Swift Response 21
Aktuality, Bezpečnosť,

„Je to druh povzbudenia pre ozbrojené sily Bosny a Hercegoviny“. Vojaci USA zahajujú manévre na balkáne

Cvičenie „Swift Response 21“ ozbrojených síl USA a Bosny a Hercegoviny sa uskutoční od 17. mája do 2. júna na cvičiskách Manjaca a Glamoc a na letisku Dubrava. Bolo to oznámené na tlačovej konferencii v Manjaci. Na týchto cvičiskách v Bosne a Hercegovine sa údajne začali rozmiestňovať americkí vojaci, pričom najväčší počet dorazil na sarajevské letisko 14. mája.


 

Swift Response 21

 

Podľa portálu „Kliks“ bude osobitná pozornosť venovaná dodržiavaniu epidemiologických opatrení na ochranu účastníkov cvičení pred pandémiou koronavírusu. Náčelník Spoločného štábu ozbrojených síl Bosny a Hercegoviny (ABiH) generálplukovník Senad Mazovič poznamenal, že v Bosne a Hercegovine sa toto cvičenie koná prvýkrát.

„Je to druh povzbudenia pre ozbrojené sily Bosny a Hercegoviny a náš štát,“ vyhlásil Mazovič.

 

Minister obrany Bosny a Hercegoviny Sifet Podžić oznámil, že cvičenia majú obranný charakter a budú využívať kľúčové americké postupy z Ázie a Afriky. Na cvičení sa zúčastňuje 5 000 vojakov z USA, Kanady a deviatich krajín regiónu.

„Cieľom tohto cvičenia je ukázať, že USA sú strategickým partnerom Európy,“ tvrdí Podžić.

 

Pripomenul, že cvičenia boli schválené prezidentom Bosny a Hercegoviny, a že krajina sa manévrov zúčastňuje na úrovni ľahkej pechoty, ktorá sa trénuje podľa štandardov NATO.

„Chceme aktívne potvrdiť schopnosť integrovať sa do širších obranných štruktúr, chceme ukázať, že Bosna a Hercegovina je pripravená podieľať sa na udržiavaní mieru a stability v regióne,“ dodal Podžić.

 

The Wall Street Journal: USA plánujú presunúť jednotky z Afganistanu bližšie k ruským hraniciam

Washington zvažuje možnosť presunu vojakov sťahovaných z Afganistanu do krajín strednej Ázie, najmä Uzbekistanu a Tadžikistanu. Informuje o tom „The Wall Street Journal“ s odvolaním sa na svoje zdroje. V článku sa píše, že USA potrebujú základne na umiestnenie nielen vojenského personálu, ale aj dronov, bombardérov a delostrelectva, aby mohli poskytnúť podporu afganskej vláde a obmedziť činnosť teroristickej organizácie Taliban. Zdroj WSJ uviedol, že niektorí vojenskí a administratívni zástupcovia amerického prezidenta Joe Bidena zastávajú názor, že by bolo najlepšie nasadiť jednotky v Uzbekistane a Tadžikistane, ktoré hraničia s Afganistanom. Účastníci rozhovoru s novinármi pritom zdôraznili, že presun amerických vojakov do krajín Strednej Ázie komplikuje ruská „veľká vojenská prítomnosť“ v regióne a rastúci vplyv Číny. V súčasnosti americké vedenie zatiaľ nepodalo oficiálne žiadosti o zriadenie vojenských základní na území krajín Strednej Ázie, pretože vraj zvažuje všetky výhody a nevýhody.

 

Uzbekistan odmietol informácie o presune americkej armády na svoje územie

V Uzbekistane v súlade s právnymi predpismi nemôže byť rozmiestnený cudzí ozbrojený kontingent. Povedal to v pondelok 10. mája hovorca tamojšieho ministerstva obrany Ališer Babachanov, ktorý sa vyjadril k informáciám denníka „The Wall Street Journal“, že americké jednotky z Afganistanu budú vyslané do Uzbekistanu.

„Uzbecké obranné zákony zakazujú prítomnosť zahraničných vojenských základní na území republiky,“ uviedol predstaviteľ agentúry TASS. Zahraničná politika republiky podľa neho vylučuje aj použitie vlastných vojsk na zahraničné vojenské operácie.

 

USA a NATO presúvajú jednotky k hraniciam európskej časti Ruskej federácie

Plánujú tam dislokovať 40 000 vojakov a 15 000 jednotiek vojenskej techniky a vybavenia vrátane strategického letectva. Oznámil v apríli ruský minister obrany Sergej Šojgu počas svojej návštevy v Severomorsku.

 

„Teraz sú americké jednotky presunuté z kontinentálnych častí Severnej Ameriky cez Atlantik do Európy. Vojská v Európe sú presunuté k ruským hraniciam. Hlavné sily sú sústredené v oblasti Čierneho mora a Pobaltia,“ povedal Šojgu.

 

V Poľsku a pobaltských krajinách USA posilňujú svoj kontingent, bol prijatý a realizuje sa americký koncept „štyri krát tridsať“ (v prípade krízy bude do 30 dní do plnej bojovej pohotovosti privedených 30 mechanizovaných práporov, 30 leteckých skupín a 30 vojnových lodí), intenzita vzdušného prieskumu sa v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobila a intenzita námorného prieskumu sa zvýšila o polovicu.

 

Aliancia každý rok v Európe uskutoční až 40 veľkých operačných výcvikových podujatí s jasným protiruským zameraním. Na jar tohto roku začali kombinované ozbrojené sily NATO najambicióznejšie cvičenie za posledných 30 rokov – „Europe Defender – 2021“.

 

„V reakcii na vojenské aktivity aliancie, ktoré ohrozujú Rusko, sme prijali príslušné opatrenia. V rámci kontrolných opatrení a cvičení počas zimného obdobia bola vykonaná operatívna previerka bojovej pripravenosti vojsk Južného a Západného vojenského okruhu. Počas troch týždňov boli k západným hraniciam Ruska nasadené dve armády a tri výsadkové jednotky, aby vykonali výcvikové a bojové misie,“ vyhlásil Šojgu.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov