© CC BY-SA 3.0 / Dmitry Zherdin / Ту-214ОН
Aktuality, Letectvo,

Ruské pozorovacie lietadlo Tu-214ON vykonalo prvý let v novej funkcii

Lietadlo Tu-214ON vykonalo let v novej funkcii a skontrolovalo maskovanie vojenských objektov na pobreží Krymu a Krasnodarského kraja, rovnako ako otestovalo možnosti systému PVO týchto regiónov.


 

Po odstúpení Ruska od Zmluvy o otvorenom nebi sa budú lietadlá Tu-214ON užívať pre rozviedku, kontrolu ochrany vlastných vojenských objektov a hodnotenie výsledkov skúšok zbraní a efektivity cvičenia. Jedno z pozorovacích lietadiel Tu-214ON vykonalo vo štvrtok z vojenského letiska pri Taganrogu pozorovací a výzvedný let pozdĺž pobrežia Krasnodarského kraja a Krymu. Jeho hlavným cieľom bola kontrola maskovania a ochrany vojenských objektov, jednotiek a útvarov, ktoré sa tam nachádzajú, vrátane Sevastopoľskej a Novorossijskej vojensko-námornej základne.

Lietadlo otestovalo  takisto schopnosť regionálneho systému PVO zachytávať vzdušné ciele v režime pasívnej lokácie, a tiež splnilo rad iných úloh. Let, ktorý trval vyše tri hodiny, predpokladal hodnotenie efektivity palubného pozorovacieho zariadenia, ktoré bolo na lietadlá Tu-214ON inštalované v rámci Zmluvy o otvorenom nebi, pri plnení úloh v záujme Ozbrojených síl. Rozbor výsledkov práce komplexu umožní prijať rozhodnutie o potrebe modernizácie zariadenia.

 

Let vykonalo prvé lietadlo Tu-214ON vyrobené v roku 2011. Palubný komplex zariadenia lietadiel Tu-214ON bol vyvinutý v koncerne Vega (patrí do holdingu Roselektronika korporácie Rostecht). Ako vo februári oznámil generálny konštruktér Vegy Vladimir Verba, ruská armáda bude môcť užívať Tu-214ON dokonca aj v jeho terajšej variante pre riešenie širokého spektra úloh vojenského rázu, oi. Kontroly viditeľnosti vojsk a objektov.

 

Konštruktér vtedy spresnil, že komplex palubného zariadenia Tu-214ON bol vykonštruovaný podľa zásady otvorenej architektúry, čo umožňuje jeho ďalší rozvoj v priebehu modernizácie. aj rozlíšenie radaru palubného snímania sa dá zvýšiť štyri až šesťnásobne.

Prvé lietadlo Tu-214ON bolo odovzdané ministerstvu obrany v roku 2011, a druhé v roku 2014. Hlavným cieľom lietadiel v rámci tejto zmluvy bolo pozorovanie vojenských základní, letísk a podnikov obrannej sféry, aby bolo vylúčené nepozorované zvyšovanie potenciálu pre rozpútanie vojny tou či onou stranou. Ako prvé od Zmluvy o otvorenom nebi oficiálne odstúpili USA, a Rusko následne 15. januára spustilo analogickú procedúru.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov