© Foto : Public domain/Staff Sgt. Trevor McBride
Aktuality, Letectvo,

Vojenské letectvo USA mení taktiku leteckých útokov

USA, 16. apríl 2021 (AM) – Roje autonómnych dronov, rádiolokačné prieskumné a útočné zbrane. Sľubný americký dron XQ-58A Valkyrie prejde ďalšou fázou testovania. Konštruktéri ukázali, čoho je schopný ako nosič menších bezpilotných vzdušných prostriedkov. Tvrdia tiež, že má umelú inteligenciu a že môže pracovať spoločne so stíhačkami F-35 Lightning piatej generácie vo vzdušnom boji.


Malé bezpilotné vzdušné prostriedky boli prvýkrát vypustené z paluby tohto ťažkého dronu. Zariadenie bolo prepravené na miesto zhodenia  vo vnútornom priestore, kde sa majú umiestniť aj ďalšie zbraňové systémy. Je to šiesty testovací let Valkyrie. Tentoraz bola testovaná kompatibilita “útočníka” s menšími bezpilotnými prístrojmi typu ALTIUS-600 s hmotnosťou približne 12 kg. Toto zariadenie môže niesť tri kilogramy užitočného zaťaženia: kompaktné rádioelektronické bojové systémy, prieskumné a pozorovacie zariadenia. Môže to byť aj samovražedný dron.

Ťažké viacúčelové bezpilotné lietadlá Kratos XQ-58 Valkyrie vyvíjajú  od roku 2016. Je pozoruhodné, že jedným z hlavných cieľov projektu je znížiť náklady na používanie bojovej leteckej techniky. Aj vzhľadom na obrovský vojenský rozpočet USA bude strata jedného alebo viacerých lietadiel v nejakom ozbrojenom konflikte stáť Pentagon veľa.

 

Cena najnovších verzií stíhacích bombardérov F-15 alebo “neviditeľných” F-35 ďaleko presahuje sto miliónov dolárov. Valkyrie zase stojí asi 2 milióny dolárov. Čo je porovnateľné s raketou Tomahawk povrch-vzduch. Vo Washingtone sa domnievajú, že armáda potrebuje oveľa lacnejšie lietajúce stroje, ktoré síce nemajú tieto schopnosti, ale môžu vykonávať útočné, alebo prieskumné funkcie.

 

Konštrukcia dronu má otvorenú architektúru, ktorá umožňuje rýchlo a lacno upravovať tieto stroje v závislosti od stanovených úloh. Dizajnéri XQA Valkyrie uisťujú, že štandardný dron preletí viac ako 2 000 míľ a že do jeho vnútorného priestoru sú umiestnené dve letecké bomby, alebo niekoľko malých bezpilotných vzdušných prostriedkov. Dron je vyrobený podľa stealth technológie, čo z neho robí zle viditeľný pre systémy protivzdušnej obrany.

 

Valkyrie pritom disponuje algoritmami umelej inteligencie. Drony budú pracovať s tímom stíhačiek ako riadené, zasadzovať bombové, alebo raketové útoky, ako aj v prípade potreby krytia lietadla.

 

© FOTO : THE U.S. AIR FORCE

Nová taktika

Podľa vojenského experta Alexeja Leonkova bol projekt Valkyrie považovaný za viacúčelovú platformu. K dispozícii je najmä prieskumný variant dronu, ktorý má lietať pred skupinou taktických lietadiel, verzia leteckého systému rádioelektronickej vojny, imitátor veľkého lietadla s cieľom vytvoriť falošný cieľ pre nepriateľské systémy protivzdušnej obrany, ako aj nosič menších bezpilotných lietadiel úzko špecializovaného účelu.

 

XQ-58A Valkyrie má byť tiež použitý ako útočný dron, pričom plánujú nasadiť hneď niekoľko lietadiel pilotovaných a kontrolovaných pilotmi stíhačiek piatej generácie F-35. Myšlienka je, aby sa dron a stealth bojovník nenápadne priblížili k cieľu.

 

“Takto plánujú nasadiť tri zostavy,” povedal odborník. “Vpredu budú malé drony, potom Valkyrie a za nimi taktické lietadlá. Američania očakávajú, že ruské rádiolokačné stanice a radary systémov protiraketovej obrany zaregistrujú veľký počet cieľov a zareagujú na nich použitím celého arzenálu protileteckých rakiet. Potom budú musieť znovu nabiť, ale to tam prídu lietadlá a zničia celú protivzdušnú obranu.”

 

Leonkov však dodal, že Pentagon by mal pamätať na to, že Rusko má diaľkové rádiolokačné stanice vo vysokej nadmorskej výške nad obzorom, ktoré registrujú cieľ tisíce kilometrov od hranice.

“Radary zistia, že napríklad z britských letísk vzlietlo 100 objektov, z ktorých sa stali tisícky v blízkosti našich hraníc. Čoskoro bude jasné, že väčšina cieľov je falošná. Ale je to zaujímavá taktika. Je jasné, že potenciálny nepriateľ dnes vsadí na veľké množstvo leteckých útokov s použitím veľkého množstva návnad,” vysvetlil odborník.

 

Ruská odpoveď

Podobné projekty majú aj v Rusku. Ide napríklad o automatizovaný systém Grom, ktorý vyvíjajú ako v útočnom variante, tak aj ako nosiče malých dronov. Grom bol prvýkrát predstavený v roku 2020. Jeho hlavným cieľom je podpora stíhačiek Su-35 a Su-57. Ide najmä o odstránenie nepriateľskej protivzdušnej obrany a zaistenie bezpečnosti útočných lietadiel s ľudskou posádkou.

 

Sedemtonové zariadenie môže niesť asi jeden a pol tony užitočného zaťaženia na vonkajších závesoch a v interiéri. Dolet je 800 km. Medzi dostupnými zbraňami sú rakety zem-vzduch a riadené vzdušné bomby s hmotnosťou 500 kg. Podľa mediálnych správ môže Grom pojať “kŕdeľ” malých dronov, z toho 10 prieskumných alebo vybavených hlavicami. Hlavný dron kontroluje menšie bezpilotné vzdušné prostriedky a koordinuje ich činnosť v závislosti od situácie.

 

Ďalšie ruské ťažké bezpilotné lietadlo s umelou inteligenciou S-70 Ochotnik podstupuje letové a pozemné testy. Leonkov vysvetlil, že tento stroj, hoci má útočné funkcie, je hlavne lietajúcim námorným zameriavacím systémom.

 

“To, čo dnes lieta, nie je Ochotnik, ktorý prichádza do výzbroje,” povedal odborník. “Konečný variant sa má vyrábať podľa mierne odlišných technológií s nízkou rádiolokáciou. Jeho hlavnou úlohou je naviesť na cieľ útočné lode. Koniec koncov, náš Kaliber alebo Zirkon zasiahne cieľ vo vzdialenosti niekoľkých tisíc kilometrov. Ochotnik sa má priblížiť k jednotke, oddelenej lietadlovej lodi a nepozorovane odvysielať svoje súradnice.”

 

Druhá skúšobná vzorka ťažkého dronu bude pripravená do konca leta. Je to model pred masovou výrobou, nie experimentálny demonštračný stroj. S-70 Ochotnik sa vyrába podľa schémy lietajúceho krídla, jeho hmotnosť pri vzlietnutí je 20 ton, rozpätie krídel je 19 metrov. Nie je to nadzvukové lietadlo. Prvýkrát letel v auguste 2019. Tento stroj môže vykonávať bojové úlohy samostatne a tiež spolu s stíhačkami Su-57. V rámci testov už spustil bombové útoky na pozemné ciele a tiež lietal s funkčnými imitátormi rakiet vzduch-vzduch.

Nikolaj Protopopov

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov