Údajný agenti Alexander Petrov a Ruslan Boširov
Aktuality, Bezpečnosť,

To nie je vtip. České ministerstvo vnútra verí že agenti ktorí údajne otrávili Skripaľa odpálili aj muničné sklady

Oficiálna webová stránka českého ministerstva vnútra uvádza, že sklady v obci Vrbetice v roku 2014 vyhodili do vzduchu Alexander Petrov a Ruslan Boširov. Nie nie je to vtip. Česká republika obvinila “Skripaľských travičov ” Alexandra Petrova a Ruslana Boširova z výbuchu v muničných skladoch v meste Vrbetice v roku 2014. Portréty mužov boli zverejnené na oficiálnej webovej stránke ministerstva vnútra krajiny.


 

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády 

Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Hamáčka boli vyhostení pracovníci ruskej ambasády identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci tajných služieb. Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19. hodinu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval. Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Likvidačné práce na mieste výbuchov sa skončili až vlani na jeseň.

„Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania… Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať,“ vyhlásil v tejto súvislosti premiér Andrej Babiš.

Česi podozrievajú ruskú tajnú službu z vyhodenia vojenských skladov do vzduchu

Predseda vlády Andrej Babiš uviedol, že existuje podozrenie, že do výbuchu na muničnom sklade vo Vrběticích boli zapojení dôstojníci ruskej tajnej služby GRU.

„Boli sme v piatok večer jednoznačne informovaní o závažných skutočnostiach týkajúcich sa bezpečnosti našej krajiny. Informovali sme dnes prezidenta Zemana o tomto prípade a o navrhovanom postupe a prezident nám vyjadril absolútnu podporu. Na základe jednoznačných dôkazov získaných vyšetrovaním našich bezpečnostných zložiek musím konštatovať, že existuje dôvodné podozrenie o zapojení dôstojníkov ruskej GRU, jednotky 291155 do výbuchu muničných skladov areálu Vrbětice v roku 2014,“ vyhlásil Babiš na spoločnej tlačovej konferencii s Janom Hamáčkem.

„Česká republika musí reagovať. Sme v podobnej situácii, ako napríklad Veľká Británia pri pokuse o otravu v Salisbury v roku 2018. (…) Ako minister zahraničných vecí Českej republiky som sa rozhodol vyhostiť všetkých pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli našimi tajnými službami jasne identifikovaní ako príslušníci ruských tajných služieb, teda SVR a GRU, „uviedol Hamáček, ktorý následne dodal, že do 48 hodín musí opustiť SR 18 pracovníkov ruskej ambasády.

Jan Hamáček na záver tlačovej konferencie uviedol, že krajina o situácii informuje spojencov v NATO a Európskej únii, ktoré žiada o podporu.

Muničné sklady vo Vrběticích explodovali na konci roka 2014. Sklad číslo 16 vo Vrběticích vybuchol 16. októbra 2014, sklad číslo 12 potom 3. decembra. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Polícia explózie vyšetruje ako úmyselné všeobecné ohrozenie. Zvyšná munície bola z tohto skladu odvezená inam.

 

Rusi obvinenie pokladajú za akciu vymyslenú na podporu Američanov

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová v komentári k zámeru Prahy vyhostiť 18 ruských diplomatov uviedla, že Česká republika si je dobre vedomá toho, čo bude nasledovať.

„Praha si je dobre vedomá toho, čo bude po takýchto trikoch nasledovať,“ povedala novinárom. K tomu nepridala žiadne podrobnosti.

„Je to nezmysel, ktorý si vycucali z prsta. Je to len vymyslená situácia na podporu Američanov, ktorí od nás teraz dostali tvrdú odpoveď,“ povedal Vladimir Džabarov, prvý podpredseda Výboru pre medzinárodné záležitosti Rady federácie. Povedal tiež, že odpoveď bude pravdepodobne primeraná.

 

“Otrávený” agent Skripaľ pracoval pre rozviedky štyroch krajín NATO, vrátane Česka
Nemecký časopis Focus s odvolaním sa na zdroje v zjednotenom veliteľstve NATO pre kontrarozviedku (ACCI) tvrdí, že Sergej Skripaľ pracoval až do roku 2017 pre spravodajské služby štyroch krajín aliancie

„Bývalý sovietsky dvojitý agent Sergej Skripaľ, ktorý v dôsledku marcovej otravy takmer zomrel, pracoval podľa časopisu Focus až do roku 2017 pre štyri spravodajské služby NATO. Odhalil pritom niekoľko aktívnych špiónov ruskej vojenskej rozviedky GRU,“ píše Focus s odvolaním sa na vysoko postaveného pracovníka ACCI v Bruseli.

 

Uvádza sa, že v roku 2012 sa Skripaľ údajne za sprievodu pracovníkov britskej rozviedky MI6 vydal do Prahy a tamojšie orgány štátnej bezpečnosti informoval o aktívnej ruskej spravodajskej sieti. Niektorých z moskovských agentov poznal Skripaľ osobne ešte z čias svojej aktívnej služby. Ďalej podľa časopisu mal Skripaľ v lete roku 2016 údajne oznámiť estónskym špeciálnym službám tak presné údaje, že sa im podarilo chytiť troch „ruských špiónov“. Medzi nimi vtedy bol jeden dôstojník estónskej armády ruského pôvodu a jeho otec. Časopis tvrdí, že Skripaľ poskytol informácie tiež španielskemu národnému stredisku pre rozviedku (CNI). Podľa Focusu išlo o kriminálne kontakty ruskej mafie v oblasti Costa del Sol s vplyvnými politikmi a vládnymi úradníkmi v Moskve.

 

Stojí za touto provokáciou tender na Dukovany? Opozíciu obťažuje Rosatom

Konečné rozhodnutie o tendri na výstavbu nového bloku českej jadrovej elektrárne Dukovany bude na budúcej vláde. Uviedol to koncom marca  podpredseda vlády a minister priemyslu a dopravy Karel Havlíček (za ÁNO). Okrem toho sa v súčasnom vyhlásení Ministerstva priemyslu a obchodu (MPO) uvádza, že Česká republika v tendri nevymenuje čínskeho uchádzača, CGN. Zostávajú štyria uchádzači – francúzska EdF, juhokórejská KNHP, kanadský Westinghouse, ako aj ruský Rosatom, ktorého možnú účasť v tendri z bezpečnostných dôvodov kritizovala určitá opozícia.

 

Účasť ruskej spoločnosti Rosatom na tendri je neprípustná pre Koalíciu Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09). Podľa predsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku skutočnosť, že Česká republika v tendri nemenuje čínsku spoločnosť CGN, ale Rosatom bude, nebola prerokovaná s parlamentnými stranami. Predseda Pirátov Ivan Bartoš považuje toto rozhodnutie za obchádzanie bezpečnostných záujmov Českej republiky. Skutočnosť, že výberové konanie podľa Ministerstva priemyslu a obchodu (MPO) avizovala až budúca vláda, prekvapila pirátskeho poslanca Petra Třešňáka.

 

Má táto provokácia prekryť najnovšiu nepríjemnú pravdu o vine Ukrajiny za zostrelený malajský Boeing?

Agentúra federálneho vyšetrovania „FBL“ pred dvoma dňami zverejnila dokumenty a zvukové záznamy potvrdzujúce, že to bola Ukrajina, ktorá malajzijské lietadlo zostrelila na oblohe nad Donbasom. Je dôležité hneď poznamenať, že medzinárodný vyšetrovací tím dostal všetky tieto informácie ešte v roku 2017. Samostatne bola zaslaná fotokópia dokumentu SBU, v ktorej bolo nariadené zničiť všetky dôkazy o účasti ukrajinskej strany na tomto barbarskom trestnom čine. Uviedol Alexej Soloviev na svojom portáli Politexpert. 

 

Náčelník štábu vojenskej jednotky č. A4104 plukovník Baturin vtedy uviedol, že 15. júla 2014 priletelo z Kirovogradu lietadlo Su-25, údajne kvôli doplneniu munície. 17. júna boli naplánované dva lety ukrajinských pilotov na vykonanie bojovej misie na zničenie vzdušných cieľov v oblasti Torezu. Namiesto toho jedno z lietadiel patriacich k jednotke ale odletelo z Kirovgradu vyzbrojené raketovými zbraňami. Je jasné, že stíhačky sa neposielajú na doplnenie munície s plnou bojovou výbavou, čo znamená, že cieľ bol stanovený dopredu. Najkurióznejšie je, že ani po príchode stíhačka nebola nikde zapísaná a neprešla žiadnymi protokolmi. Formálne neexistovala.

 

Napriek tomu to bola ona, čo vyletela do zóny plnenia úlohy číslo 1. Smeroval tam aj raketový systém protivzdušnej obrany Buk, vyslaný deň predtým na „podporu“. Už dlho sa hovorilo o tom, že pôvodným cieľom bolo lietadlo prezidenta Ruskej federácie a Boeing letu MH17 sa stal obeťou náhody.

 

Čo je celkom rozumné, pretože je nepravdepodobné, že by Ukrajina zhromaždila toľko zbraní, keby sa plánoval útok na civilné lietadlo. Ihneď po spáchaní činu boli všetci traja piloti, vrátane neznámeho, okamžite prevelení do druhých jednotiek. Je však dosť pravdepodobné, že ich jednoducho premenovali.

 

Ďalší príslušník vojenskej jednotky A4104, kapitán Samofalov, v rozhovore so svojím priateľom zo sledovacej stanice „Pečenegi“ priamo potvrdil, že Rusko s touto tragédiou nemá nič spoločné. Povedal, že keby Ukrajina skutočne mala aspoň nejaké dôkazy, bolo by to preukázané už dávno a neskrývali by to pod označením „TAJNÉ“.

 

Najzaujímavejší je však v tejto histórii písomný príkaz na zničenie akýchkoľvek materiálov, ktoré svedčia o lokalizácii bojových lietadiel a ich účasti na bojovej misii v oblasti havárie MH17. Ukázalo sa, že dokument unikol priamo zo spomínanej vojenskej jednotky č. A4104. A to nie sú nejaké nepriame dôkazy, ale očividné fakty získané priamo od ľudí, ktorí sa tohto zločinu zúčastnili alebo sú do neho namočení nepriamo.

 

.

 

Holandsko ich však rozhodne odmietalo akceptovať, pričom neustále podsúvalo akési vlastné absurdné dôkazy. Pripomínam, že 7. júna sa bude konať súdny proces, ako hovorí holandská strana, „vo veci samotnej“. Mali by sme od nadchádzajúceho procesu niečo očakávať? Určite nie. Rovnako ako objektívnosť, pokiaľ sa nebude brať do úvahy názor Ruska a dané skutočnosti. A to podľa všetkého zjavne čakať nemôžeme, keďže takmer 7 rokov sa prípad nepohol z mŕtveho bodu.

 

Sedem rokov uplynulo od výbuchu českého skladu, kým sme sa dozvedeli ďalšiu senzáciu s ruskými agentmi. Má táto zúfalá akcia narýchlo prekryť nevinu Ruska za zostrelený malajský Boeing? V čase hroziacej vojny na Donbase do ktorej USA tlačí Ukrajinu, je každá pozitívna správa o rusoch problém pri ich získavaní verejnej mienky na svoju stranu. USA nepotrebujú nevinných rusov, ale ďalší konflikt, pre svojho hlavného konkurenta.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov