Frontová línia Donbasu
Aktuality, Bezpečnosť,

20 rokov väzenia. V Česku začali proces s obrancom Donbasu

Mestský súd v Prahe sa začal zaoberať prípadom českého občana, ktorý sa zúčastnil ozbrojeného konfliktu na Donbase na strane ľudových republík. 32-ročný Martin Kantor, ktorý bojoval proti ukrajinskej agresii, sa stal v Českej republike „teroristickým komplicom“. Muž je súdený v neprítomnosti, pretože je údajne na Donbase. Zároveň mu v Českej republike hrozí 20 rokov väzenia. Podľa prokuratúry ešte v roku 2015 Kantor dorazil do Luhanskej ľudovej republiky cez ruské územie, kde vstúpil do služieb ľudovej milície. Tu sa stal ženistom a tiež pôsobil ako snajper. Neskôr Kantor šéfoval divízii a bol dokonca vyznamenaný. Kantorov právnik považuje obvinenie za „neopodstatnené“.


 

Kantor podľa obžaloby odletel v roku 2015 z letiska Václava Havla do Rostova na Done na juhovýchode Ruska. Odtiaľ sa dostal na Ukrajinu, respektíve do Donbasu ovládaného separatistami. Tam podľa štátneho zástupcu podstúpil výcvik a stal sa ostreľovačom v armáde Luhanskej republiky. Kantor sa podľa spisu vypracoval na seržanta a zúčastnil sa bojových operácií so zámerom zraniť či usmrtiť ukrajinských vojakov. “Ako člen prieskumno-diverznej skupiny osobne uskutočňoval kladenie mín v oblasti pozdĺžnej frontovej čiary,” tvrdí žalobca Martin Biely.

 

Pretože je Kantor stíhaný na úteku, na súde v stredu mal iba svojho obhajcu, ktorý k obžalobe prehlásil: “Ja mám za to, že obžaloba nemá podklad v trestnom spise.” Ďalej vypovedalo niekoľko svedkov. Jeden z Kantorových kamarátov z detstva vypovedal, že boli v kontakte ešte v roku 2016, potom komunikácia utíchla. Dostal ale vraj e-mailom správu, že je Kantor mŕtvy, potvrdiť sa to ale nepodarilo.

 

“Chceli sme získať späť jeho telo, ale s nikým sa nám nepodarilo spojiť,” uviedol muž. Svedok ďalej súdu povedal, že sa mu Kantor zveril s tým, že chce odísť na Ukrajinu bojovať za separatistov.
Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov