktorý vytvára elektrinu pre pohon skrutky.

 

.

 

Nehľadiac na prítomnosť dieselových generátorov elektrickej energie na palube, podobne ako ich majú iné diesel-elektrické ponorky, u ponoriek triedy Lada sa elektrická energia vyrába pomocou chemickej reakcie. To pomáha znížiť celkový hluk ponorky. Vďaka týmto technológiám je možné dosiahnuť stav, kedy tieto ponorky budú tichšie ako ich atómové kolegyne, lebo pumpa zásobujúca reaktor chladivom tiež pracuje dostatočne nahlas.

 

Rusko dnes stavia diesel-elektrické stroje dvoch typov. Prvým je trieda Varšavjanka, druhým typom sú ponorky triedy Lada. Varšavjanky sa stavajú na základe projektu sovietskych ponoriek Paltus. Ruská Čiernomorská flotila už dostala šesť ponoriek tohto typu. K roku 2024 má šesť ponoriek tohto typu dostať tiež Tichomorská flotila Ruska.

 

.

 

Generálny riaditeľ lodenice Admiralitejskie Verfi v Petrohrade Alexandr Buzakov skôr uviedol, že prvé dve sériové ponorky štvrtej generácie triedy Lada budú vyzbrojené okrídlenými strelami Kaliber.

 

Ponorky triedy Lada pomenované Kronštadt a Velikiy Luki dostane ruské loďstvo podľa plánu v priebehu budúceho roka. Prvá ponorka tejto triedy, ktorá nesie iba torpéda a míny, je v operatívnej službe od roku 2010.

 

Lady sú podľa názoru odborníkov najmodernejšie a najperspektívnejšie domáce neatomové ponorky

Nehľadiac na menšiu veľkosť sú Lady viacúčelové. Sú schopné čeliť ponorkám a lodiam, zaútočiť na pobrežné objekty, nastražiť míny, chrániť pobrežie pred výsadkom, dopraviť vojenské jednotky alebo náklady špeciálneho určenia. Hlavné prednosti ponoriek spočívajú v značnej automatizácii a malej hlučnosti, mobilite a schopnosti manévrovania, čo dovoľuje ich použitie v diverzných a prieskumných operáciách. Sú vybavené silným akustickým systémom a hneď tromi citlivými anténami, jedna na prove, dve po stranách. Rýchlosť ponorky s výtlakom asi 1,8 tisícky ton dosahuje 20 uzlov. Hĺbka ponoru je 360 metrov. Posádka je pritom iba tridsaťčlenná.

 

Čo sa týka zbraní, pojmú Lady so štandardným vybavením 18 torpéd kalibru 533 mm a asi 20 mín. Torpédové aparáty sú tiež prispôsobené pre streľbu protilodnými rýchlymi torpédami Škval, ktoré dokážu vyvinúť rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu. Lady sú tiež samozrejme vybavené, rovnako ako početné moderné ruské ponorky, raketami s plochou dráhou letu Kaliber. Dve prvé sériové ponorky budujú bez anaeróbnej pohonnej jednotky, pretože podľa Buzakova nebola v Rusku zatiaľ vyvinutá. Ale ostatné ponorky ju dostanú.

 

Postrach NATO: Ďalšia jadrová ponorka sa stala súčasťou ruského námorníctva

Kazaň – ďalšia raketová ponorka s jadrovým pohonom (typu Jaseň-M) sa začiatkom mesiaca stala súčasťou ruskej flotily. Loď mala byť odovzdaná flotile v roku 2019, ale vzhľadom na zistené konštrukčné chyby, ako z dôvodu potreby opätovného dovybavenia plavidla o možnosť vystreľovania rakiet Zirkon, sa proces sa natiahol do mája 2021.

 

 

 

Ruské ponorky triedy Jaseň sú veľkou výzvou pre americké námorníctvo. Hlavný problém totiž je neschopnosť ich sledovať. Tieto ponorky majú navyše niekoľko strategických výhod, vďaka čomu sa dajú považovať za príklad pokrokových vojenských technológií. Pri jej výrobe bol použitý rad technológií, ktoré boli aktívne skúmané v Sovietskom zväze. Súčasťou ponorky je veľký a citlivý hydrolokátor umiestnený na prove lode a torpédový aparát, ktorý sa nachádza uprostred ponorky. Ďalšou výhodou ruskej ponorky je jej trup, ktorý je vyrobený z málo magnetickej ocele, čo znižuje jej magnetickú signatúru. Výnimočnou vlastnosťou ponorky je vysoká úroveň automatizácie, vďaka čomu nepotrebuje veľkú posádku pre zabezpečenie svojho fungovania.

 

Okrem toho ruská ponorka môže niesť vo svojej výzbroji hypersonické rakety Zirkon. Ruská ponorka je veľmi tichá, čo sa považuje za najdôležitejšiu výhodu pri podmorskom boji.  Ruské ponorky Jaseň majú čo ponúknuť – osem univerzálnych vertikálnych odpaľovačov pre päť okrídlených rakiet Kaliber-PL. V závislosti od danej misie môžu byť tieto rakety protilodné, protiponorkové, určené k útoku na pozemné ciele, alebo môžu byť strategické. Ak sú cieľom veľké lode, potom je Kaliber kombinovaný s výkonnejšou P-88 Onix. Konštruktéri tvrdia , že Jaseň prekonala amerických konkurentov, pokiaľ ide o vyhľadávací potenciál, čo z tohto stroja činí kráľovnú podvodných duelov. Jednoducho povedané – ponorka zaznamená nepriateľa oveľa skôr, ako zaznamená on ju. A to jej poskytuje čas k včasnému útoku.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov