Torpédoborec Donald Cook
Aktuality, Námorníctvo,

USA stupňujú napätie. Torpédoborce smerujú do Čierneho mora

Dva americké torpédoborce Donald Cook a Roosevelt opäť opustili základňu na gréckom ostrove Kréta a smerujú do Čierneho mora. Oznámil to šéfredaktor portálu BlackSeaNews“ Andrey Klimenko.


 

Americké ministerstvo obrany sa pred týždňom rozhodlo nevyslať raketové torpédoborce do Čierneho mora, aby zabránili „ďalšiemu rastu napätia v regióne a neprovokovali Rusko vo vážnych časoch“. 19. apríla však napriek tomu americké krížniky do čiernomorského regiónu vyštartovali.

„Monitorovacia skupina BlackSeaNews a Čiernomorský strategický výskumný ústav uvádza, že americké raketové torpédoborce USS Donald Cook (DDG-75) a USS Roosevelt (DDG-80) opäť opustili základňu na Kréte a smerujú k čiernomorským prielivom. Jedného dňa sa to bude volať „diplomacia torpédoborcov“ (namiesto zastaralej „diplomacie delových lodí“),“ napísal Klimenko na svojej facebookovej stránke.

 

 

Rusko obmedzuje plavbu cudzích lodí v jeho vodách

Podľa vyhlásenia odboru navigácie a oceánografie Ministerstva obrany Ruskej federácie sa v Čiernom mori zavádzajú obmedzenia, ktoré budú trvať od 24. apríla do 31. októbra. Hovorca Pentagonu John Kirby na piatkovom pravidelnom tlačovom brífingu vyhlásil, že obmedzenie a znemožnenie plavby zahraničných vojenských a štátnych plavidiel Ruskom vo viacerých oblastiach Čierneho mora je pokusom o destabilizáciu Ukrajiny.

„Toto bude ďalší príklad prebiehajúcej kampane na podkopanie a destabilizáciu Ukrajiny. Vyzývame Rusko, aby zastavilo prenasledovanie lodí v regióne a posilňovanie vojenských síl pozdĺž hraníc s Ukrajinou a na Kryme,“ povedal Kirby.

„Znovu potvrdzujeme našu neochvejnú podporu zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc vrátane jej teritoriálnych vôd.“

 

Podľa bulletinu Riaditeľstva pre navigáciu a oceánografiu Ministerstva obrany Ruskej federácie bude od 24. apríla do 31. októbra pozastavená možnosť plavby zahraničných vojnových lodí a ďalších štátnych plavidiel vo viacerých čiernomorských regiónoch v pásme teritoriálnych vôd Ruska. Dokument bližšie nešpecifikuje, z akého dôvodu a v záujme ktorého rezortu budú tieto oblasti uzavreté. Pre agentúru RIA Novosti reagovali poslanci Štátnej dumy na hystériu Pentagonu kvôli plánom na uzavretie prístupu k Čiernemu moru a Azovu. Podľa poslanca Ruslana Balbeka by takéto výzvy spojenectva mali „zaznieť pred iným publikom“.

„Nechceli by ešte pre vlastné pohodlie uvoľniť naše letiská blízko Moskvy? Drzosť týchto pánov stratila rozumné hranice: tu im poskytnite Krym, tam osloboďte prieliv.“

Ďalej šéf výboru Krymského parlamentu pre diplomaciu a medzietnické vzťahy ľudí Jurij Gempel vyhlásil zákonnosť blokovania časti oblasti v teritoriálnych vodách Ruska.

„Opatrenia Moskvy sú vzhľadom na neustálu eskaláciu situácie oprávnené a účelné,“ uviedol.

 

Vyhlásenie Pentagonu, že USA nezrušia operácie vojnových lodí v Čiernom mori s výzvou, aby sa Ruská federácia „nevyhrážala“ zahraničným lodiam, komentoval tiež senátor Alexej Puškov.

„Predtým, ako Biden stihol vyhlásiť, že USA majú záujem na deeskalácii, Pentagon varoval, že nemá v úmysle zastaviť operácie amerických vojnových lodí v Čiernom mori. To znamená, že sú kedykoľvek pripravení začať nové kolo eskalácie okolo Ukrajiny. Tento smer potvrdzuje celá politika USA. Bidenove slová nie sú ničím podložené. A čoskoro dorazí na Donbas ďalšia skupina vojenských inštruktorov USA a NATO. Samozrejme, v mene „deeskalácie“, ako inak…“ napísal Puškov vo svojom Tg-kanáli.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov