Ilustračné foto: Excalibur Army
Aktuality, Pozemná technika,

Kongo má záujem o české radary a nákladné vozidlá

 


Česko, 1.máj 2021 (AM, MOČR) – Námestník ministra obrany Tomáš Kopečný sa včera stretol s delegáciou Demokratickej republiky Kongo. Zástupcovia konžskej armády a vojenskej kancelárie prezidenta republiky mali počas uplynulých dní možnosť navštíviť množstvo českých výrobných podnikov vrátane Tatry, Excalibur Army alebo Eldisu. Konžská delegácia pod vedením generálporučíka Isidora Kaumbu Yankoleho vysoko ocenila schopnosti českého obranného priemyslu a navrhla hneď niekoľko spoločných projektov. Nákladné automobily Tatra sa vďaka svojmu unikátnemu podvozku skvele hodí pre náročný konžský terén a vzdušný priestor pre civilné aj vojenské využitie by mohli monitorovať české radary z produkcie firiem Eldis a Retie.

“Spolupráca s Českou republikou má dlhú tradíciu,” poznamenal generál Yankole. “Už v 60. rokoch minulého storočia prebiehala medzi zairskými (pozn .: vtedajší názov dnešnej Demokratickej republiky Kongo) a vtedajším Československom významná obchodná výmena. V Českej republike tak vidíme tradičného partnera, na ktorého sa môžeme spoľahnúť. ”

Po znovuotvorenie českej ambasády v Kinshase je priemyselná spolupráca vrátane oblasti obranného a bezpečnostného priemyslu ďalším míľnikom v budovaní česko-konžských vzťahov. Česká republika tak dokazuje, že má záujem o podporu stabilizácie tejto bohatej a strategickej krajiny.

Michal Rendl, MOČR

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov