Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Minister obrany Naď: Je čas na rázne a jasné kroky voči sieti ruských spravodajských služieb

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti uviedol, že je čas na rázne a jasné kroky voči sieti ruských spravodajských služieb v krajinách EÚ a NATO.


“Takéto rozhodnutie sa neprijíma ľahko, aj keď ide len o jednu osobu. Rozhodnutie vyhostiť 18 osôb naraz je jasným signálom českej vlády, že Ruská federácia prekročila všetky hranice normálnej spolupráce a hrubo zasiahla proti záujmom suverénneho štátu, “uviedol minister. Tým politík neskončil a stupeň svojej kritiky zvýšil.

 

“Činnosť cudzej tajnej služby na českom území, ktorá podľa vyšetrovania viedla dokonca k usmrteniu českých občanov, je dôkazom, že Rusko nemá úprimný záujem o vzájomnú spoluprácu s krajinami strednej Európy,” dodal Naď s dodatkom, že ruské tajné služby sú v Európe prítomné a aktívne.

 

Uznal, že Slovensko má s Ruskom i spoločné záujmy, len spoločne krajiny dokážu niektoré problémy zvládnuť, napr. Súčasnú pandémiu.

“Ale od Ruskej federácie potrebujeme vidieť úprimný záujem o spoluprácu, nie len nepriateľské aktivity. My sme na Slovensku vyhostili troch ruských agentov s diplomatickým krytím v lete minulého roka a vieme prečo. Nepochybujem, že česká vláda si je pri vyhostení 18 ruských agentov istá svojím vyšetrovaním, “uzavrel.

 

Slovenská diplomacia je pasívna a servilná

“Namiesto suverénnej zahraničnej politiky sa naši politici nesprávajú voči ambasáde USA ako predstavitelia nezávislého štátu, ale ako gubernátori provincie voči miestodržiteľovi impéria”, komentoval svoj postoj vo videu politológ Eduard Chmelár:

 

Česi podozrievajú ruskú tajnú službu z vyhodenia vojenských skladov do vzduchu

Predseda vlády Andrej Babiš uviedol, že existuje podozrenie, že do výbuchu na muničnom sklade vo Vrběticích boli zapojení dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

„Boli sme v piatok večer jednoznačne informovaní o závažných skutočnostiach týkajúcich sa bezpečnosti našej krajiny. Informovali sme dnes prezidenta Zemana o tomto prípade a o navrhovanom postupe a prezident nám vyjadril absolútnu podporu. Na základe jednoznačných dôkazov získaných vyšetrovaním našich bezpečnostných zložiek musím konštatovať, že existuje dôvodné podozrenie o zapojení dôstojníkov ruskej GRU, jednotky 291155 do výbuchu muničných skladov areálu Vrbětice v roku 2014,“ vyhlásil Babiš na spoločnej tlačovej konferencii s Janom Hamáčkem.

Muničné sklady vo Vrběticích explodovali na konci roka 2014. Sklad číslo 16 vo Vrběticích vybuchol 16. októbra 2014, sklad číslo 12 potom 3. decembra. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Zvyšná munície bola z tohto skladu odvezená inam.

Moskva je po rusofóbnom demarši pripravená ukončiť vzťahy s Českou republikou

Ministerstvo zahraničia Ruskej federácie si predvčerom predvolalo českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku, ktorému oznámili vyhostenie 20 českých diplomatov, ktorí museli opustiť Rusko do pondelka večera.

„Je to nezmysel, ktorý si vycucali z prsta. Je to len vymyslená situácia na podporu Američanov, ktorí od nás teraz dostali tvrdú odpoveď,“ povedal Vladimir Džabarov, prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie. Povedal tiež, že odpoveď bude pravdepodobne primeraná.

“Rusko zvažuje zmrazenie vzťahov s Českou republikou, ak bude Praha naďalej pokračovať v „politike obviňovania“ voči Moskve.”

„Česká republika absolútne nezodpovedne obvinila Rusko a drží sa vymyslených argumentov. To naznačuje, že jednoducho sa rozhodli podporovať Američanov v zložitej chvíli, keď bola odhalená účasť USA na pokuse o zavraždenie Alexandra Lukašenka a štátny prevrat,“ vyhlásil senátor. Podľa Džabarova je momentálne nepraktické ukončiť vzťahy s Českou republikou, čomu sa treba vyhnúť.

„Bude však ťažké obnoviť to, čo sa stratilo“.

 

Pravidlá pre prácu diplomatických misií v Rusku sa sprísňujú

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uviedla, že veľvyslanectvá Českej republiky a Spojených štátov amerických v Rusku už nebudú môcť najímať ruských občanov. Predtým sa im podarilo získať „veľmi veľké množstvo ľudí“ z radov Rusov. V éteri programu „60 minút“ na televíznom kanáli „Rusko-1“ Zacharovová povedala, že veľvyslanectvá organizovali svoju prácu vďaka najatým Rusom.

 

“Ako vo vzťahu k Spojeným štátom americkým, tak aj vo vzťahu k Českej republike sa rozhodlo, že už nebudú môcť prijímať občanov našej krajiny na svoje veľvyslanectvá. To bola dôležitá časť najmä pre české veľvyslanectvo pri organizovaní ich práce v Moskve, kde bolo zamestnané veľmi veľké množstvo ľudí z Ruska.” Táto nečakaná ruská odpoveď na istý čas značne skomplikuje život diplomatov. Napríklad nepriamo takto môže urobiť z manželiek diplomatov upratovačky.

 

 

Na tlačovej konferencii ruský minister zahraničia Sergej Lavrov uviedol, že odteraz sú zakázané neobmedzené cesty zamestnancov ministerstva zahraničia na krátkodobé pracovné cesty za prácou do diplomatických misií na území Ruska. Rusko taktiež vypovedá dohodu, ktorá umožňuje diplomatom určitého stupňa cestovať mimo svoje základne.
Lavrov vysvetlil, prečo sa to deje:

„Medzi našimi krajinami existuje dohoda o takzvanom otvorenom priestranstve, podľa ktorej sú určité kategórie diplomatov – vedúcich zamestnancov vylúčené z týchto požiadaviek – od poradcu a nižšie je potrebné oznámiť orgánom hostiteľskej krajiny, keď jeden z týchto zamestnancov odíde v okruhu 25 míľ od hlavného mesta alebo mesta, kde sa nachádza generálny konzulát. Američania úplne ignorujú požiadavku na zasielanie akýchkoľvek oznámení. Rozhodli sme sa začať postup na vypovedanie tejto dohody. A pravdepodobne už budeme individuálne pristupovať k cestám diplomatov mimo miest, kde sídlia“.

 

Česká vláda sa rozhodla vyradiť Rosatom z dostavby elektrární Dukovany

Vyhostenie ruských diplomatov v rôznych krajinách začína byť akýmsi vstupným pohovorom, skúškou lojality k USA zo strany ich vazalov. Zároveň je to pokus o zbúranie programu, odvrátenie pozornosti od neúspechu amerického puču v Bielorusku. Pokiaľ ide konkrétne o Českú republiku, existuje aj pokus o prerušenie výstavby nového bloku pre jadrovú elektráreň Dukovany (čo bola predbežná dohoda s Rosatomom) a dodávky ruskej vakcíny.

 

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček v pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil, že vláda sa jednomyseľne rozhodla vyradiť Rusko z bezpečnostného preverovania v rámci dostavby jadrovej elektrárne Dukovany. Havlíček uviedol, že bez bezpečnostného preverenia nebude možné uchádzať sa o dostavbu Dukovan . Vďaka tomu sa Rosatom fakticky nebude môcť podieľať na stavbe. Pre bezpečnostné posúdenie budú oslovení iba dodávatelia z Francúzska, Južnej Kórei a Spojených štátov Amerických.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov