Ilustračné foto
Aktuality, História,

MDŽ: Venované hrdinkám i obetiam vojen, skrátka spomienka na ženy inak

Viete, že…?


…počet zdravotných sestier sa vstupom USA do vojny znásobil 60 krát?

Keď USA vstúpili v roku 1941 do vojny s Japonskom, mali v armáde celkovo asi 1000 zdravotných sestier. Ku koncu vojny ich v ozbrojených silách slúžilo až 60 tisíc. Pričom len jedno percento z nich boli Afroameričanky.

 

…vo vysielani čs. vojenského rozhlasu v Káhire bola 4. marca 1943 citovaná správa z čs. spravodaja, že „prvá čs. jednotka ATS (Officers-Cadet-Training Unit) úspešne ukončila výcvik a opustila cvičný tábor, aby nastúpila niekde na Strednom východe“?

Išlo o ženský útvar ATS v Palestíne, v ktorom sa zišli emigrantky, väčšinou židovského pôvodu, z takmer všetkých okupovaných krajín Európy. Hovorilo sa im Palestinčanky.

 

Naše dievčatá vytvorili v Sarafande samostatnú skupinu, ktorá nosila na svojich uniformách nápis Czechoslovakia. Neskôr sa k nim pripojila skupina ďalších čs. žien, ktoré nastúpili do ATS ešte pred výzvou Čs. vojenskej misie.

 

Tri z týchto žien tu získali dôstojnícku hodnosť: MUDr. Berta Golová, Edita Zochovická a Zuzana Meklerová. Poddôstojnícky kurz absolvovala Helena Kramerová a získala hodnoť čatára.

 

…na frontoch Veľkej vlasteneckej vojny bojovalo v Červenej armáde okolo 800 000 žien?

Vyše 150 tisíc z nich bolo vyznamenaných bojovými radmi a medailami a desiatky sa stali Hrdinami ZSSR.

 

Asi najznámejšie z nich sú pilotky, ktoré nazývali Nočnými čarodejnicami. No málokto vie, že v červenom letectve nebol len pluk Nočných čarodejníc (46. Tamanského pluku nočných bombardérov), ale že tam boli ďalšie dva ženské letecké pluky. Bol to 587. pluk pikujúcich bombardérov a 586. stíhací pluk.

 

V Guinessovej knihe je zapísaná najefektívnejšia pilotka 586. stíhacieho pluku Lilia Vladimirovna Litvjak. Bola prvou ženou, stíhačom, ktorá zostrelila nepriateľské lietadlo (Niektoré pramene to rozporujú. Prvá vraj bola por. Valéria Chomiakova). Na Západe o Lilii V. Litvjak vyšlo množstvo kníh, no doma, v ZSSR a v Rusku, zostala takmer neznáma.

 

Zabili ju počas Kurskej bitky pri meste Orel 1. 8. 1943 vo veku 21 rokov a v hodnosti nadporučík. (Dňa 13. februára 1942 bola v ZSSR vyhlásená všeobecná mobilizácia mužov (do 55 rokov) a žien (do 45 rokov).)

 

…v rokoch Veľkej vlasteneckej vojny si bojové ošetrenie vyžiadali milióny a milióny červenoarmejcov a že vďaka ošetrovateľom a ošetrovateľkám, lekárom a lekárkam sa ich až 72 % mohlo vrátiť späť na front?

Za túto činnosť bolo 116 tisíc medikov vyznamenaných radmi a medailami, z toho 17 žien a 30 mužov sa stali Hrdinami ZSSR. Medzi najvýznamnejších vojnových medikov patrila Valeria Osipovna Gnarevskaja (1923-1943), ktorá zachránila život vyše trom stovkám vojakov a dôstojníkov.

 

7. novembra 2011 v Brne zomrela vo veku 91 rokov legendárna čs. odstreľovačka Mária Ljalková – Lastovecká?

Na východnom fronte mala 35 úspešných zásahov.

 

…hitlerovskému vojakovi nebolo treba myslieť? Za neho totiž myslel Hitler.

V príručke nemeckého vojaka sa hovorilo: „Nech ťa neznepokojujú iné myšlienky, on myslí a riadi všetko namiesto teba. Ty musíš len konať!… Zabíjaj, či je to starec alebo žena, dievča alebo chlapec… na kolená zrazíme celý svet…“

 

…špiónka Mata Hari mohla mať úplne inú kariéru?

Holandská tanečnica sa do histórie zapísala ako nemecká špiónka a v časoch prvej svetovej vojny využívala svoje pôvaby, povolanie a sex ako krytie. Jej osud bol ukončený popravou 15. októbra v roku 1917.

 

Lenže aj to bola zhoda okolností. Ako každé dievča, aj Margaretha Geertruida MacLeodová chodila do školy. Problém nastal, keď sa do nej zbláznil riaditeľ, ktorého napokon zviedla a školské lavice musela ihneď opustiť. Pôvodne študovala odbor, ktorý ju mal pripraviť na povolanie vychovávateľky, teda učiteľky v škôlke.

 

…ženské dvojdielne plavky bikiny boli pomenované na oslavu atómových výbuchov, ktoré zničili ostrov Bikiny?

USA odpálili v rokoch 1948 – 1958 na Marshalových ostrovoch šesťdesiat šesť atómových náloží, čo je ekvivalent 1,6 hirošimských bômb denne po dobu 12 rokov.

 

…nacisti zamýšľali zaviesť polygamiu?

Aj s polygamiou sa uvažovalo pri tvorbe čistej árijskej rasy. Navyše, vojna predstavovala obrovské straty na životoch mužov a zachovať rastúcu krivku pôrodnosti bolo po skončení vojny potrebné a žiaduce.

 

Nemci totiž rátali s tým, že vojnu vyhrajú a tvorili dlhodobé stratégie. Príkladom boli pochopiteľne aj nacistickí pohlavári. Mať manželku a k nej takmer hárem mileniek, nebolo vonkoncom nič nezvyčajné.

 

…Zoja Kosmodemjanska nebola obyčajnou partizánkou, ale diverzantkou a špiónkou?

V roku 1941 bolo len z Moskovskej oblasti vyslaných do nepriateľského tyla okolo 5,5 tisíca špeciálne vycvičených špiónov. Dňa 20. novembra mala so spolubojovníkmi preniknúť do nemeckého tyla a „spáliť vojenské objekty v mieste dislokácie nemeckých vojakov“ pri dedinke Petriščevo, kde bol rozložený štáb 322. pluku 197. divízie hitlerovcov.

 

Večer 26. novembra v Petriščeve veliteľ Krajnov a Zoja podpálili štyri domy s ubytovanými nemeckými spojármi. Po splnení úlohy sa Krajnov vrátil na dohodnuté miesto a čakal Zoju. Tá sa tam však nemohla dostaviť, pretože Nemci strieľali na všetky strany. A tak sa vydala späť do lesa. Krajnov však medzitým zapálil stoh slamy, čo si Zoja vysvetlila ako signál, že tam má prísť lebo sa s ním čosi stalo. Práve to sa jej stalo osudným. Osemnásťročná Zoja Kosmodemjanska sa 16. 2. 1942 stala prvou ženou Hrdinkou ZSSR (in memoriam).

 

… z 250 partizánskych a ilegálnych Hrdinov Sovietskeho zväzu až 124 dosiahlo tento titul in memoriam? Čiže každý druhý?

Zaujímavosťou je, že každý deviaty partizánsky Hrdina ZSSR je žena.

Zozbieral Vladimír Mikunda

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov