Rodrigo Duterte
Aktuality, Bezpečnosť,

Duterte tvrdo Američanom: “Nedopustím, aby sa jadrové zbrane USA nachádzali na území Filipín”

Filipíny, 3.marec 2021 (AM) – Minulý mesiac Rodrigo Duterte zdôraznil nevyhnutnosť posilniť “vlastnú obranu” Filipín, keď nariadil vláde, aby zvážila zrušenie dohody o hosťujúcich silách, ktorá povoľuje pohyb amerických vojakov na území Filipín. Prezident Rodrigo Duterte uviedol, že okamžite zruší dohodu o hosťujúcich silách medzi Filipínami a USA, ak zistí, že USA rozmiestnili na Filipínach svoje jadrové zbrane.


“Vyhlásil som, že budeme robiť nezávislú zahraničnú politiku … ubezpečil som Čínu, že nedopustím, aby sa americké jadrové zbrane nachádzali na území Filipín,” povedal Duterte počas tlačovej konferencie v pondelok na leteckej základni Villamor v Pasay.

Konferencia sa konala po tom, čo sa prezident zúčastnil slávnostnej ceremónie na počesť dodávky prvých 600 tisíc dávok vakcíny CoronaVac od spoločnosti Sinovac Biotech, ktoré boli dodané čínskym vojenským lietadlom. Keď sa prezidenta opýtali na možnosť skladovania amerických jadrových zbraní na území Filipín, Duterte zdôraznil, že filipínska ústava zakazuje rozmiestnenie jadrových zbraní na ich území.

“Nechceme to … ale varujem vás, že ak sa dozviem, že ste tu rozmiestnili jadrové zbrane, vy (USA), okamžite vás požiadam, aby ste odišli, a okamžite zruším dohodu o hosťujúcich silách,” upozornil prezident.

Vyhlásenie odznelo potom, čo hovorca prezidenta Salvador Panelo na začiatku februára povedal, že prezident nariadil vláde zrušiť dohodu o hosťujúcich silách, a uviedol, že nastal čas “spoliehať len na seba”.

“Posilníme svoju obranu a nebudeme sa viac spoliehať na žiadnu inú krajinu,” povedal Duterte.

 

Filipínskemu vodcovi sa nepáčila kritika zo strany amerických politikov ohľadom jeho boja s drogami, Duterte dokonca zakázal niekoľkých americkým politikom vstup do krajiny. Odmietol tiež obvinenia, že filipínska polícia porušuje ľudské práva, k čomu údajne malo dôjsť počas predvolebnej kampane a dodal, že jeho krajina nepotrebuje , aby do jej záležitostí zasahovalo medzinárodné spoločenstvo.

 

Dohoda o hosťujúcich silách (VFA), ktorá nadobudla účinnosť 27. mája 1999, umožňuje americkým vojakom pohybovať sa na Filipínach a zasahovať tam v prípade humanitárnej krízy. Americkí vojaci sa nachádzajú na filipínskom území od doby, kedy Filipíny získali nezávislosť v roku 1945.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov