HMS Queen Elisabeth
Aktuality, Námorníctvo,

Protičínska kampaň: Veľká Británia vysiela do Tichého oceánu najväčšiu skupinu lodí v histórii

Británia vysiela historicky najväčšiu útočnú skupinu plavidiel do Indicko-tichomorského regiónu v rámci proti čínskej kampane Washingtonu, ktorú Londýn podporuje. Podľa britského ministerstva obrany ponorky a podporné plavidlá vedené najnovšou lietadlovou loďou Queen Elizabeth počas 28 týždňov prejdú 26 000 námorných míľ a zúčastnia sa na viac ako 70 medzinárodných cvičeniach a operáciách.


 

Rozsah misie bude bezprecedentný pre údernú skupinu britského námorníctva 5. generácie, informovalo ministerstvo. V rámci tejto kampane bude britská flotila spolupracovať s loďami z USA a Holandska. Akcia má trvať 6mesiacov.

 

Aktuálne foto HMS Queen Elisabeth s vrtuľníkmi Merlin

 

Hypersonické rakety budú rozmiestnené v Tichom oceáne

V Pentagone bolo konečne rozhodnuté o útočných zbraniach pre najnovšie torpédoborce triedy Zumwalt. Vojenské námorníctvo USA požiadalo koncom marca o variant modernizovaných lodí s odpaľovacími rampami pre hypersonické rakety – existujúce šachty nemajú potrebné rozmery. Pomocou troch zdokonalených lodí Zumwalt (z ktorých dve už boli zaradené do výzbroje a tretia sa skúša) hodlá Washington vyvíjať nátlak na pravdepodobných nepriateľov vo svetovom oceáne.

Epopeja s voľbou zbraní pre Zumwalt trvá už vyše desať rokov. Pôvodne konštruktéri vsádzali na delostrelectvo. Predpokladalo sa namontovať na každú loď dve elektromagnetická dela (Railgun). Tento projekt bol ale odsúdený na neúspech, pretože by táto zbraň spotrebovala celý výkon palubných generátorov. Torpédoborec s Railgun by sa fakticky zmenil v plávajúcu lafetu pre elektromagnetické delo a bol by “odpojený od elektrickej siete” po každom výstrele.

 

Neskôr boli zvolené dva 155milimetrové kanóny AGS s netradičným aktívne-reaktívnou schémou a dostrelom až 148 kilometrov. Ich strely LRLAP sú podľa slov vývojárov z koncernu Lockheed Martin tak presné, že môžu “zasiahnuť cieľ v kaňonoch pobrežných miest s minimálnou vedľajšou škodou”. To by bolo dobré, lenže cena jedného kusu munície presahuje 800 tisíc dolárov. Projekt sa stával stále nákladnejším, Supertorpédoborce nemali v podstate zbraň, ktorá by ospravedlňovala ich existenciu. Osemdesiat rakiet Tomahawk vo vertikálnych šachtách je trochu málo pre lode, z ktorých stojí každá štyri miliardy dolárov. Pre porovnanie krížnik triedy Ticonderoga schopný niesť až 122 okrídlených rakiet stojí asi jednu miliardu.

 

Riešenie napovedali Rusko a Čína, Ktoré aktívne rozvíjajú hypersonické technológie. Američania chcú už do konca tohto roka uskutočniť skúšobný štart superrýchlej rakety morskej dislokácie IRCPS (Intermediate Range Conventional Prompt Strike – rýchly konvenčný útok na strednú vzdialenosť). Nosičmi týchto rakiet sa mali stať viacúčelové atómové ponorky triedy Virginia piatej série s dodatočnou raketovou sekciou Virginia Payload Module, teraz sa ale pre nich adaptujú tiež Zumwalt. IRCPS bude námornou verziou pozemného komplexu LHRW. Rýchlosť cez 5 Ma. Dostrel podľa odhadov odborníkov tri až štyri tisícky kilometrov. Pred konštruktérmi vyvstala otázka, ako majú rozmiestniť perspektívne rakety v Zumwalt. Bolo oznámené, že ich vertikálne odpaľovacie zariadenie, aj keď sú väčšie, než vertikálne odpaľovacie zariadenia Mk 41, ktoré sú pre americké námorníctvo štandardné, môžu používať muníciu s priemerom až 28 palcov (71,12 cm), zatiaľ čo IRCPS má priemer najmenej 30 palcov. Uvažuje sa o niekoľkých variantoch konštrukcie. Zväčšené odpaľovacie zariadenia sa môžu namontovať na miesto 155milimetrových kanónov AGS, ktorých strely sú pre Pentagon príliš drahé.

Podľa názoru amerického vojenského velenia sa Zumwalt s nadzvukovými raketami zmení z lodí bez účelu a úlohy na efektívne prostriedky zadržiavania. Málo viditeľné, vybavené vysokorýchlostnými ďalekonosnými zbraňami a napchaté tou najmodernejšou elektronikou, budú skutočne vážnou hrozbou pre akéhokoľvek pravdepodobného nepriateľa. Podľa názoru mnohých odborníkov začal Washington modernizáciu Zumwalt predovšetkým kvôli Číne.

 

“Tieto lode bude najlepší využívať v západnej časti Tichého oceánu,” hovorí vedecký pracovník s Pentagonom spojeného analytického strediska Hudson Institute Bryan Clark. “V tomto prípade môžu zasahovať ciele na čínskom území a zostávať pritom málo zraniteľnými pre nepriateľské rakety. Dôležité je ale niečo iné. Ponorka s nadzvukovými raketami sa dá ťažko zachytiť a torpédoborec je možné sledovať. Mení ho to v mohutný činiteľ zadržiavania a zastrašovania nepriateľa. Čínske úrady si to desaťkrát rozmyslia, keď uvidia neďaleko svojich brehov tieto lode, “dodal.

Podľa Clarkovho názoru tri torpédoborce úplne stačia k neustálemu hliadkovaniu v blízkosti územných vôd Číny. Jeden je na mori, druhý sa pripravuje na plavbu, tretí sa obsluhuje alebo opravuje. Ak bude potrebné, vpláva loď do Juhočínskeho mora a vystrelí na ciele v ČĽR. Alebo samotnou svojou prítomnosťou urobí Peking ústupnejším.

Uvažuje sa aj o iných variantoch bojového využitia Zumwalt. Odborníci podotýkajú, že USA majú dostatok lodí s okrídlenými raketami a že nadzvukovými raketami by bolo lepšie vybaviť nové ponorky a perspektívne “torpédoborec budúcnosti” DDG (X). A zároveň vďaka výkonnej pohonnej jednotke môžu Zumwalt niesť zbrane, ktoré neunesú iné lode. Admirál Vojenského námorníctva USA Mike Gilday novinárom oznámil, že na torpédoborce môžu byť namontované laserové zbrane. Potom sa zmení Zumwalt na lode protivzdušnej obrany a budú chrániť loďstvo pred hrozbou zo vzduchu.

 

Ďalšia koncepcia predpokladá využitie týchto lodí ako “torpédoborce na prevahu na mori” (Maritime Dominancia Destroyer). V tomto prípade budú Zumwalt prakticky odzbrojené a bude na nich inštalovaný bojový informačný a riadiaci systém Aegis, ktorý je pre americkéh hladinové lode štandardným. Podľa názoru šéfa obrannej poradenskej agentúry The FerryBridge Group Bryana McGrath sa podobné torpédoborce stanú veliteľskými stanovišťami pre vzdušné a morské bezpilotné platformy.

 

Americký torpédoborec USS Michael Monsoor

 

Už v budúcom mesiaci bude táto koncepcia vyskúšaná v praxi. Tichomorská flotila USA usporiada rozsiahle cvičenia za použitia dronov. Celkovým riadením vyčlenených síl a prostriedkov je poverený v poradí druhý Zumwalt – torpédoborec Michael Monsoor. Ak bude táto koncepcia schválená, dostane americké vojenské námorníctvo univerzálnu málo viditeľnú loď schopnú plniť široký okruh úloh vďaka celej letke dronov rôzneho určenia.

 

Pripomenieme, že program výstavby perspektívnych torpédoborcov sa začal v roku 2007, kedy Kongres vyčlenil 2,6 miliardy dolárov na výstavbu prvých dvoch Zumwalt. Americké vojenské námorníctvo počítalo s tým, že dostane 32 lodí tejto triedy za maximálne 40 miliárd. Cena lodí tohto projektu však začala rásť astronomickým tempom, akonáhle sa pokúsili americkí inžinieri vyhovieť vysokým požiadavkám vojakov. Objednávku znížili najskôr na 24 torpédoborcov, potom na sedem. V konečnom dôsledku v roku 2008 námorníctvo rozhodlo, že sa obmedzí na iba tri lode. Podľa najnovšej informácie stála každá z nich štátnu pokladnicu 4,4 miliardy dolárov.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov