SU-57
Aktuality, Letectvo,

Tajná zbraň ruských stíhačiek Su-57

Analytici časopisu The National Interest ocenili silu palubného kanónu GŠ-30-1 ruskej stíhačky piatej generácie Su-57. Už skôr sa na internete objavilo video s pozemnými testami kanónu GŠ-30-1 stíhačky Su-57, na ktorom vidíme streľbu na cieľ .


 

 

 

Americkí odborníci uvádzajú, že je to len časť obrovského potenciálu bojového zaťaženia Su-57. Avšak sa pýtajú, ako konkrétne bolo GŠ-30-1 vylepšené oproti pôvodnému sovietskemu modelu z 80. rokov.

“Ťažký kanón je silný, ale na úkor možného hojdania trupu kvôli silným vibráciám a vysokej hladine hluku. To môže byť obzvlášť problematické pre stíhačku, ako je Su-57, ” píšu analytici.

Odborníci predpokladajú, že sa podarilo zmodernizovať GŠ-30-1 pre stíhačku Su-57 vďaka úspechom sovietskych inžinierov, ktorí dokázali čiastočne znížiť spätný ráz pri výstrele na starých verziách.

 

Su-57 (predtým PAK FA, experimentálny názov – T-50) je ruská stíhačka piatej generácie určená k likvidácii všetkých typov vzdušných, pozemných a hladinových cieľov. Podľa slov vývojárov kombinácia vysokej manévrovateľnosti so schopnosťou lietať nadzvukovou rýchlosťou, a tiež moderný komplex palubného vybavenia a nízkej viditeľnosti dáva Su-57 náskok pred konkurenciou.

Novinári amerického časopisu Popular Mechanics už skôr upozorňovali na zvuk vydávaný počas letu ruskej stíhačky piatej generácie Su-57:

 

V komentári k videu letu štyroch lietadiel v nízkej výške autori materiálu uviedli, že na zázname je počuť niečo podobné kriku mýtického stvorenia banshee (víla smrti), alebo činnosti motora lietajúceho taniera.

“Nová stíhačka vydáva pri priblížení neobvyklý prenikavý zvuk. Keď sa objavia v jej dosahu lietadlá, premení sa v desivé crescendo, “uvádza sa v článku.

Podľa slov pracovníkov médií boli zábery pravdepodobne nadobudnuté v júni 2020 počas príprav k prehliadke Dňa víťazstva v Moskve.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov