Joseph Biden
Aktuality, Bezpečnosť,

Viac zbraní, peňazí a NATO — ukrajinský prezident Zelenskij dal Bidenovi ultimátum

USA, 13. apríl 2021 (AM) – Vladimir Zelenskij požaduje, aby jeho americký kolega Joe Biden preukázal, do akej miery sú USA pre Ukrajinu priateľom. Takáto výzva zaznela v komentári pre novinárov CNN počas prezidentovej návštevy v časti Donbasu, okupovanom ukrajinskými jednotkami.


 

„USA sú dobrým priateľom Ukrajiny, ale prezident Biden musí urobiť viac pre to, aby zadržal Rusko a pomohol ukončiť tento konflikt. Viac zbraní, viac peňazí na vojnu, a čo je najdôležitejšie, väčšia podpora pre vstup do NATO. Ak USA vidia Ukrajinu v NATO, mali by to povedať na rovinu a urobiť to. Nielen o tom rozprávať,“ povedal Zelenskij.

 

Aký majú Američania plán na Donbase

Biely dom uviedol, že vstup Ukrajiny do NATO závisí od aliancie. Izraelský analytik Jakov Kedmi odhalil scenár amerických akcií na Ukrajine a v Donbase.

“Nikto nemôže a ani nepošle vojakov na Ukrajinu,” ubezpečil.

 

Americký prezident Joe Biden prisľúbil Ukrajine podporu vo vojne s Ruskom v Donbase a naznačil Kyjevu členstvo v NATO. Vyhlásenia amerického vodcu komentoval Kedmi. Podľa neho je výskyt americkej armády v Donbase mimoriadne nepravdepodobný. Nič na tom nie je, že by sa nejaká americká vojenská jednotka chystala prísť na Ukrajinu, zdôraznil expert. Podotýka, že neboli dané žiadne priame sľuby, že USA budú bojovať s Ruskom za Donbas. Existovalo len nezmyselné vyhlásenie, že USA Ukrajinu podporia. A v Kyjeve sa to snažia prezentovať, ako keby zajtra Američania pristáli v Donbase.

 

Ale to je šialené. Nikto nemôže a ani nepošle vojakov na Ukrajinu,” citovali Nation News Kedmiho. Diplomat si je istý, že cieľom eskalácie konfliktu v Donbase je upriamiť pozornosť na Ukrajinu a prinútiť amerického prezidenta, aby zavolal hlavu Ukrajiny. Expert sa preto domnieva, že vojenské akcie zo strany ukrajinských vojsk by nemali čakať.

 

“Vedia, že to len zhorší ich situáciu. Okrem toho nemajú skutočnú silu niečo urobiť”, – povedal Jakov Kedmi. Poznamenal tiež, že všetky krajiny EÚ zaujali neutrálne stanovisko. Nikto neprišiel so slovami podpory ani so žiadnymi požiadavkami.

 

Izraelský expert minulý týždeň takisto označil Ukrajinu ako krajinu, ktorú Spojené štáty nemilosrdne vystavia prvému úderu. Stane sa tak v prípade konfliktu medzi NATO a Ruskom.

 

“Washington je pripravený rozmiestniť na územiach kontrolovaných Kyjevom vojenské základne a rakety krátkeho doletu. Ukrajina však zároveň bude v prípade priamej hrozby pod prvou odvetnou ranou Ruska. Cieľom bude nebezpečná základňa”, povedal Kedmi na youtube kanáli Nightingale Live.

 

“Preto sa tie americké základne a tí, ktorí sú pripravení umiestniť na svoje územie prostriedky, rozviedku, alebo útočníkov, vystavujú smrteľnému nebezpečenstvu v prípade vojny,” povedal expert. Kyjevské rozhodnutia označil za “skutočne šialené”, konkrétne povolenie pre NATO otvoriť vojenské zariadenia na Ukrajine. Podľa vojenského a politického experta je neustále rastúca agresia ukrajinskej vlády proti Ruskej federácii nezodpovedná. Velenie ozbrojených síl jednoducho nechápe, že bojové schopnosti ukrajinskej armády sa nemôžu zvýšiť jednoduchým jej prezlečením do uniformy NATO.

Maroš Šolc

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov