Prvý prototyp cvično-bojového lietadla Jak-130 (trupové „01″ / „130″, sériové číslo 00-01, továrenské číslo 94206201001) počas skúšobného letu s maketami výzbroje. Žukovskij, 28.10.2020 (c) Alexander Šipilenko / russianplanes.net
Aktuality, Letectvo,

Nové plány na dodávku lietadiel Jak-130 pre letectvo Vojenského námorníctva RF

 


Rusko, 26. apríl 2021 (AM) – Noviny Izvestija v článku Antona Lavrova a Alexeja Ramma: Piloti námorného letectva dostanú nové cvično-bojové lietadlá Jak-130 priniesli správu o obnovení plánov nákupu lietadiel Jak-130 pre letectvo Vojenského námorníctva RF.

Cvičným lietadlám Jak-130 bol teda vydaný rozkaz vzlietnuť. Noviny Izvestija sa dozvedeli exkluzívne podrobnosti ohľadom kontraktu na nákup najnovších cvično-bojvých lietadiel. Do roku 2027 by tak malo Ministerstvo obrany RF dostať viac ako dve desiatky týchto moderných strojov. Plánuje sa, že novovyrobené „stotridsiatky” budú zaradené do výzbroje Vojenského námorníctva RF, pričom budú určené pre výcvik pilotov palubného letectva. Okrem plnenia výcvikových úloh sú nové lietadlá Jak-130 tiež plne schopné využívať zbraňové systémy vrátane moderných vysokopresných bômb a rakiet.

Realizácia ešte v roku 2020 podpísanej zmluvy ohľadom výroby lietadiel Jak-130 sa už začala. Na základe harmonogramov nákupu jednotlivých komponentov sa posledné lietadlo dostane k námorným pilotom do roku 2027. Zdroje z armádneho prostredia denníku Izvestija potvrdili, že sa v súčasnosti rozoberá otázka, kam presne pôjdu novovyrobené cvično-bojové lietadlá. Očakáva sa, že nové stroje skončia v námornom letectve, kde ich budú využívať pre výcvik pilotov stíhacích lietadiel námorných leteckých plukov. Pravdou však tiež je, podľa vyjadrenia jedného z „informátorov” denníka, že rozhodnutie môže byť ešte zmenené a lietadlá môžu nakoniec skončiť vo Vzdušných a kozmických silách RF (VKS RF).

V predchádzajúcom desaťročí bolo pre doplnenie stavov leteckých plukov zakúpených už viac ako 110 kusov lietadiel Jak-130, čo umožnilo plne uspokojiť ich potreby, pričom námorné letectvo zatiaľ neobnovovalo svoj strojový park modernými cvično-bojovými lietadlami.


Jak-130 s pestrou paletou podvesenej výzbroje  počas letovej ukážky na Farnborough Air Show 2012, zdroj: wikimedia commons

 

V auguste minulého roka oznámil minister rezortu obrany Sergej Šojgu zámer uzavrieť niekoľko veľkých kontraktov na dodávku bojových lietadiel. Podľa jeho vyjadrenia plánovalo Ministerstvo obrany RF nakúpiť do konca roku 2020 25 kusov cvično-bojových lietadiel Jak-130 a 21 kusov viacúčelových stíhacích lietadiel Su-30SM2. Celková hodnota týchto dvoch kontraktov mala prekročiť 100 miliárd rubľov.

Cena lietadla pre ruské Vzdušné sily však nebola zatiaľ zverejnená. V roku 2019 nakúpil Vietnam 12 kusov lietadiel Jak-130 za viac ako 350 miliónov USD. Okrem Vietnamu sú cvično-bojové Jaky výzbroji aj ďalších krajín, ako napríklad Alžírska, Bangladéša, Bieloruska, Mjanmy a Laosu.

„Jak-130 (v kóde NATO Mitten) je prechodná verzia lietadla určená pre pokračovací výcvik po absolvovaní výcviku na tých najjednoduchších výcvikových lietadlách, pričom po absolvovaní výcviku na strojoch Jak-130 sú piloti plne pripravení a schopní plynule prejsť na plnohodnotné moderné stíhacie lietadlá,” uviedol pre denník Izvestija vojenský historik Dmitrij Boltenkov. „Jeho kokpit môže simulovať správanie rôznych typov bojových lietadiel, ako napríklad Su-24, či Su-30 a mnohých ďalších.”

VKS RF už nakúpili väčší počet týchto moderných strojov, no aj piloti letectva Vojenského námorníctva RF so svojou rozsiahlou flotilou bojových lietadiel tiež potrebujú túto vysokohodnotenú platformu, aby sa mohli rýchlejšie pripravovať a následne prejsť na plnohodnotné bojové lietadlá. Let nad morom si vyžaduje špeciálne zručnosti, a to predovšetkým v noci a čo je nemenej dôležité, v prípade potreby je možné použiť lietadlá Jak-130 aj ako bojové lietadlá. Svojimi možnosťami sú schopné vykonávať funkciu ľahkých bitevných a prieskumných lietadiel.

Fero Kysucký

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov