Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

V USA neúspešne testovali hypersonické zbrane

USA, 8. apríl 2021 (AM) – V Spojených štátoch 5. apríla zlyhali testy najnovších hypersonických zbraní, uviedli vo vyhlásení vzdušné sily krajiny.„Americké letectvo zlyhalo v testovaní technológie hypersonických zbraní počas prvej letovej skúšky, z dôvodu technických problémov zlyhala nosná raketa,“ uviedlo vo vyhlásení americké letectvo.


 

Americký bombardér B-52 Stratofortress nedokázal odpáliť hypersonickú nosnú raketu ARRW. Prvé letové skúšky nových zbraní prebehli 5. apríla nad morským hrebeňom Point Mugu pri pobreží Kalifornie.

 

Vojenskí inžinieri plánujú raketu preskúmať, aby pochopili, prečo sa nevypustila, a vykonať zmeny v jej konštrukcii.

“Kým štart bol sklamaním, test poskytol neoceniteľné informácie, ktoré treba preskúmať, a pokračovať v tom. Preto vykonávame testovanie, “povedal Heath Collins, vedúci programu zbraní USA pre letectvo.

Okrem spustenia ARRW mala americká armáda v úmysle hodnotiť výkon rakety pri prevádzkových rýchlostiach. Skúšobná hypersonická raketa ARRW bola dodaná spoločnosti Edwards AFB 1. marca. Produkt mal byť testovaný do 30 dní.

 

Americké letectvo plánuje zahájiť výrobu hypersonických rakiet v rámci programu ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon) v roku 2021 alebo 2022. Potvrdil v decembri na brífingu pre malú skupinu novinárov, zástupca ministra amerických vzdušných síl pre obstarávanie, technológiu a logistiku Will Roper.

“Sme veľmi blízko k spusteniu ARRW, prvej hypersonickej zbrane [vzdušných síl]. Stane sa tak vo finančnom roku 2022 (v USA od 1. októbra 2021). Umiestniť [túto zbraň] na [strategické bombardéry] B-52, nám poskytne potenciál na rýchly úder mimo dosahu zbraní. Myslím si, že to vytvára dobrú dilemu pre [potenciálneho] nepriateľa, “uviedol úradník.

 

Roper je presvedčený, že technológia ramjet a riadené strely umožní vytvoriť hypersonické zbrane, ktoré sú lacnejšie a menšie ako niektoré z ich náprotivkov.

„Tieto zbrane budú dostatočne malé na to, aby ich bolo možné nasadiť na naše stíhačky,“ uviedol námestník ministra letectva. V tejto súvislosti objasnil, že mal na mysli predovšetkým stíhačky F-15. „Hypersonický ramjetový motor  sa implementuje rýchlejšie, ako sme očakávali,“ uviedol Roper.

V komentári k vyhliadkam na spoluprácu USA s Austráliou pri výrobe hypersonických zbraní, na ktorých sa Washington a Canberra už predtým dohodli, vyjadril presvedčenie, že strany budú schopné rýchlo napredovať. „V najbližších niekoľkých mesiacoch“ s Austráliou, keď dôjde k výmene technických údajov, dôjde k „lepšiemu pochopeniu“ toho, ako rýchlo budú partneri schopní nasadiť tieto systémy, uviedol Roper.

 

“Nepredpokladám, že to bude trvať dlho. Začali sme [vyvíjať] ARRW, keď som vstúpil do letectva v roku 2018. A teraz sme pripravení začať hovoriť o výrobe budúci rok. Myslím si, že rovnako rýchlo sa dokážeme pohybovať aj s náporovým motorom, “uviedol hovorca Pentagónu.

“Dôvod, prečo sme zahájili túto iniciatívu – spoluprácu s Austráliou, je ten, že vývoj hypersonického ramjetového motora postupuje rýchlejšie, ako som čakal. A s radosťou pripúšťam, že som nepredpovedal dobre.” veril, že vyzretie týchto hypersonických motorov bude trvať dlhšie, “uviedol Roper. „Vďaka dokonalým prístupom k výrobe,“ pokračoval, „nás obdobie zrýchlenia núti prejsť k úvahám o budúcich programoch.

 

„Vôbec by ma neprekvapilo, keby bol program hypersonických riadených striel zahrnutý do našej budúcej sady programov vzdušných síl. To by malo zmysel, ak vezmeme do úvahy trajektóriu, po ktorej kráčame vo vzťahu k vývoju hypersonických [zbraní],“ “

Prvý námestník ministra obrany USA David Norkuist v septembri vyhlásil, že Pentagón zamýšľa uskutočniť v priebehu nasledujúcich štyroch rokov viac ako štyridsať testov „rodiny hypersonických zbraní“ s ohľadom na ich konečný vývoj a presun k jednotkám.

 

Americké vzdušné sily predtým dúfali, že oba typy hypersonických zbraní, ktoré vyvíjajú – ARRW a HCSW (hypersonická konvenčná úderná zbraň) – dosiahnu počiatočnú bojovú pohotovosť v roku 2022. Naznačil v novembri 2019 vedúci velenia logistiky amerických vzdušných síl, generál Arnold Bunch. Vo februári tohto roku však americké letectvo opustilo program HCSW, ktorý rovnako ako ARRW vyvinul gigant americko-priemyselného komplexu Lockheed Martin.

 

Prvé letové testy nadzvukových hlavíc s leteckým odpaľovacím systémom ARRW (tiež označovaným ako AGM-183A), ktoré uskutočnila B-52, sa uskutočnili v Spojených štátoch v júni 2019.

Milan Novický

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov