Terminátor (BMPT)
Aktuality, Pozemná technika,

“Názov súhlasí.” Američania zhodnotili ruského Terminátora

Autor článku v The National Interest Peter Suciu vykreslil veľké kapacity ruského bojového stroja Terminátor na podporu tankov (BMPT). Aký má názor?


 

Ako pripomenul  Suciu, meno Terminátor nie je oficiálne, ale veľmi sa hodí pre tento stroj, dokáže poskytnúť palebnú podporu a tiež strieľať na ľahké pancierované terče, tanky a obrnené transportéry. Dokáže tiež spolupracovať na bojisku so systémami PVO v boji s vrtuľníkmi nepriateľa a nízko letiacimi lietadlami s malou rýchlosťou.

“Terminátor je dobre vyzbrojený a pancierovaný, dobre sa hodí pre boj v úzkych uličkách,” vysvetlil expert.

 

BMPT má podvozok hlavného bojového tanku T-72. Je vyzbrojený štyrmi odpaľovacími zariadeniami 9M120 Ataka, dvoma 30mm automatickými kanónmi 2A42, dvoma granátometmi AG17D a napojeným guľometom PKTM kalibru 7,62 mm. Posádka má päť členov.

 

К-17 Bumerang
© SPUTNIK / MICHAIL VOSKRESENSKIJ

Protitankový raketový systém stroja dokáže zasiahnuť cieľ na vzdialenosti do 6 kilometrov. Suciu zdôraznil, že Terminátor je na svoju veľkosť dosť rýchly . BMPT bol odovzdaný armáde v roku 2018.

 

 

Americký časopis Defense News koncom roka takisto ohodnotil bojové vozidlá Terminátor (BMPT) na podporu tankov, ktoré boli odovzdané do výzbroje ruskej armády. Vozidlo vybavené nadzvukovým protitankovým raketovým systémom Ataka je schopné zasiahnuť ciele až na vzdialenosť šiestich kilometrov. BMPT dosahuje rýchlosť až 60 kilometrov za hodinu a základom jeho konštrukcie je tank T-90, uvádza časopis. Podľa názoru vojenských odborníkov môže jedno také BMPT nahradiť motorizovanú čatu tvorenú 40. vojakmi a šiestimi obrnenými vozidlami.

Ruský armádny generál Valerij Gerasimov, ktorý teraz zastáva funkciu prvého námestníka ministra obrany, uviedol , že bojové vozidlo Terminátor bolo vytvorené pred viac ako desiatimi rokmi, avšak doteraz sa moc nepoužívalo. Ako uviedol Gerasimov, neskôr spoločne s ministrom obrany Sergejom Šojgu bolo prijaté rozhodnutie o odovzdaní tohto stroja do výzbroje.

 

Názov Terminátor dostal stroj s označením “objekt 199 Ramka v Nižnotagilskej konštrukčnej kancelárii. Na začiatku nového milénia boli na základe T-72A a T-90 vytvorené Terminátor 1 a Terminátor 2. Tretia generácia bojových vozidiel Terminátor má dostať 57milimetrové delo, a to s dosahom 16 kilometrov. Terminátor 3 dokáže napríklad zasahovať tanky aj do bočnej projekcie či do zadnej časti. Zvýšil sa aj potenciál vedenia boja proti lietajúcim zariadeniam, a to vďaka tomu, že do systému riadenia streľby boli aplikované rádiolokátory. Bezpochyby stojí za zmienku aj aplikácia platformy Armata . Nevylučuje sa takisto ani použitie modernejších striel, ako napríklad protitankovej riadenej strely Kornet.

 

60 ruských bojových vozidiel Terminator-2 získala Alžírska armáda

Rusko koncom roka dodalo do Alžírska už 60 obrnených vozidiel BMPT-72 Terminator-2 na základe zmluvy zahŕňajúcej „stovky” vozidiel tohto typu, informoval v júli alžírsky vojenský spravodajský server Menadefense. Súčasťou dodávky bol aj simulátor pre výuku riadenia týchto vozidiel, aby sa zjednodušil proces prechodu obsluhy tanku na BMPT-72.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov