Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

F-15EX a Su-57. Americká chyba a ruské meškanie

USA, 12. apríl 2021 (AM) – Použitie lietadla F-15EX je príznakom zastaraného štýlu vojny, porovnávajú ho aj s popredným ruským projektom. Pokúsme sa pochopiť, prečo ani prvý, ani druhý nezodpovedá pravde.


 

Vývoj stíhačky F-15EX Advanced Eagle štvrtej generácie môže byť pre americké letectvo obrovskou chybou, píše The National Interest (NI). Veľmi zaujímavý názor, ale vyvoláva otázky. Pozoruhodná je logika analýzy v médiách. Lietadlo F-15EX Advanced Eagle má skvelé užitočné zaťaženie (až 22 rakiet a bômb). Ale údajne nemôže použiť celý tento arzenál, pretože bude zostrelený kvôli vysokej rádiolokácii.

To je rozumné, ale len vtedy, ak sa F-15EX ocitne sám proti lietadlám piatej generácie v budúcom leteckom boji. Médiá sú buď chytré, alebo sa správajú, akoby nerozumeli jednej dôležitej veci: F-15EX má byť v podstate doplnkom k lietadlám piatej generácie v bojových podmienkach a pracovať pod ich záštitou, ich kontrolou a len s nimi.

Model bojového nasadenia F-15EX má byť plne v duchu sieťovej vojny, ktorou je využívanie zdrojov a technológií informačného času vo vojenskej oblasti. F-22 a F-35 majú vyčistiť oblohu od najnebezpečnejších nepriateľských lietadiel a kvôli ich slabej rádiolokácii sa zameriavajú na pozemné a vzdušné ciele s inými lietadlami. F-15EX bude preto použitý ako platforma pre odpaľovanie rakiet riadených “inteligentnými neviditeľnými strojmi”. F-35 má pritom vykonávať kontrolu informácií a objavenie v informačnej oblasti hrozieb príslušnej úrovne bude mať za následok vyradenie lietadiel z prevádzky s väčšou rádiolokáciou.

Druhou nelogickou vecou je zvážiť počet rakiet, ktoré môžu niesť F-35 a F-15EX, 16 a 22. Zdá sa mi, že tieto úvahy obsahujú prvok určitých manipulácií. Žiadne moderné lietadlo dnes nebude môcť použiť toľko rakiet. Je založená na existujúcej praxi leteckého boja, že vieme, že najlepšie stíhačky posledných dvoch generácií F-22 alebo Su-35 nesú 8 a 12 rakiet vzduch-vzduch, alebo ešte menej. A to stačí na dnešný rýchly boj.

 

Takže hovoriť o tom, že F-15EX je schopný niesť toľko rakiet, a napriek tomu je to tak nedokonalé, je podľa NI “príspevok k zastaranému štýlu vojny”, je to ako porovnávať čiernu s mäkkou. Áno, F-15EX môže niesť 22 rakiet, alebo bômb, áno, v bežnom boji to nedáva zmysel, ale toto lietadlo má len taký počet závesov, čo znamená príslušnú nosnosť. Áno, je to jednoducho dobré lietadlo štvrtej generácie vo viac či menej modernom dizajne, ktoré môže dopĺňať F-35 a pravdepodobne sa bude vyvážať.

Predstavte si situáciu, v ktorej F-15EX pomôžu okrem F-35 aj tajné drony, ktoré sú nosičmi menších bezpilotných vzdušných prostriedkov pôsobiacich v jedinom informačnom priestore s lietadlami, loďami, pozemnými jednotkami a prieskumnými dronmi. V tomto prípade je kritika F-15EX neopodstatnená.

 

NI poukazuje na to, že F-15EX sa môže stať ľahkou trofejou pre moderné proti lietadlové raketové systémy ako S-400 a S-500 a dokonca aj pre najmodernejšie KN-06 v Severnej Kórei. Chcel by som dodať, že S-300 s ním môže tiež úspešne bojovať. To je pravda, ale ak sa lietadlá F-15EX používajú tak, ako boli zvykom v 70. Myslím si, že v dnešnej vojne bude boj medzi proti lietadlovým systémom a lietadlám rovnaký, že schopnosti riadených vzdušných zbraní, podpora tajných lietadiel a dronov môžu zničiť najnebezpečnejšie systémy predtým, ako sa môžu zamerať na desiatky “ľahkých cieľov” vo forme F-15EX. V tom spočíva význam kombinovaného použitia F-35 a F-15EX.

Mimochodom, F-15EX je tiež zaujímavý, pretože sa niekedy porovnáva so Su-57 a vysvetľujú, že ruský projekt nedosahuje kapacitu lietadiel piatej generácie. Koniec koncov, rozdiel je zrejmý a prejavuje sa vo vonkajšej forme, ako aj neviditeľnosti a v celkovom potenciáli lietadla. Nemá však zmysel popierať niektoré argumenty odborníkov o Su-57. Áno, jeho hlavný motor, ktorý zabezpečí 100% zhodu s charakteristikami piatej generácie, ešte nedokončil testy, preto sa jeho sériová výroba neplánuje. To je fakt.

 

Druhou skutočnosťou je, že ešte nevieme, či Su-57 môže využiť svoje informačné a komunikačné schopnosti, pretože patrí k lietadlám piatej generácie, to znamená zapadnúť do informačného obrazu modernej bojovej operácie v rámci Network-centric warfare. Sú tu otázky o “inteligentnej obšívke”, hoci sú to pravdepodobne len tajné informácie. Podľa môjho subjektívneho názoru práca s informačnými systémami v sovietskej a ruskej armáde skutočne zaostávala za Západom a celkom pripúšťam, že dodnes sa zachovala určitá zaostalosť.

Dmitrij Kornev

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov