.
Aktuality, Pozemná technika,

Magnolija: Rusko chráni severné územia neobvyklou zbraňou. Video

Vysoká prejazdnosť, presnosť streľby a schopnosť pôsobiť v miestach, kde obyčajná bojová technika jednoducho nevydrží. V Rusku sa pripravujú na vyzbrojenie samohybným delostreleckým zariadením Magnolija. Tieto zariadenia dostanú arktické jednotky, ktoré pôsobia v extrémnych klimatických podmienkach.


 

 

O novom samohybnom delostreleckom zariadení (SAU) pre jednotky na Ďalekom severe začali hovoriť už v roku 2017. Ministerstvo obrany RF informovalo, že Magnolija kalibru 120 mm bude inštalovaná na podvozok pancierového dvojčlánkového húsenicového pásového transportéra. Skúšobné vzorky absolvujú predbežné testy, ktoré už ukázali, že zariadenie dokáže účinne pôsobiť na nestabilnej pôde a tiež v bahnitom a zasneženom teréne. Motor funguje nepretržite za veľmi nízkych teplôt.

 

Stroj je dielom odborníkov z Centrálneho vedeckovýskumného ústavu Burevestnik, bol vyvinutý v rámci skúšobného konštrukčného projektu Nabrosok. Okrem tohto stroja má byť vyrobený celý systém veľmi mobilných diel a mínometov na rôznych podvozkoch pre bojové akcie na severe.

 

Technické charakteristiky Magnolie boli čiastočne prezradené na výstave Armáda 2019. Ťahačom je 27tonové pásové pancierované terénne vozidlo DT-10pm Viťjaz s nosnosťou vyše 10 ton s dieselovým motorom o sile 800 koní. Vyvíja maximálnu rýchlosť 45 km za hodinu, pri prekonaní vodných prekážok až šesť km za hodinu. Bez tankovania urazí asi 700 km. Posádka je štvorčlenná, bojový priestor sa nachádza v zadnej sekcii.

 

Kombinovaný poloautomatický závitový kanón zlučuje funkcie húfnice a mínometu. Má veľkú nomenklatúru munície, strieľa strelami zo SAU Nona. Rovnako sa dá použiť riadený Kitolov-2 určený na likvidáciu ľahkej pancierovanej techniky a technických stavieb. Vďaka systému laserového poloaktívneho samo navádzania sa pravdepodobnosť presného zásahu nehybného cieľa blíži k jednotke.

 

Muníciu tvorí 80 striel. Kanón zasahuje ciele črepinovou ženijnou muníciou na vzdialenosti cez osem kilometrov, riadenou muníciou do desiatich kilometrov. Rýchlosť streľby je desať výstrelov za minútu.

© FOTO: BUREVESTNIK CENTRAL SCIENTIFIC RESEARCH INSTITUTE
Ruské delostrelecké samohybné delo Magnolija

Hlavné úlohy Magnolia spočívajú v likvidácii objektov protivzdušnej obrany a rádioelektronického boja, raketových zariadení, pancierovanej techniky, opevnenia, výsadkových prostriedkov a živej sily nepriateľa. Perspektívne SAU nie je ostatne zďaleka jediná vzorka bojovej techniky určená pre drsné klimatické podmienky Arktídy.

 

Pre jednotky protivzdušnej obrany bola napríklad vyvinutá arktická verzia protileteckého raketového systému Pancir. Tento systém sa dobre osvedčil v niekoľkých vojnových konfliktoch, pre Ďaleký sever však bolo treba podstatne zmeniť konštrukciu. Bojová časť Pancira-SA bola umiestnená na rovnakom pancierovanom ťahači Viťjaz, avšak bez automatu, pretože za extrémne nízkych teplôt má nižšiu účinnosť streľby. Namiesto kanónu bolo nainštalovaných šesť dodatočných raketových odpaľovacích zariadení s doletom do 20 km.

 

Ďalším prostriedkom protivzdušnej obrany so zvýšenou zjazdnosťou je systém Top-M2DT, ktorý bol prijatý do výzbroje vlani v lete. Táto technika dokáže fungovať za teploty 50 stupňov pod nulou, pohybovať sa vo veľmi členitom teréne a prekonávať vodné prekážky. Systém sa zakladá na dvojčlánkovom obrnenom terénnom vozidle. V prednej časti má modul posádky, vzadu má v druhom module odpaľovacie zariadenia.

 

Taktické a technické charakteristiky má rovnaké ako obyčajný Tor. Zasahuje všetky druhy leteckých cieľov, lietadlá, vrtuľníky, okrídlené rakety, riadenú muníciu a menšie bezpilotné stroje na vzdialenosti do 16 kilometrov vo výške až 12 kilometrov. Muníciu tvorí 16 protileteckých rakiet štartujúcich s prestávkou 2,5 sekundy. Pričom Tor funguje podľa princípu “jedna raketa, jeden cieľ”, čo potvrdzuje jeho vysokú presnosť.

 

Pre pozemné bojové aktivity dostávajú arktickej jednotky modernizovanej tanky T-80BVM a tiež húfnice na obrnených transportéroch MT-LB.

 

© SPUTNIK / HOST PHOTO AGENCY / VLADIMIR PESNYA
Protilietadlové raketové a delostrelecké systémy Pancir-SA na Červenom námestí.

Vojaci arktických jednotiek majú tiež špeciálne dopravné prostriedky. Je to napríklad vrtuľník Mi-8AMTŠ-VA . Jednou zo zvláštností tejto “osmičky” je ohrievanie agregátov olejového systému a transmisie, motory sa dajú naštartovať dokonca za teploty 60 stupňov pod nulou. Nákladný priestor vrtuľníka sa tiež ohrieva. Arktický Mi-8 s dodatočnými palivovými nádržami má dolet vyše 1400 km, vo vzduchu dokáže tento stroj zostať cez sedem hodín.

 

Na zemi používajú vojaci tiež dobre známe takzvané “motolygi”, čo sú plávajúce obrnené vozidlá, ale so zvláštnymi pásmi, ktoré majú tlak na pôdu iba 0,28 kg na centimeter štvorcový, teda menej ako chodec.

 

Sú k dispozícii aj vozidlá na blato a sneh s obrovskými pneumatikami super nízkeho tlaku. Vojaci ich používajú na prieskum terénu, určenie trati, odhadu ľadovej situácie a k sprievodu konvojov bojovej techniky.

 

Vojaci majú tiež snežné skútre s vykurovanú kabínou, nákladné autá Ural a Kamaz s pohonom všetkých kolies prispôsobené extrémne nízkym teplotám, motorové člny na vzduchovom vankúši. Niektoré jednotky používajú aj psie alebo sobie záprahy, prastarý dopravný prostriedok schopný prejsť tam, kde uviazne to najmodernejšie terénne vozidlo.

 

Arktické jednotky majú tiež špeciálne odevy. Štandardná uniforma sa skladá z približne 20 častí. Je vyrobená z niekoľkovrstvovej látky, je veľmi teplá, málo váži a nebráni v pohybe.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov