.
Aktuality, Pozemná technika,

Nový Francúzsky 140mm zabijak

 


Francúzsko, 18.apríl 2021 (AM)Spoločnosť Nexter (KNDS Group), ktorá čerpá zo svojich skúseností v oblasti tankovej výzbroje, ilustrovaných samonabíjacím kanónom Leclerc, a z vynikajúcich výsledkov svojej dcérskej spoločnosti vyrábajúcej muníciu, predstavuje novú koncepciu hlavnej výzbroje pre bojové tanky, ktorá je určená na riešenie budúcich ťažko obrnených hrozieb. Táto prelomová zbraň predstavuje významný príspevok francúzskeho priemyslu k dosiahnutiu, na konci spoločného vývoja, nového riešenia spoločného pre Francúzsko a Nemecko, ktoré zvýši hodnotu distribuovanej činnosti a vyváženého prínosu zručností v rámci európskeho DTIB.

V rokoch 2040-2050 budú spojenecké krajiny potenciálne čeliť návratu konfrontácií vysokej intenzity. V pozemnej oblasti sa armády budú musieť vybaviť modernými prostriedkami taktickej prevahy, či už robotickými, alebo inými, ktoré budú integrovať množstvo systémov a dosahovať najvyššiu úroveň ochrany posádky a schopnosti neutralizovať protivníka. Tvárou v tvár početným a odolným hrozbám si víťazstvo v boji od začiatku bude vyžadovať rýchlu streľbu na veľkú vzdialenosť, vysokú ničivú schopnosť pri prvom výstrele a zároveň zníženie logistických a ergonomických obmedzení.

Nová generácia veľkokalibrových zbraní bude musieť byť schopná zaručiť ozbrojeným silám taktickú prevahu nielen zajtra, ale aj v nasledujúcich desaťročiach. Na splnenie tohto ambiciózneho cieľa vyvíja spoločnosť Nexter inovatívnu koncepciu, ktorá má potenciál rozvíjať sa a poskytovať výkon, ktorý súčasné technológie už neponúkajú. Využijúc svoje dlhoročné skúsenosti s hladkostenným 120 mm kanónom tanku LECLERC, svoje majstrovstvo v oblasti teleskopickej munície, ako aj vyspelosť dosiahnutú pri streľbe s kalibrom 140 mm, spoločnosť Nexter navrhuje koncepciu ASCALON (“Autoloaded and SCALable Outperforming guN”), ktorá je určená na riešenie najnovšej generácie ťažkých hrozieb a zároveň na predvídanie hrozieb budúceho polstoročia.

ASCALON je založený na technických riešeniach, ktoré budú plne vyspelé do roku 2025, a ponúka otvorenú architektúru, ktorá má slúžiť ako základ pre spoločný vývoj v rámci francúzsko-nemeckého programu MGCS, čím sa položia základy budúceho európskeho tankového kanóna a munície, podobne ako to bolo v prípade 140 mm kanóna FTMA v spolupráci spojeneckých krajín.

Vďaka svojim prelomovým vlastnostiam ASCALON ponúka :

Široký výber terminálnych účinkov: zväčšený kaliber obohacuje rozsah streliva pre optimálny účinok na cieľ, ktorý sa má ošetriť vďaka šípom s bezkonkurenčnou dĺžkou. Umožňuje tiež uvažovať o inteligentnej munícii na streľbu mimo priameho dohľadu (BLOS/NLOS), ktorá poskytne nové schopnosti a zároveň zníži zraniteľnosť tanku.

Kompaktná munícia: s maximálnou dĺžkou 130 cm bude teleskopická munícia ASCALON kompaktnejšia pre ekvivalentný kaliber a bude ju možné skladovať a integrovať do samonabíjacej veže, čo je technológia, ktorú vyvinula spoločnosť Nexter a ktorá sa osvedčila počas mnohých rokov na tanku Leclerc.

Zvýšená palebná sila: optimalizovaná komora zosúlaďuje výnimočný prevádzkový výkon s úrovňou energie blížiacou sa 10 megajoulom pre kinetickú muníciu, pričom úroveň vnútorného tlaku zostáva pod úrovňou súčasných kalibrov. Tento nevyužitý potenciál umožní, aby sa zbraň vyvinula do výkonnostnej triedy 13 megajoulov, ktorá bude schopná zvládnuť všetky ciele v nasledujúcich 50 rokoch.

.

Kontrolovaný účinok výbuchu pri výstrele (efekt BLAST): inovatívna úsťová brzda, upravené vonkajšie tlakové polia a optimalizovaný impulz výstrelu výrazne obmedzia účinok výbuchu na konci kanóna pri výstrele. ASCALON tak umožní prítomnosť pechoty v okolí tanku a spoločný boj, najmä v mestských oblastiach.

Výnimočná integračná schopnosť: vďaka riadenému impulzu bude mať ASCALON silu spätného rázu a zrýchlenia kompatibilnú s mobilnými a vysúvacími platformami s hmotnosťou nižšou ako 50 ton, pričom sa zachovajú možnosti usporiadania vozidla.

Koncepcia ASCALON, ktorá je výsledkom dlhoročných skúseností spoločnosti Nexter v oblasti tankových diel a teleskopickej munície a ponúka architektúru vhodnú pre vyváženú priemyselnú spoluprácu, má všetky predpoklady na to, aby sa stala štandardnou zbraňou pre budúce ťažké tanky, ktorá bude schopná svojou špecializovanou muníciou zabezpečiť technologickú a taktickú prevahu pozemných systémov v nadchádzajúcich desaťročiach: prelomová zbraň pre prelomové pozemné bojové systémy.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov