SU-34
Aktuality, Bezpečnosť,

Rusko vytlačilo Spojené štáty z trhu zbraní na Blízkom východe a v Afrike

Al Jazeera uverejnila článok vojenského komentátora Johna Psaropoulosa. Píše, že Ruská federácia „vytlačila“ USA z trhu zbraní na Blízkom východe a Moskva zvyšuje predaj svojim stálym zákazníkom. John Psaropoulos poznamenáva, že trh so zbraňami na Blízkom východe je v súčasnosti vyprázdnený, čo je pre Rusko mimoriadne výhodné. Moskva rozširuje svoju sféru vplyvu v tomto segmente, čo jej prináša veľa peňazí. Mali by sa brať do úvahy aj geopolitické vplyvy krajiny.


 

Rusko už skôr oznámilo, že dodalo Egyptu päť z 24 stíhačiek Su-35, ktoré si objednal. Dôležitým momentom je zámer egyptskej strany kúpiť ruské stíhačky aj napriek sankčným obmedzeniam USA. Aktivita Washingtonu sa zvýšila po tom, čo Káhire odmietli predaj stíhačiek F-35 piatej generácie. Turecko tiež rokuje s Ruskom o akvizícii na Su-35 a Ankara sa osobitne zaujíma aj o najnovšie Su-57. Záujem bol spôsobený vylúčením Turecka z programu vývoja stíhačky F-35 a dôvodom bola akvizícia ruských systémov S-400 Triumf. Okrem toho je Moskva pripravená začať rokovania s Ankarou o spoločnej výrobe tureckej stíhačky piatej generácie TF-X.

 

Ďalším veľkým zákazníkom je Alžírsko. Táto krajina v priebehu roka postupne získa 14 modernizovaných stíhacích bombardérov Su-34. Prejavili tiež záujem o nákup Su-57. Rusko rozširuje na Blízkom východe svoju prítomnosť na trhoch so zbraňami. Pokiaľ ide o globálny vývoz zbraní, Moskva v rokoch 2015 — 2019 obsadila 21% trhu, čo z hľadiska celkového objemu vývozu zbraní predstavuje druhé miesto hneď po Spojených štátoch.

 

Alžírske letectvo patrí medzi najlepšie vybavené ozbrojené sily v Afrike

Alžírske vzdušné sily, ktoré majú 45 kusov Su-30MKA, štyri eskadry stíhačiek MiG-29S, 36 kusov Su-24M a 15 kusov MiG-25PDS, boli zaradené do časopisu Military Watch Magazine ako prvé letecké sily z Afriky, za ktorým nasledujú Egypt, Angola, Etiópia a Maroko. Podľa mediálnych správ na rad príde nákup lietadla včasného varovania. Alžírska národná ľudová armáda (PNA) má najsilnejšiu leteckú údernú silu v Afrike, ktorá podľa informačnej stránky Military Watch Magazine presahuje egyptskú, ktorá je však hlavnou vojenskou silou na kontinente. Za týmito dvoma krajinami prichádza Angola, nasledovaná Etiópiou a nakoniec Marokom. Jediná slabina v alžírskych vzdušných silách, by sa mohla vyriešiť novou akvizíciou v Rusku.

 

Na rozdiel od niektorých afrických krajín, ako sú Angola, Eritrea a Etiópia, ktoré prispôsobujú svoje vzdušné sily iba svojim potrebám v konfliktoch so svojimi susedmi, Alžírsko medzitým zdvihlo svoje letectvo na odstrašujúcu úroveň. Alžírske letectvo kombinuje veľké množstvo zbraní s modernitou a vysokou úrovňou odbornej prípravy personálu v Afrike.“ Chrbticu flotily tvorí približne 45 ťažkých stíhačiek Su-30 MKA, pokročilý derivát generácie 4+ Su-30 Flanker, vybavený výkonnými snímačmi s pôsobivými letovými schopnosťami a možnosťou útočiť na rôzne druhy cieľov s rôznorodým arzenálom zbraní. “

 

CH-31

 

Flotila Su-30MKA je silne podporovaná „štyrmi malými taktickými letkami stíhacích lietadiel MiG-29S“. Všetky lietadlá sú vybavené vyspelými zbraňami, najmä raketami typu vzduch-vzduch s dlhým doletom R-27ER a R-77, Su-30 je schopný nasadiť riadené strely Ch-31 dosahujúce rýchlosť Mach 3.”

 

SU-30MKA

 

Alžírsko má tiež najväčšiu flotilu stíhacích bombardérov v Afrike so svojimi 36 bojaschopnými Su-24M. Okrem toho disponujú „letkou 15 stíhačiek Foxbat MiG-25PDS, ktoré sa považujú za najmodernejšie lietadlá v kategórii tretej generácie, s pokročilými senzormi štvrtej generácie a avionikou a elektronickými systémami boja “. Rovnako dodali, že ” MiG-25PDS je najťažšie bojové lietadlo v Afrike a najrýchlejšie na svete, ktoré je schopné lietať v extrémnych výškach rýchlosťou Mach 3,2 “.

 

Mig-25

 

SU-24M

 

Alžírska armáda systematicky nahradila svoje staršie generácie lietadlami novšími rýchlejšie ako ktorákoľvek iná africká armáda. Z tohto dôvodu, má ako jediná armáda na Africkom kontinente celú svoju bojovú leteckú flotilu zloženú len z lietadiel 4. generácie. Jedinou pozoruhodnou slabinou v spôsobilostiach vojenského letectva v krajine je nedostatok lietadiel včasného varovania, ktoré by sa mohli zmierniť nákupom lietadla KJ-500 [čínskeho výrobcu] alebo jemu podobného lietadla. V kombinácii s impozantnou flotilou vrtuľníkov a najhustejšou a najmodernejšou sieťou protivzdušnej obrany na kontinente je alžírske letectvo na africkom kontinente bezkonkurenčné.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov