© KREMLIN POOL/ZUMAPRESS.COM/GLOBALLOOKPRESS
Aktuality, Bezpečnosť,

Oscarový režisér Oliver Stone apeloval na rusofóbov v USA: Je to samovražda”

Americký režisér, scenárista a producent, držiteľ troch ocenení Oscara Oliver Stone apeloval na rusofóbov v USA, ktorí „bojujú“ proti Rusku. Amerika je podľa neho na „samovražednej ceste“.


 

Stone vyzval USA, aby ukončili kampaň proti Rusku a nesnažili sa stať sa jedinou kontrolnou mocnosťou na svete. Podľa jeho slov bojová kampaň proti Rusku trvá už dlho, začala sa však s obnovenou silou v rokoch 2006 – 2007 po slávnom prejave ruského prezidenta Vladimira Putina v Mníchove.

 

Režisér poznamenal, že v skutočnosti neexistujú dôkazy a dôvody na obvinenie Ruska z agresie – skutočná agresia pochádza iba od NATO, ktoré sa snaží obkľúčiť Rusko a Čínu. Poznamenal, že USA musia opustiť túžbu stať sa jedinou kontrolnou silou na svete.

“Nemôžeme pokračovať v tejto ceste. Toto je samovražedná cesta,” uviedol v rozhovore pre Washington Post a dodal, že USA musia napraviť vzťahy a spriateliť sa s Ruskom, Iránom, Čínou atď. Podľa Stonea je v Spojených štátoch veľa ľudí, ktorí zdieľajú jeho názor, politici s takýmto postavením však vždy prehrajú voľby, pretože sa im tlač vysmieva.

 

Rusi k nám nepresúvajú vojsko – sú to USA, ktoré presúvajú svoje jednotky k Rusku

Oliver Stone je pre amerických novinárov ťažkým, ale vždy vítaným hosťom. Nepovie všetko tak „ako sa má“, ale určite vyhlási niečo škandálne napríklad o … láske k Rusku. To isté sa stalo aj minulý rok v jeho interview s americkým novinárom o prípade „Navaľného otravy“.

 

Oliver Stone je významnou osobnosťou vo svete kinematografie aj v politickom prostredí. Režisér a scenárista v jednej osobe si dlho získal slávu ako „informátor“ a hľadač pravdy, ktorý sa nebojí vysloviť názor, ktorý sa líši od oficiálneho stanoviska Washingtonu. Jeho celovečerné filmy a dokumenty boli viackrát nominované na rôzne ceny a Stone trikrát získal najprestížnejšiu filmovú cenu – Oscara. Mnohí v USA však považujú prácu režiséra za škandalóznu, pretože vo filmoch o vojne vo Vietname otvorene uviedol, že pre USA nie je víťazná, a vo filmoch o socializme v Latinskej Amerike ukázal situáciu z druhej, nie z americkej strany.

Stone otvorene kritizuje politiku svojej krajiny s tým, že to nie je Rusko, ale USA, ktoré kráčajú nesprávnou cestou vojny a agresie. Podľa jeho názoru má Moskva politický smer, zatiaľ čo v Amerika iba démonizuje protivníkov.

 

Rusko a Čína zostávajú nezávislými mocnosťami s jadrovým potenciálom, čo je z hľadiska rovnováhy síl veľmi dôležité. Bez takejto rovnováhy by boli USA jedinou superveľmocou. V tejto úlohe sa Amerika správala chybne, rozpútala vojny v Kuvajte, Iraku, Afganistane a militarizovala Líbyu. USA majú cieľ – mať pod kontrolou svetové zdroje, celý svet, byť „policajtom“. Amerika sa teraz snaží obkľúčiť Čínu a Rusko. Cenou v tomto boji je Eurázia, uviedol Stone v roku 2014 pre noviny Rossijskaja gazeta.

 

Na príklade Ukrajiny a teraz Bieloruska vidíme, že Oliver Stone na druhej strane oceánu vidí, čo sa deje, bez prikrášľovania. Ale … ako odpoveď sa na neho valia obvinenia. V posledných rokoch objavuje Stone Rusko pre seba a svojich divákov. Pritom určite opäť ohromil svojich krajanov. Ukázalo sa, že Rusi nepijú vodku nepretržite a po uliciach Moskvy nebehajú medvede. A čo je najšokujúcejšie, v Rusku „nesedia v kruhu a nediskutujú o tom, čo majú  Američania, je im to jedno“. V tomto ironickom duchu Stone popísal jeden zo stereotypov myslenia priemerného Američana.

 

V období rokov 2015 až 2017 bol režisér pozvaný do Kremľa. Na pozadí celosvetovej rusofóbnej hystérie nakrútil niekoľko epizód o ruskom prezidentovi Vladimírovi Putinovi, vďaka čomu svet mohol počuť nielen hlas Ameriky. Riaditeľ neváhal položiť verejnosti tie najprovokatívnejšie a najvzrušujúcejšie otázky, či už išlo o Krym, o údajných zásahoch do amerických volieb alebo o Ukrajinu. A od ruského vodcu dostal čestné a odôvodnené odpovede.

 

Nedá sa s istotou povedať, kto alebo čo presvedčil Američana, že diabol nie je taký hrozný, ako je vykreslený a Rusko sa nechystá s nikým bojovať, nech Washington akokoľvek zastrašuje Američanov a svet všeobecne, no po niekoľkých návštevách Ruska zostal režisér navždy nasiaknutý. Opakovane sa vyslovil na obranu Moskvy a poukázal na dvojité štandardy americkej politiky, absurditu a nepodložené obvinenia voči Rusku, ktoré zazneli za posledných šesť rokov. Takže v roku 2017, po uvedení filmov o Putinovi v USA, mnohí obvinili Stonea, že sa stal obeťou šarmu ruského vodcu alebo sa jednoducho „zapredal“. Režisér zasa poznamenal, že z ruskej strany nedostal ani cent, ale Putin na neho urobil nezmazateľný dojem.

“Mimochodom, obhajuje ruské záujmy, tým, ako pracuje.” Svojou disciplínou a vytrvalosťou. Žiadny americký prezident nepracoval tak tvrdo, “uviedol v rozhovore pre The New York Times.

 

Stone zároveň otvorene označil mediálnu protiruskú propagandu za hanbu Západu. Ak bol niekto obdarovaný v tomto živote, je to Putin. Hľadajte iného takého záporáka. Ako môže byť kombináciou Hitlera a Stalina a dokonca najbohatšieho človeka na svete. Proste Superman. Vy, Rusi, by ste mali byť hrdí na to, že s vojenským rozpočtom desatiny Amerického rozpočtu a s ekonomikou desatiny našej je taká pozornosť vášmu prezidentovi. Proste neuveriteľné. Toto je psychológia. Nad USA má určitú mentálnu moc. Vzniká tu taká hystéria, paranoja, – poznamenal Stone.

 

Okrem toho poznamenal, že práve NATO a USA sú dôvodmi rastu napätia vo svete, pretože práve ich vojenský kontingent sa neúprosne blíži k ruským hraniciam.

“Toto je už na hrane – je to, akoby Rusko rozmiestnilo svoje jednotky v Mexiku a Kanade priamo na našich hraniciach a povedalo by, že vám neveríme a že na vás môžeme kedykoľvek zaútočiť.” Toto je kolosálne napätie. Rusi však na nás nevyvíjajú žiadny tlak, nepresúvajú k nám jednotky – sú to USA, ktoré presúvajú svoje jednotky, “zdôraznil režisér.

 

Načo potrebuje Kremeľ Navaľného otravu?

Stone priamo rozbil obvinenia Moskvy zo zasahovania do amerických prezidentských volieb v roku 2016. V auguste tohto roku predložili americké spravodajské služby ďalšiu správu o ruskom „vplyve“ na voľby. V rozhovore s hostiteľom Billom Maherom Stone spochybnil pravdivosť nálezov amerických spravodajských služieb.

 

V správe sa teda uvádza, že šéf volebnej kampane Donalda Trumpa Paul Manafort „komunikoval priamo a nepriamo“ s ruskými predstaviteľmi. Keď to počul, 73-ročný Stone mávol rukami a odpovedal: „Bill, myslím, že máš dosť skúseností, aby si to vedel – musíme spochybniť všetko, čo hovoria naše spravodajské agentúry.“ Stone pripomenul, že všetky spravodajské publikácie vychádzajú z hypotéz, alebo anonymných zdrojov, ktoré si vyžadujú overenie.

 

Podobný názor má režisér na situáciu aj s opozičným ruským blogerom Alexejom Navaľným. 21. augusta sa počas letu z Tomska do Moskvy cítil zle. Lietadlo urgentne pristálo v Omsku a samotný Navaľnyj bol vo vážnom stave hospitalizovaný, upadol do kómy. Priaznivci a zástupcovia blogera ho ubezpečili, že bol otrávený. Lekári ale v tele nenašli stopy jedu, čo sa ruským liberálom zjavne veľmi nepáčilo.

 

Navaľnyj bol prevezený do Nemecka, kde klinika Charite okamžite oznámila, že bloger bola intoxikovaný látkou zo skupiny inhibítorov cholínesterázy, ktoré sa najčastejšie používajú v neurológii a psychiatrii. Konkrétna látka však nikdy nebola pomenovaná a tlačová konferencia o stave pacienta sa neustále odkladá. Ruskí lekári poznamenali, že sú pripravení zdieľať svoje informácie. Ako to Nemci vnímali, zatiaľ nie je jasné. Zistenia nemeckých lekárov vyvolali na odbornej úrovni otázky. A zo strany politikov padli obvinenia. Rusko je povinné vyšetriť otravu Alexeja Navaľného.

 

Olivera Stonea takéto obvinenia proti Moskve ani neprekvapili a poznamenal, že USA a ich partneri vedia všetko ako obvykle – na vine je Rusko a netreba na to skúmať. Táto situácia si ale vyžaduje vyšetrovanie. Teraz je čas, keď sa Američanom nahlas hovorí všetko zlé o Číne alebo Rusku. Západné médiá to robia efektívne a neustále. Musíme sa upokojiť, byť skeptickí k týmto novinkám a pýtať sa sami seba: prečo potrebujeme nepriateľov, prečo si sami vytvárame problém? – povedal režisér.

 

Občianska vojna v USA : Američania ľutujú, že Putin nie je ich prezidentom

 

Režisér vždy naliehal na svojich krajanov, aby vždy premýšľali vlastnými hlavami, a aby slepo neverili hlasným titulkom médií a nepodloženým správam špeciálnych služieb: „Milujem svet. Chcel by som vidieť harmóniu vo svete. Verím, že USA a Rusko môžu byť skvelými partnermi. “

„To, čo Reagan kedysi hovoril o Rusku, je dnes celkom použiteľné pre USA. Dosiahli sme limit, máme zničujúci vplyv na históriu ľudstva. “

 

“Ak vezmeme systém amerických hodnôt, potom by sa Putin mal považovať za konzervatívneho Američana s absolútne tradičnými hodnotami.” Patrí do tejto kategórie. A ak by bol americkým prezidentom, naše médiá by ho mali veľmi radi, pretože je dobrým a dôsledným vodcom. “

“Nemyslím si, že Rusko predstavuje hrozbu.” Myslím si, že toto je vykonštruovaná kríza. Pomáha udržiavať americké nepriateľstvo, udržiavať vojensko-priemyselný štát. ““

 

„Rusko vyhralo druhú svetovú vojnu, ale Rusi za ňu nedostali žiadnu odmenu. Hneď nato začali Churchill a Truman studenú vojnu. Každý v Rusku má príbuzných, ktorých zasiahla vojna. Musíte to pochopiť: oni (Rusi) sú pripravení na vojnu a boja sa jej. Cítil som to počas svojich ciest … Cítil som, že sú veľmi prekvapení, že Amerika zaujíma taký tvrdý postoj k Rusku. Putina majú radi, pretože obhajuje záujmy Ruska. “

„Považujem rozprávanie o ruskom vplyve na voľby za absurdné a je to viditeľné voľným okom.“

„Rusi sú veľmi tvrdí chlapci a nepoddajú sa.“

„Putin hral veľmi dôležitú úlohu pri zastavení poklesu Ruska, keď odmietol politiku Jeľcina a zaviedol nový štátny poriadok. To Rusom vrátilo pocit istoty, súdržnosti, hrdosti. Vrátenie štátu z rúk banditov bolo pre Rusko veľmi dôležitým krokom. V tomto zmysle obdivujem Putina ako silného muža. ““

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov