Protesty v Jerevane
Aktuality, Bezpečnosť,

Špeciálne sily Delta dorazili na veľvyslanectvo USA v Jerevane

“Vojaci amerických špeciálnych síl sú umiestnení na území veľvyslanectva USA v Jerevane”, oznámil to vojenský analytik Alexej Leonkov. Podľa jeho slov sa v súčasnosti v Jerevane nachádzajú štyri oddiely Delta.


 

“Američanov možno použiť počas masových protestov na zvýšenie stupňa konfrontácie. Táto technika sa už skôr používala počas nepokojov a demonštrácií. Niekoľko výstrelov ostreľovačov na opačných stranách zradikalizuje potýčky a môže vyvolať vážny konflikt. Je možné zabrániť tomu, aby sa situácia vymkla spod kontroly použitím vysoko kvalifikovaných špecialistov proti americkým špeciálnym jednotkám,” tento scenár predložil politológ Vladimir Karasev.

 

„Ak budú zamestnanci Delta Force neutralizovaní našimi špeciálnymi jednotkami GRU, alebo akoukoľvek inou oficiálnou úradnou službou, bude to medzinárodný škandál a casus belli, dôvod pre zhoršovanie vzťahov, alebo dokonca pre vojnu. A ak sa im stane nehoda kvôli stretnutiu s niekým ako PMC Wagner, budú to mať na svedomí americkí špecialisti, ktorí zle pripravili svoje skupiny a neštudovali všetky možné riziká, “uviedol Karasev.

 

V uliciach Jerevanu dochádza ku konfrontácii medzi stúpencami rezignácie predsedu vlády Nikola Pašinjana a občanmi, ktorí podporujú predsedu vlády Americké orgány môžu použiť zhromaždenia v Jerevane na destabilizáciu situácie, predpokladá sa, že za týmto účelom do krajiny dorazili špeciálne sily Delta Force.

 

Koniec vodcu Arménska? Vojna v Karabachu pomaly ale isto vedie k vytvoreniu proruského tábora v Jerevane

 

Arménsky premiér Pašinjan vyzval na predčasné voľby

Arménsky premiér Nikol Pašinjan v pondelok uviedol, že je pripravený vyhlásiť predčasné voľby, aby sa krajina dostala z politickej krízy, ktorá nasledovala po minuloročnej vojne s Azerbajdžanom. Informovala o tom agentúra AFP.

„Ak bude opozícia súhlasiť s predčasnými voľbami, budeme s nimi súhlasiť tiež,“ vyhlásil Pašinjan pred tisíckami svojich priaznivcov zhromaždenými na Námestí republiky v Jerevane.

 

Bývalá sovietska republika zažíva krízu od novembra, keď premiér Pašinjan podpísal mierovú dohodu s Azerbajdžanom, sprostredkovanú Moskvou. Pašinjan tým spečatil ponižujúcu porážku v šesťtýždňových bojoch s Azerbajdžanom o región Náhorný Karabach. Vyvolal tak protesty nahnevaných ľudí a výzvy, aby odstúpil. Rozdelenosť a politická kríza sa ešte zhoršili vo štvrtok, keď Pašinjan odmietol výzvu armády, aby z postu premiéra rezignoval. Zároveň obvinil armádu z pokusu o prevrat a nariadil odvolanie náčelníka generálneho štábu Onika Gasparjana. Arménsky prezident Armen Sarkisjan v sobotu oznámil, že odmieta podpísať nariadenie premiéra na odvolanie náčelníka generálneho štábu armády. Tým sa politická kríza v krajine ešte prehĺbila.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov