.
Aktuality, Letectvo,

Slovenský Top Gun: Piloti stíhačiek F-16 oslavovali 17. výročie vstupu Slovenska do NATO

29. marca si pripomíname 17. výročie vstupu Slovenskej republiky do Severoatlantickej aliancie. Tento rok sme sa ho rozhodli osláviť netradične.


 

“Stabilita, ktorú poskytuje Aliancia členských štátov NATO, je základom pre prosperitu, slobodu a príležitosti pre občanov Slovenska, Spojených štátov a celej Európy. V spolupráci s Ministerstvom obrany Slovenskej republiky a Vzdušnými silami ozbrojených síl SR s potešením predstavujeme krátke video, ktoré zobrazuje talentovaných pilotov počas výcviku a naše strategické partnerstvo. Slovenskí piloti budú čoskoro lietať na jedných z najvyspelejších nadzvukových stíhacích lietadlách F-16 slúžiacich slovenskému národu. Títo piloti sú pýchou zručností, schopností a statočnosti slovenských ozbrojených síl,“ komentuje americká veľvyslankyňa Bridget Brink.

 

V týchto mesiacoch prebieha intenzívna spolupráca medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými počas výcviku slovenských pilotov a v budúcom období aj technikov. V súčasnosti sa v USA na výcviku nachádza 8 slovenských pilotov. Na Leteckej základni Sliač sú pripravovaní ďalší piloti a to v rôznych fázach národnej prípravy. Ďalší kandidáti budú postupne doplňovaní absolventmi Technickej Univerzity v Košiciach a náborom z civilného sektoru.

 

“Slovensko je už 17 rokov súčasťou Aliancie, ktorá mu poskytuje jasné bezpečnostné a obranné garancie, ako jeden zo základných predpokladov pre rozvoj. Našou snahou je napĺňať toto členstvo, ktoré nás radí medzi vyspelé a stabilné krajiny, zodpovedným prístupom a plnením našich záväzkov voči spojencom a spoločnej kolektívnej bezpečnosti. Spoločný výcvik našich vojakov je vynikajúcou príležitosťou na prehĺbenie interoperability našich krajín v oblasti obrany a bezpečnosti a v prípade spolupráce s USA na výcviku pilotov aj zjednotenia konkrétnych postupov pri ochrane vzdušného priestoru. Naši piloti tak majú jedinečnú možnosť nadobúdať poznatky priamo od skúsených amerických kolegov – pilotov stíhacích lietadiel F-16. Ide o skvelý projekt efektívneho zdieľania vedomostí a spolupráce – pretože spolu sme silnejší, spolu sme NATO,” povedal minister obrany SR Jaroslav Naď.

 

Video záznam pilotov je z priestorov taktického krídla Sliač pri činnostiach ako sú teoretická príprava na učebni, výcvik na leteckom trenažéri, predletové prípravy na letiskovej stojanke, či jazyková príprava sprostredkovaná Veľvyslanectvom USA pod vedením lektorky PaeDr. Martiny Babiakovej. Piloti v krátkych rozhovoroch porozprávali svoje príbehy o ceste k povolaniu vojenského pilota a priebehu ich výcviku.

 

 

 

“Verím, že po ukončení výcviku budeme pripravení chrániť vzdušný priestor Slovenskej republiky v nových lietadlách,” hovorí poručík Matúš Bartalský, jeden z pilotov prípravnej skupiny. Spolupráca robí alianciu silnejšou.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov