Ilusrtačné foto
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

„Nariadené zničiť“ — preukázala sa vina Ukrajiny za zostrelený malajský Boeing

Agentúra federálneho vyšetrovania „FBL“ zverejnila dokumenty a zvukové záznamy potvrdzujúce, že to bola Ukrajina, ktorá malajzijské lietadlo zostrelila na oblohe nad Donbasom. Je dôležité hneď poznamenať, že medzinárodný vyšetrovací tím dostal všetky tieto informácie ešte v roku 2017. Samostatne bola zaslaná fotokópia dokumentu SBU, v ktorej bolo nariadené zničiť všetky dôkazy o účasti ukrajinskej strany na tomto barbarskom trestnom čine. Uviedol Alexej Soloviev na svojom portáli Politexpert.


 

Náčelník štábu vojenskej jednotky č. A4104 plukovník Baturin vtedy uviedol, že 15. júla 2014 priletelo z Kirovogradu lietadlo Su-25, údajne kvôli doplneniu munície. 17. júna boli naplánované dva lety ukrajinských pilotov na vykonanie bojovej misie na zničenie vzdušných cieľov v oblasti Torezu. Namiesto toho jedno z lietadiel patriacich k jednotke ale odletelo z Kirovgradu vyzbrojené raketovými zbraňami. Je jasné, že stíhačky sa neposielajú na doplnenie munície s plnou bojovou výbavou, čo znamená, že cieľ bol stanovený dopredu. Najkurióznejšie je, že ani po príchode stíhačka nebola nikde zapísaná a neprešla žiadnymi protokolmi. Formálne neexistovala.

 

Napriek tomu to bola ona, čo vyletela do zóny plnenia úlohy číslo 1. Smeroval tam aj raketový systém protivzdušnej obrany Buk, vyslaný deň predtým na „podporu“. Už dlho sa hovorilo o tom, že pôvodným cieľom bolo lietadlo prezidenta Ruskej federácie a Boeing letu MH17 sa stal obeťou náhody.

 

Čo je celkom rozumné, pretože je nepravdepodobné, že by Ukrajina zhromaždila toľko zbraní, keby sa plánoval útok na civilné lietadlo. Ihneď po spáchaní činu boli všetci traja piloti, vrátane neznámeho, okamžite prevelení do druhých jednotiek. Je však dosť pravdepodobné, že ich jednoducho premenovali.

 

Ďalší príslušník vojenskej jednotky A4104, kapitán Samofalov, v rozhovore so svojím priateľom zo sledovacej stanice „Pečenegi“ priamo potvrdil, že Rusko s touto tragédiou nemá nič spoločné. Povedal, že keby Ukrajina skutočne mala aspoň nejaké dôkazy, bolo by to preukázané už dávno a neskrývali by to pod označením „TAJNÉ“.

 

Najzaujímavejší je však v tejto histórii písomný príkaz na zničenie akýchkoľvek materiálov, ktoré svedčia o lokalizácii bojových lietadiel a ich účasti na bojovej misii v oblasti havárie MH17. Ukázalo sa, že dokument unikol priamo zo spomínanej vojenskej jednotky č. A4104. A to nie sú nejaké nepriame dôkazy, ale očividné fakty získané priamo od ľudí, ktorí sa tohto zločinu zúčastnili alebo sú do neho namočení nepriamo.

 

.

 

Holandsko ich však rozhodne odmietalo akceptovať, pričom neustále podsúvalo akési vlastné absurdné dôkazy. Pripomínam, že 7. júna sa bude konať súdny proces, ako hovorí holandská strana, „vo veci samotnej“. Mali by sme od nadchádzajúceho procesu niečo očakávať? Určite nie. Rovnako ako objektívnosť, pokiaľ sa nebude brať do úvahy názor Ruska a dané skutočnosti. A to podľa všetkého zjavne čakať nemôžeme, keďže takmer 7 rokov sa prípad nepohol z mŕtveho bodu.

 

Holandsko bolo pristihnuté pri skrývaní dôležitých dokumentov z havárie lietadla MH17

V marci tlačová agentúra RTL News. uviedla, že holandské úrady odmietajú poskytnúť niekoľko dokumentov, ktoré by mohli objasniť príbeh havárie malajzijského boeingu na juhovýchode Ukrajiny. Nie je to tak dávno, čo holandskí novinári zaslali oficiálnu žiadosť holandskému ministerstvu spravodlivosti, aby im poskytli príležitosť oboznámiť sa s obsahom množstva dokumentov týkajúcich sa leteckej katastrofy, pri ktorej zahynulo 298 ľudí. Hovoríme o protokoloch z takzvaného archívu MH17, ktoré obsahujú záznamy vládnych úradníkov, ktorí sa podieľali na procese zisťovania príčin tejto tragédie. Aké bolo prekvapenie tlače, keď dostali neopodstatnené odmietnutie.

„Minister spravodlivosti a bezpečnosti Ferd Grapperhaus by mal vysvetliť, prečo nie je možné zverejniť niekoľko výňatkov z dokumentov ku kauze MH17,“ hovorí RTL News.

 

V tejto situácii stojí za zmienku profesionalita holandských novinárov. Rozhodli sa ísť celú cestu a obrátili sa na utrechtský súd. Odvolávajúc sa na zákon o štátnych informáciách, požadovali v tejto súvislosti vysvetlenie od ministerstva spravodlivosti. Výsledkom bolo, že žiadosť zamestnancov spoločnosti RTL News bola čiastočne uspokojená, súd nariadil oddeleniu, aby uviedlo dôvody odmietnutia poskytnúť prístup k dôležitým dokumentom okolo MH17.

 

„Do šiestich týždňov musí minister vysvetliť, prečo odmieta zdieľať tieto dokumenty s RTL News. Potom súd rozhodne o zverejnení požadovaných údajov vo verejnej sfére, “napísali novinári.

Nie je to prvýkrát, čo sa holandské úrady pokúsili skryť najdôležitejšie informácie týkajúce sa pádu malajzijského boeingu. Nie je to tak dávno, čo právnikom Rusa Olega Pulatova obvineného v kauze MH17 odmietli prístup k vraku zadnej časti lietadla uloženému v sklade v holandskom Susterbergu.

 

Satanovskij: Rakva sa zatvorila. Ako Amerika zabránila vyšetreniu havárie malajzijského boeingu MH17

Politológ a orientalista Jevgenij Satanovskij minulý rok v júli uviedol, že verí, že potom, čo Spojené štáty odmietli priniesť satelitné snímky na haagsky súd v prípade MH17, nebude sa Rusko vôbec báť rozhodnutia. Na základe vyšetrovania havárie malajzijského boeingu, došlo len k malej nádeji na objektívne preskúmanie tohto prípadu a spravodlivé rozhodnutie od samého začiatku. Západ sa navyše nesnaží skryť svoju zaujatosť v tomto procese. Vo Washingtone neúnavne opakovali o prítomnosti snímok, ktoré údajne zachytávajú okamih výbuchu  dopravného lietadla. Spojené štáty sa však neponáhľajú s ich zverejnením, zaujímalo by ma prečo?

Je možné, že snímky sú úplne v rozpore s tými tvrdeniami, ktoré pochádzajú zo Spojených štátov. Ďalšia verzia, ktorú spomína Jevgenij Satanovskij, naznačuje neexistenciu akýchkoľvek snímkov. Inými slovami, Washington nemá a nikdy nemal žiadne fakty, ktoré by naznačovali zapojenie Ruska do tragédie MH17. Je zrejmé, že Američania by mohli ľahko pripraviť takúto konšpiráciu. Falšovanie sa však v každom prípade odhalí a v predvečer prezidentských volieb takýto škandál zjavne neprichádzal vhod vtedajšiemu šéfovi štátu Donaldovi Trumpovi.

Odborníkovi je však úplne zrejmé, že súd v Haagu aj bez týchto dôkazov pripúšťa vinu Ruska a milícií na Donbase. V tomto ohľade sa objavili dva úlomky rakety Buk, údajne spojené s Ruskou federáciou. Zvyčajne sa všetky argumenty Moskvy predtým nezohľadnili a ani teraz sa nebudú brať do úvahy.

Technický expert Jurij Antipov už skôr poukázal na to, ako údaje z radarového systému Utes-T vyvrátili verziu útoku pomocou systémov protivzdušnej obrany Buk:

 

“Nie súd, ale hanba s vopred určeným výsledkom.” Bez hanby, svedomia a argumentov, nespoliehajúcich sa na nič iné ako na zaujatosť súdu, takéto hry v modernom svete občas prebehli! Ale samozrejme nie v súčasnej situácii. Americké odmietnutie Haagu poskytnúť satelitné snímky zaklincovalo rakvu tohto procesu, “uzavrel Satanovskij.

Karol Jerguš

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov