Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

USA sa proti čínskou politikou postupne izoluje od zbytku sveta. Ten už nepotrebuje hegemóniu jednej krajiny

“USA by mali zlepšiť vzťahy s Ruskom a nemali by tlačiť Moskvu do užšej spolupráce s Pekingom. V televízii „Fox News“ to oznámil bývalý americký prezident Donald Trump.


„Byť v dobrom vzťahu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom je výborné. Musíme obchodovať s Ruskom, musíme vychádzať s Ruskom namiesto toho, aby sme Rusko tlačili k Číne […] Rusko a Čína teraz spoločne naberajú na sile,“ tvrdí Trump.

 

Čínsky vodca Si Ťin-pching vyzval na upustenie od hegemonických ambícií v globálnom riadení. Prezident vo svojom prejave na každoročnom „Ázijskom fóre“ v utorok 20. apríla kritizoval snahy jednotlivých štátov o „vybudovanie bariér“ a „rozdelenie“, čo poškodzuje ostatných.

„Svet chce spravodlivosť, nie hegemóniu,“ vyhlásil čínsky prezident. „Veľká krajina by sa mala správať ako veľká krajina, teda prevziať aj väčšiu zodpovednosť.“ Aj keď Ťin-pching upustil od konkrétností, jednoznačne to bolo smerované na USA, ktoré rozpútali rozsiahlu proti čínsku kampaň.

 

Čína sa zbližuje s Ruskom, Iránom a ďalšími štátmi, zatiaľ čo sa administratíva Joea Bidena snaží zhromaždiť okolo seba protičínsku koalíciu. Aj napriek výmene v Bielom dome Spojené štáty ďalej pokračujú v proti čínskej politike, pričom sa Biden snaží zapojiť do kampane ďalšie štáty. Nedávno sa k nemu pridal japonský premiér Jošihide Suga.

 

Minulý mesiac Európska únia, Británia a Kanada spolu s USA uvalili na Čínu sankcie pod zámienkou používania nútených prác v čínskom Sin-ťiangu. Krajiny NATO navyše poslali do Juhočínskeho mora svoje vojnové lode.

 

Peking takéto demarše nemieni tolerovať. Podľa americkej agentúry Reuters čínske úrady úspešne rozvíjajú vzťahy s ostatnými krajinami, čím podkopávajú proti čínske spojenectvo USA. Po búrlivých rokovaniach čínskych a amerických diplomatov na Aljaške sa Čína stala ešte aktívnejšou pri spolupráci s Ruskom, Iránom a Severnou Kóreou. Niekoľko dní po rokovaniach s Američanmi sa čínsky minister zahraničia Wang Yi stretol so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom a potom podpísal 25-ročný hospodársky pakt s Iránom.

 

Indonézia, Malajzia, Filipíny, Singapur a Južná Kórea sú tiež pod vplyvom ČĽR, a to predovšetkým kvôli ich zjavnej ekonomickej závislosti. Peking je pripravený sľúbiť týmto krajinám rýchle zotavenie z koronakrízy. Toto ich prinúti dobre si rozmyslieť, či budú koketovať s USA, píše Reuters. V tomto zmysle Čína jednoznačne vyhráva ničiac proamerické spojenectvo prostredníctvom ekonomických výhod.

 

 

Biden nechápe moderný svet, ak si myslí, že Západná aliancia predstavuje celý svet

Americký prezident Joe Biden je presvedčený, že Rusko sa ocitlo „mimo svetového spoločenstva“. Oznámila to tlačová tajomníčka Bieleho domu Jen Psaki.

„Prezident verí, že Rusko je v mnohých ohľadoch mimo svetového spoločenstva. Teraz máme formát G7, nie G8… Návrh usporiadať samit je mostom späť. Verí, že je v záujme Ruska prijať ho,“ uviedla Psaki počas brífingu. Biden predtým v telefonickom rozhovore s ruským prezidentom Vladimirom Putinom navrhol, aby sa osobne stretli v tretej krajine. Psaki tiež uviedla, že americký líder pozval na klimatický summit 40 svetových vodcov vrátane Putina.

 

Vo štvrtok 15. apríla americký prezident Joe Biden podpísal dekrét, ktorým sa zavádzajú nové sankčné obmedzenia pre Rusko. Ministerstvo financií USA uviedlo, že sankcie boli zavedené s cieľom vyvinúť na ruskú vládu tlak „za jej neprijateľné správanie“.

 

“Biden nechápe, ako funguje moderný svet, ak je presvedčený, že Západná aliancia predstavuje celé svetové spoločenstvo. To je oveľa širšie. V prvej desiatke krajín sveta z hľadiska HDP reprezentujú západný svet iba štyri krajiny. To po prvé. A po druhé: myšlienka „mosta“ zo strany Bidena sleduje staré známe – získať konkrétne a veľké ústupky od Moskvy, podriadiť sa záujmom USA, ako to sám Biden vyjadril pred 10 rokmi a odmenou má byť nejaká bezvýznamná stolička v nejakých nezaujímavých „sedmičkách“. Takýto „most“ nepotrebujeme. A hoci je Biden novým prezidentom, jeho myšlienky sú staré, z minulého storočia.” Uviedol Alexej Puškov, senátor Ruskej federácie.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov