Fregata maršal Šapošnikov
Aktuality, Námorníctvo,

“Bez toho sa nezaobídeme.”: Čím odpovie Severné loďstvo Ruskej federácie vojenskému námorníctvu NATO

Neobvyklé konštrukčné riešenie, nehlučnosť, veľká nezávislosť plavby a neštandardné úlohy – do roku 2027 bude Severná flotila Vojenského námorníctva RF posilnená minimálne štyrmi najnovšími dieselelektrickým ponorkami projektu 677 Lada. Teraz sú podobné ponorky osobitne potrebné v Arktíde.


 

Dieselová séria
Dieselelektrické ponorky projektu 677 štvrtej generácie sa stavajú od konca 90. rokov. Hlavná ponorka Sankt-Peterburg je teraz v skúšobnej prevádzke. Dve ďalšie ponorky – Kronštadt a Velikije Luki – sú v rôznych štádiách výstavby. Ďalšie dve budú založené v roku 2022.
Lada je v mnohom inovačný projekt. Vývojári z Centrálnej konštrukčnej kancelárie Rubin použili jedno korpusovú schému, ktoré nie je pre ruskú stavbu lodí charakteristická. Vďaka zvláštnemu povlaku a tiež moderným radioelektronickým systémom a vysokému stupňu automatizácie sa Lady vyznačujú nehlučnosťou, ktorá je pre ponorky tejto triedy rekordná.

Ľadoborec Lenin
Ponorka Varšavjanka © Sputnik / Vitaliy Ankov

Hlavná ponorka Sankt-Peterburg bola námorníkom odovzdaná až v roku 2010. Táto ponorka sa stala v podstate skúšobňou – veľa času bolo treba na jej dopracovanie v priebehu prevádzky a na odstránenie “detských chorôb”. Lady sú pomerne kompaktné ponorky, majú výtlak okolo 1 800 ton. Rýchlosť pod hladinou dosahuje až 21 uzlov, pracovná hĺbka je 250 metrov. Posádku tvorí 35 ľudí, nezávislosť plavby je 45 dní. Hlavná ponorka je vyzbrojená len torpédami a mínami, ďalšie budú mať na palube rakety s plochou dráhou letu Kaliber.

 

Ponorka Rostov na Done

 

Nenahraditeľné “neviditeľné ponorky”
Podľa hodnotenia odborníkov Severná flotila teraz naliehavo potrebuje dieselové ponorky. Má zatiaľ len niekoľko zastaralých dieselelektrických ponoriek projektu 877 Paltus, základ podvodnej flotily ale tvoria viacúčelové a strategické jadrové ponorky. Kvôli tomu musia byť často použité v taktických operáciách, miesto plnenia svojich hlavných úloh. Podľa slov bývalého veliteľa flotily admirála Vjačeslava Popova je podobná nenormálna situácia následkom krízy z 90. rokov.

 

“V Severnej flotile boli dieselové ponorky vždy potrebné,” povedal v rozhovore pre Sputnik. “Každý projekt má svoje bojové určenia a nemôže byť nahradený na sto percent nejakým iným. Hlavným rozdielom moderných dieselelektrických ponoriek od jadrových je ich prakticky úplná nehlučnosť, veľmi ťažko sa dajú zachytiť. Ich hlavnou úlohou je boj s nepriateľskými ponorkami, “uviedol. Admirál vysvetlil, že nedostatok podobných ponoriek sa nahrádza inými prostriedkami – letectvom, hladinovými loďami a jadrovými raketovými ponorkami. Pričom do riešenia úloh, ktoré môžu vyriešiť jedna alebo dve dieselelektrické ponorky, sa často zapájajú oveľa väčšej sily.

 

“Severná flotila potrebuje všetky typy hladinových lodí a ponoriek – dieselelektrickými ponorkami počínajúc a končiac lietadlovými loďami,” je presvedčený Popov. “Keď som velil flotile, mali sme tri brigády dieselelektrických ponoriek. Časom boli postupne odpísané a žiadna náhrada nebola – bolo totiž rozhodnuté posilňovať dieselovými ponorkami Čiernomorskej flotily. Asi z politických dôvodov, “dodal.

Dieselová ponorka projektu 677 typu Lada

 

Bod dotyku
V rokoch studenej vojny bolo Severné loďstvo najdôležitejším prvkom jadrového zadržiavania – jeho námorníci dostávali najmodernejšie strategické jadrové ponorky a útočné raketové hladinové lode.

 

Dnes sa história opakuje, Severnej flotile bol udelený štatút samostatného vojenského okruhu a v roku 2014 bolo na jeho základe zriadené Zjednotené strategické velenie. Dostávajú tam najpokrokovejšie zbrane a techniku. Námorníci Severnej flotily si osvojili ako prvý najnovšie jadrovej ponorky projektu Borej a viacúčelové ponorky Jaseň, hlbokou modernizáciou prechádza jadrový raketový krížnik Admirál Nachimov, potom sa bude modernizovať ťažký jadrový raketový krížnik Peter Velikij.

Dieselová ponorka projektu 677 typu Lada

 

Okrem toho bolo flotile pridelených niekoľko viacúčelových fregát projektu 22350 vyzbrojených okrídlenými raketami Kaliber a protilodnými strelami Onyx. Navyše sa na vlajkovej lodi Admirál Gorškov skúša perspektívny hypersonický komplex Zirkon. V terajších realitách sa Rusko jednoducho nezaobíde bez mohutnej bašty na severe. K arktickému regiónu je pripútaná pozornosť popredných veľmocí – sú tam sústredené obrovské zásoby úžitkových nerastov. Mnohé krajiny sa snažia posilniť svoju vojenskú prítomnosť v tomto regióne. Zaktivizovali sa aj USA, ktoré označujú za svoje hlavných súperov v Arktíde Rusko a Čínu.

 

V posledných rokoch presúvajú Američania na sever zbrane, na Aljaške sa stavajú radary, presúvajú sa tam desiatky útočných stíhačiek, Pentagon plánuje rozvinúť v tomto regióne vojenské útvary nového typu – Viacdoménové skupiny. Sústreďujú sa tam aj iné pomocné sily. V Nórsku sú teraz dislokované lietadlá strategického letectva USA a niekoľko dočasne pozastavených vojensko-námorných základní neďaleko ruských hraníc sa plánuje znovu uviesť do prevádzky.
Karol Jerguš

Po prvýkrát v histórii sa tri jadrové ponorky vynorili vedľa seba spod ľadu v Arktíde

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov