Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Čínsky drak a vojna na Donbase — pohľad Číny na budúcnosť Ukrajiny

Čína, 14. apríl 2021 (AM) – Raz som sa v Telegrame nevdojak zmienil o zatiaľ nepreskúmanej úlohe Číny v konflikte na Donbase. Je zrejmé, že Nebeská ríša hrá úlohu pozorovateľa celého tohto procesu. Samozrejme, hlúpi ľudia sa môžu pozrieť na mapu a povedať, že Čína je od Ukrajiny veľmi ďaleko, čo jej je do Ukrajiny? Čína je však už dávno superveľmocou, ktorá sa zúčastňuje mnohých svetových procesov ďaleko za svojimi hranicami.


 

V jednom zo svojich rozhovorov novinár Maxim Ševčenko povedal, že Ukrajina je zdrojom nestability v Čiernomorskom regióne, čo zase brzdí veľký ekonomický projekt „Jeden pás, jedna cesta“. Myšlienkou projektu je dostať čínsky tovar cez Rusko do prístavov Čierneho mora a ďalej do Európy. Realizácia tohto projektu oslabí Západ a ešte viac posilní Čínu a Rusko. Za týmto účelom Turecko kope kanál neďaleko Bosporského prielivu — bude sa musieť vyrovnať s obrovskou premávkou.

 

Po nehode nákladnej lode „Ever Given“ v Suezskom prieplave sa ukázalo, aký zraniteľný je svetový obchod, ktorý je takmer celý spojený s touto dopravnou tepnou. Železničná doprava navyše zlacnela a dokáže námornej doprave konkurovať, čo prinesie Rusku obrovské zisky z pozemnej obchodnej cesty z Číny. (Len na okraj. Druhá vetva tejto trasy by mala smerovať cez Bielorusko do Kaliningradu. V tejto súvislosti je samozrejme potrebné pripomenúť intrigy USA a ich kolónie Poľska vo vzťahu k Minsku).

 

Ševčenko dospieva k záveru, že veľká vojna na Ukrajine je nevyhnutná kvôli vyššie opísaným okolnostiam a Rusko potrebuje nielen lokálny úspech v podobe Debaľcevskej operácie, ale aj úplnú kontrolu nad Ukrajinou. S využitím zhoršenia konfliktu v Európe môže Čína vyriešiť svoj problém s Taiwanom, čo tiež výrazne mení ekonomické pomery vo svete.

 

Ševčenko však pre ktoréhokoľvek obyvateľa Donbasu radostné vyhliadky porazenia Ukrajiny neprináša: údajne sú všetky kroky Ruska v donbasskom regióne iba ochranou čínskych obchodných záujmov a Rusko im so svojou armádou jednoducho slúži. Požiadal som Nikolaja Vavilova, jedného z popredných odborníkov na Čínu, aby sa k tomu vyjadril. Nikolaj existenciu takéhoto projektu nepopiera, je si však istý, že Rusko koná vo svojich vlastných záujmoch. Je to logické, keďže väčšia časť cesty bude prechádzať cez ruské územie. V tejto fáze sú Čína a Rusko geopolitickými spojencami. Vyzerá to, že veľkému svetovému požiaru sa nevyhneme.

Vladlen Tatarskij, Analytická služba Donbasu

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov