Ilustračné foto: SU-24 a americký torpédoborec Donald Cook
Aktuality, Bezpečnosť,

Pentagon vysvetlil nárast počtu amerických vojakov v Nemecku. NATO presúva jednotky k hraniciam Ruska

USA, 14. apríl 2021 (AM) – Minister obrany USA Lloyd Austin oznámil, že vyslanie ďalších 500 amerických vojakov do Nemecka je signálom pre spojencov NATO, že Washington „si váži vzťahy s partnermi“.


 

„Čo sa týka otázky rozmiestnenia vojakov v Nemecku, ktoré som avizoval, a či je to signál pre Rusko. Ubezpečujem vás, že je to signál pre NATO, o plnej podpore NATO a čo je najdôležitejšie, že si vážime vzťahy s našim partnerom tu v Nemecku. Budeme pokračovať v posilňovaní nášho partnerstva a spojenectva. To nám dáva ďalšie príležitosti vo vesmíre, kyberpriestore a ďalších oblastiach,“ dodal Austin. Vysvetlil, že nové posily prídu do Nemecka na jeseň, budú stále v oblasti Wiesbaden. Podľa jeho slov je to zamerané na posilnenie „obrany a odstrašovania“ v Európe a posilnenie existujúcich schopností predchádzať konfliktom, „a ak je to potrebné, bojovať a zvíťaziť“.

 

USA a NATO presúvajú jednotky k hraniciam európskej časti Ruskej federácie

Plánujú tam dislokovať 40 000 vojakov a 15 000 jednotiek vojenskej techniky a vybavenia vrátane strategického letectva. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu počas svojej návštevy v Severomorsku.

 

„Teraz sú americké jednotky presunuté z kontinentálnych častí Severnej Ameriky cez Atlantik do Európy. Vojská v Európe sú presunuté k ruským hraniciam. Hlavné sily sú sústredené v oblasti Čierneho mora a Pobaltia,“ povedal Šojgu.

 

V Poľsku a pobaltských krajinách USA posilňujú svoj kontingent, bol prijatý a realizuje sa americký koncept „štyri krát tridsať“ (v prípade krízy bude do 30 dní do plnej bojovej pohotovosti privedených 30 mechanizovaných práporov, 30 leteckých skupín a 30 vojnových lodí), intenzita vzdušného prieskumu sa v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobila a intenzita námorného prieskumu sa zvýšila o polovicu.

 

Aliancia každý rok v Európe uskutoční až 40 veľkých operačných výcvikových podujatí s jasným protiruským zameraním. Na jar tohto roku začali kombinované ozbrojené sily NATO najambicióznejšie cvičenie za posledných 30 rokov – „Europe Defender – 2021“.

 

„V reakcii na vojenské aktivity aliancie, ktoré ohrozujú Rusko, sme prijali príslušné opatrenia. V rámci kontrolných opatrení a cvičení počas zimného obdobia bola vykonaná operatívna previerka bojovej pripravenosti vojsk Južného a Západného vojenského okruhu. Počas troch týždňov boli k západným hraniciam Ruska nasadené dve armády a tri výsadkové jednotky, aby vykonali výcvikové a bojové misie,“ vyhlásil Šojgu.

 

„Držte sa ďalej od Krymu!“ — Moskva vyostruje protiamerickú rétoriku

“USA vysielaním svojich námorných síl do Čierneho mora uskutočňujú protiruskú provokáciu”, dnes vyhlásil námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Rjabkov.

„Americké vojenské lode blízko našich brehov nemajú absolútne čo hľadať. Jedná sa o čisto provokatívne opatrenia, ktoré vykonávajú, provokatívne v pravom slova zmysle. Testujú našu trpezlivosť, hrajú nám na nervy. Neuspejú,“ cituje Rjabkova agentúra TASS. Dodal, že manévre americkej flotily tisíce kilometrov od vlastných základní sú geopolitickým nástrojom.

 

„Spojené štáty, ktoré sa zjavne cítia byť vládcom morí, ako kedysi Veľká Británia, by mali napriek tomu pochopiť, že riziká určitých udalostí sú veľmi vysoké. Niečo podobné sme už tento rok videli na úplne inej vodnej ploche,“ poznamenal Rjabkov. Varoval tiež, že bude lepšie, keď sa americké lode budú držať od Krymu čo najďalej.

„Varujeme USA, že je pre nich lepšie držať sa ďalej od Krymu, od nášho čiernomorského pobrežia. Je to pre ich dobro,“ dodal Rjabkov.

 

Ruské letectvo si pravidelne precvičuje nálety na americké torpédoborce 
Americké vojnové lode pravidelne vstupujú do Čierneho mora, aby „zaistili bezpečnosť plavby“. V rovnakom čase sa čiernomorská flotila ruského námorníctva a ruských vzdušných síl stretáva s „hosťami“ s rovnakou pravidelnosťou, a stále ich „vrelo“ vítajú. 28. januára navštívil oblasť Čierneho mora torpédoborec USS Porter (DDG-78) triedy „Arleigh Burke“, ktorý si okamžite všimli sily a prostriedky čiernomorskej flotily. Išiel sa pripojiť k torpédoborcu USS Donald Cook (DDG-75) podobného typu, ktorý vstúpil do Čierneho mora 23. januára a podmienečne ho zničili počas výcviku ruské vzdušné sily.

 

30. januára ruské letecké a kozmické sily výcvik zopakovali, ale v rozšírenom zložení. Tentokrát USS Porter (v službe od marca 1999) absolvoval výcvikový nálet. Twitter spoločnosti Cyber ​​Diver zverejnil diagram približných letových trás pre ruské lietadlá, ktoré sa zúčastnili operácie. Je jasne vidieť, že rozsah aj oblasť operácie sa zemepis sa vážne zmenili. Lietadlá boli teraz zapojené nie šesť, ale osem (po dva páry Su-30SM, Su-24M, Su-27 a Su-34). Zároveň vzlietli nielen z dvoch letísk na Kryme, ale aj z letiska na Krasnodarskom území.

 

Podľa Montreuxského dohovoru môžu vojnové lode a plavidlá krajín mimo Čierneho mora zostať v Čiernom mori najviac 21 dní. Zároveň je obmedzený ich celkový posun. V najbližších dňoch je naplánovaný vstup amerických torpédoborcov „Donald Cook“ a „Roosevelt“ vybavených riadenými strelami do Čierneho mora. Predpokladá sa, že aj tieto lode ruskými bojovými letcami nazývané ako plávajúce terče, tradične privítajú ruské stíhačky  nácvikom simulovaných útokov.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov