Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Analytik Štefec: Základný problém je načasovanie kauzy Vrbětice a jej otvorenie práve teraz

S vojenským analytikom a bývalým riaditeľom výzbrojnej služby ministerstva obrany Jaroslavom Štefcom sa vraciame k výbuchu muničného skladu vo Vrběticích. Expert považuje kauzu za spravodajskú hru a tiež upozorňuje na z jeho hľadiska problematické načasovanie. Ako uvádza Štefec, ak sa informácia o údajne ruskej stope dostala k politikom až teraz, znamená to zlyhanie českých spravodajských služieb.


“To, čo sa stalo, ukazuje na to, že české spravodajské služby sú a) nespoľahlivé, b) sú nelojálne voči českému štátu, ak mali informácie o pozadí výbuchu skladu v roku 2014, a túto informáciu ďalej vedenie štátu tajili,” tvrdí.

Podľa experta celá kauza je spravodajskou hrou, ale z jeho hľadiska je veľmi nepravdepodobné, že ju začala česká spravodajská služba .

“Naše služby nemajú na to, aby hrali vysokú spravodajskú hru, na to sú príliš malým hráčom. Takže to, čo sa teraz v ČR rozohralo za spravodajskú hru, to nie je nič, malého ‘. Súčasný scenár akoby mieri na to, aby sa dosiahlo hneď niekoľko cieľov súčasne, ľudovo povedané: je tu asi záujem, rozmazať niekoľko múch jednou ranou ‘… Kto by mal však z toho mať prospech? Komu to má slúžiť? ” vysvetľuje. Čo sa týka kamerových záznamov, ktoré sú údajne k dispozícii, analytik vyhlásil, že dnes sa dá veľmi jednoducho upraviť akýkoľvek kamerový záznam.

 

“Základný problém je načasovanie kauzy a jej otvorenie práve teraz. Vidím v tom dokonca akúsi snahu poškodiť záujmy ČR , mienim tým prinajmenšom spôsob, akým sa kauza [po rokoch] otvorila, “tvrdí. Štefec porovnal vytiahnutie tohto starého prípadu s vlastnou skúsenosťou.

“Kauza je skutočne stará a niekto si ju uložil k ľadu. Ja to poznám, keď mi svojho času polícia podstrčila na pokyn od vojenského spravodajstva do auta pištoľ. Kauza bola tiež trištvrte roka v ľade a vytiahli ju v momente, keď ma potrebovali pripraviť o previerku, aby som nebol schopný vykonávať úlohu šéfa agentúry pre nakupovanie, “vysvetľuje.

Pozornosti analytika neuniklo, že premiér Babiš vystupoval na tlačovke s rozochveným hlasom. “Otázka znie, či sa tak skutočne [neisto] cítil … Každopádne mu muselo byť jasné, že vstupuje na veľmi tenký ľad …” podotýka.

Podľa experta svet teraz balansuje na pokraji jadrovej vojny. Do konfrontácie však nedôjde, kým si USA nebudú isté, že na ich území bude urobený jadrový úder. Z pohľadu Štefca pre Spojené štáty by bolo optimálne, keby k jadrovej výmene došlo na území Európy či európskej časti RF. Dodáva, že USA veľmi intenzívne pracovali na tom, aby v Európe vytvorili čo najväčší počet potenciálnych cieľov pre jadrové zbrane, tak aby od seba odvrátili časť údernej sily potenciálneho nepriateľa.

 

“Celkovo vzaté: ak by mohla byť vedená jadrová vojna mimo územia USA, už by sme v nej boli … Dúfajme, že aj tentoraz uvidíme zápasníkov búšiacich sa do svojich štítov, ktorí sa obmedzia iba na vojnový pokrik … Všetci vedia, že Rusko varovalo, že ak bude napadnuté, nezaváha použiť jadrové zbrane. Konvenčný útok pozdĺž svojich hraníc by inak neustálo, “uzavrel celú vec vojenský analytik Štefec.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov