Záber z prvej leteckej ukážky Demo tímu F-35A na leteckej základni Davis-Monthan AFB v Tucson, Arizona USA, zdroj: theaviationist
Aktuality, Letectvo,

Stíhačky F-35 nebudú. USA informovali Turecko o vylúčení z projektu

USA zaslali oficiálnu správu Turecku o jeho vylúčení z projektu výroby moderných stíhačiek F-35 kvôli tureckým nákupom ruských systémov protivzdušnej obrany S-400, informuje agentúra Anadolu s odkazom na zdroj z Pentagonu.


 

V správe sa pripomína, že USA anulovali spoločné memorandum o výrobe F-35 podpísanej Tureckom v januári 2007, a podpísali ho so siedmimi zostávajúcimi partnermi projektu F-35, Veľkou Britániou, Talianskom, Holandskom, Austráliou, Dánskom, Kanadou a Nórskom.
Turecko predtým podpísalo dohodu o nákupe 100 lietadiel F-35 . Zúčastnilo sa takisto výroby viac ako tisícky súčiastok. Turecký minister priemyslu a technológií Mustafa Varank už skôr oznámil, že Turecko pokračuje vo výrobe týchto súčiastok nehľadiac na vylúčenie z projektu.

 

Dodávky moderných ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 , ktoré spôsobili krízu vo vzťahoch medzi Tureckom a USA, sa začali v polovici júla 2019. Washington požiadal, aby sa Ankara tohto nákupu vzdala, a namiesto toho kúpila americké systémy Patriot, pričom pohrozil zadržaním, alebo vôbec zrušením predaja stíhačiek F-35 Turecku a tiež zavedením sankcií podľa CAATSA (zákon O čelení protivníkom Ameriky prostredníctvom sankcií). Ankara odmietla ústupky a pokračovala v rokovaniach o dodatočnej dodávke S-400 .

 

Turecko aj naďalej rokuje s Ruskou federáciou o nákupe druhého pluku systémov PVO S-400 a o možnosti ich spoločnej výroby, nehľadiac na sankcie USA. Vyhlásil to minulý mesiac vedúci sekretariátu obranného priemyslu Turecka Ismail Demir.

“Nevidíme, že by sankcie mali značný vplyv. Sú nespravodlivé a USA to majú napraviť. Neraz sme vyhlásili, že jazyk sankcií na Turecko nezapôsobí. Rokujeme aj naďalej s RF o spoločnej výrobe S-400 , ” vyhlásil Demir vo vysielaní televíznej stanice NTV.

 

Programový riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti Ivan Timofejev vyhlásil, že USA nedokážu Turecko prehovoriť, aby sa vzdalo ruských protilietadlových raketových komplexov S-400, pre tureckú stranu to nebude výhodné ani ekonomicky, ani politicky. Okrem toho neponúkajú Američania Ankare žiadnu náhradu.

 

Vo februári minister zahraničia USA Antony Blinken telefonicky prediskutoval so šéfom tureckého MZV Mevlut Çavuşogluom otázku nákupu ruských protilietadlových raketových komplexov S-400 Tureckom a vyzval ho, aby sa Turecko týchto systémov vzdalo.

“Táto výzva zatiaľ nič neovplyvní, pretože už sú tieto systémy kúpené, a už boli v Turecku zaradené do výzbroje. Američania budú musieť vynaložiť akési extraordinárne úsilie, aby o tom Turkov presvedčili. Ponúknuť im napríklad alternatívne systémy Patriot. A potom, keď sa Turci vzdajú S-400 a odmietnu plniť zmluvy s Moskvou a svoje záväzky, budú musieť zaplatiť pokutu … Pre Turecko to nie je výhodné ani ekonomicky, ani politicky, pretože im USA neponúkajú žiadnu náhradu, “usudzuje odborník.

Prečo systémy S-400 privádzajú USA do zúrivosti

USA sú nútené používať „špinavé“ metódy konkurencie na trhu so zbraňami, pretože ruské úspechy ohrozujú rozvoj amerického vojensko-priemyselného komplexu. Pentagon zvažoval možnosť uvalenia sankcií na Indiu v súvislosti s akvizíciou ruských protilietadlových raketových systémov Triumf. Aj keď USA nakoniec ultimátum zrušili, neznamená to, že sa americké elity so situáciou zmierili.

 

Je potrebné poznamenať, že hospodárska súťaž na trhu so zbraňami nikdy nebola férová. Diskreditácia výrobkov konkurencie bola štandardnou metódou propagácie vlastného produktu. Washington posunul tieto preteky na úplne novú úroveň. Začal otvorene hroziť krajinám, ktoré nakupujú ruské zbrane. Turecko, ktoré nakúpilo spomínané systémy S-400, Spojené štáty vylúčili z programu vývoja stíhacích lietadiel F-35. Toto rozhodnutie vážne poškodilo vzťahy medzi spojencami NATO a otvorilo nové príležitosti pre rusko-tureckú obrannú spoluprácu.

 

USA sú však v zúfalej situácii, a preto idú do krajných opatrení, vysvetľuje vojenský analytik Viktor Baranec. Výhodou systému PVO S-400 je, že môžu pracovať v sieťovom formáte. Sú medzi sebou prepojené a pravidelne si vymieňajú údaje. Môžu tak ľahko sledovať lietadlá amerického letectva vrátane stíhačiek F-35 piatej generácie. Dobre známa technológia „Stealth“ v takýchto podmienkach vôbec stráca zmysel a teda aj produkcia drahých stíhačiek F-35.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov