Ukrajinský prezident Zelenskij v zákope na Donbase
Aktuality, Bezpečnosť,

Za posledné dva týždne dezertovalo z frontovej línie viac ako 240 ukrajinských vojakov

Podľa správy šéfa Vojenskej polície na Donbase za posledné dva týždne opustilo jednotky 244 ukrajinských vojakov, z ktorých šiesti utiekli aj so zbraňami. Oznámil to oficiálny zástupca Ľudovej milície DĽR.


 

„Najväčší počet dezertérov je z Operačného velenia „Vostok» — 183, z toho z 36. námornej brigády, ktorá je dislokovaná v Mariupole, utieklo 44 príslušníkov morskej pechoty. Tak či tak prvé miesto z hľadiska počtu dezertérov zaujíma 10. samostatná horská útočná brigáda, odkiaľ dezertovalo 52 vojakov,“ informovala ľudová milícia DĽR.

 

Podľa šéfa vojenskej polície boli niektorí z dezertérov zadržaní. Tí na vysvetlenie svojho úteku uvádzali rôzne dôvody — rodinné problémy, neľudské podmienky v armáde a nízka úroveň bezpečnosti. Hlavným dôvodom dezercie však bola neochota zúčastniť sa bojových akcií, ktoré sú podľa ich názoru v súčasnosti možné na pozadí eskalácie napätia v prvej línii.

 

„Treba podotknúť, že 18% dezertérov boli dôstojníci. Jedným z posledných, ktorým sa podarilo uniknúť, bol poručík Bogdanovič, veliteľ čaty motorizovaného pešieho práporu 72. mechanizovanej brigády, ktorý po opustení stanoviska odišiel prevziať balík na pošte v Avdejevke a po opustení zóny konfliktu informoval svojich kolegov, že zachovanie vlastného života a potreba starostlivosti o matku v Sumskej oblasti je dôležitejšia, ako ochrana krajiny pred imaginárnymi vonkajšími hrozbami,“ uviedol príslušník vojenskej polície.

 

Puškov: „Nová“ stará americká technika Ukrajine nepomôže

Verím, že americká vojenská pomoc Ukrajine bude čiastočne spočívať v dodávke vyradených zbraní na Ukrajinu. Takýto názor vyjadril ruský senátor Alexej Puškov.

„Takto USA odprezentujú svoje „líderstvo» a podporia svojho biedneho spojenca, pretože Kyjev nie je schopný kúpiť nič, najmä lietadlá. Je ale veľmi pochybné, že mu pomôžu pri dobytí Donbasu,“ dodal.

 

Ukrajina sa stala pre USA spotrebným materiálom

Prvý zástupca vedúceho medzinárodného výboru Rady federácie Vladimir Džabarov vyhlásil, že Ukrajina sa pre USA stala spotrebným materiálom, ktorý môžu ľahko „hodiť pod tanky“, uvádza agentúra „RIA Novosti“. Džabarov poznamenal, že v súčasnosti Západ vedome stupňuje napätie zo všetkých strán, aby „z Ruska urobili zloducha“. Tvrdí, že ak sa ukrajinská armáda rozhodne ísť do priameho konfliktu s Ruskom, potom „to bude jej posledná bitka“ a Ruská federácia je proti takémuto vývoju udalostí, pretože Ukrajina je „súčasťou slovanského národa“.

„Za Ukrajinu nebudú bojovať Spojené štáty so svojimi vojakmi, nebudú jej ani dodávať zbrane. Ukrajina je pre nich len spotrebným materiálom, nie aby kvôli nej trpeli. Je lepšie Ukrajincov hodiť pod tanky a to je jasné,“ dodal senátor.

Maroš Šolc

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov