Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Chorvátsko zriaďuje vojenský tábor v Kosove

Chorvátsky minister zahraničia Gordan Grlić-Radman oznámil , že Chorvátsko zriadi vojenský tábor v Kosove a Metochiji kvôli zvýšeniu bezpečnosti. Včera tiež v Prištine vyhlásil, že Chorvátsko podporuje dialóg medzi Belehradom a Prištinou a je proti akejkoľvek zmene hraníc vo východnej Európe.


 

„Podporujeme bilaterálny dialóg medzi Kosovom a Srbskom a dúfame, že sa riešenie nájde,“ uviedol Gordan Grlić-Radman na spoločnej tlačovej konferencii s kosovskou ministerkou Donikou Grvalovou a dodal, že podporuje aj zrušenie víz EÚ pre Kosovčanov.

„Rozhodli sme sa založiť vojenský tábor v Kosove, ktorý prispeje k stabilite. Chorvátsko sa nedávno rozhodlo rozšíriť svoj vojenský kontingent v rámci mierovej operácie NATO v Kosove — KFOR a operácia KFOR má pre Chorvátsko osobitný význam, pretože sa nachádza v tesnej blízkosti nás, čo môže mať osobitné dôsledky na stabilitu v celom regióne,“ dodal Radman.

 

Radman dodal, že „Chorvátsko a Kosovo sú tradične dve priateľské krajiny, ktoré majú veľmi dobré vzťahy“. Pripomenul, že Chorvátsko bolo jednou z prvých krajín, ktoré uznali jednostranne vyhlásenú nezávislosť Kosova a oznámil, že Chorvátsko daruje Kosovu 10 000 vakcín proti koronavírusu.

 

Donika Grvala povedala, že Chorvátsko podporilo tzv. „Kosovský štát“ po jednostrannom vyhlásení nezávislosti a podpora pokračuje aj v ďalších fázach vývoja. S Grlić-Radmanom hovorila o prioritách zahraničnej politiky takzvanej kosovskej a euroatlantickej integrácie a o potrebe pokračovania konzultácie s Chorvátskom. Neskôr sa chorvátsky minister stretol v Prištine s prezidentom dočasných inštitúcií v Prištine Vjosom Osmanim a potom aj s predsedom vlády Albinom Kurtim.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov