Ilustračné foto
Aktuality, Letectvo,

Odpoveď Gremlinom: Pre ruské letectvo vyvíjajú prúdové bezpilotné stroje fungujúce v letke

Rusko, 2.marec 2021 (AM) – Viacúčelový bezpilotný komplex Molnija (Blesk), ktorý vypustí hneď niekoľko prúdových strojov, vyvíjajú pre ruské vojenské, letecké a kozmickej sily, oznámil zdroj z obranného priemyslu.


“Spoločnosť Kronštadt pripravila z vlastného podnetu predbežný projekt viacúčelového bezpilotného komplexu skupinového nasadenia Molnija. Bezpilotné stroje tohto komplexu budú vypúšťané celou letkou z nosného lietadla, napríklad za účelom prekonania nepriateľskej protivzdušnej obrany, alebo pre skupinový rádioelektronický boj spolu s pilotovanými lietadlami. Zvažuje sa tiež použitie prístrojov komplexu ako samostatnej vysoko presnej riadenej munície alebo prieskumných navádzacích prístrojov, “povedal zdroj.

 

Skúšobné a konštrukčné práce na projekte majú začať v najbližšej dobe, povedal. Základ komplexu majú tvoriť malé bezpilotné lietajúce prístroje v tvare okrídlenej rakety s podlhovastým trupom a skladacím krídlom.

“Prístroje bude možné používať z rôznych nosných strojov, bojových a transportných lietadiel vojenského letectva, z vonkajších a vnútorných závesov, vrátane z nákladných priestorov Su-57. Ten dokáže pojať až osem týchto prístrojov vo vnútorných priestoroch trupu. Nosičom môže byť tiež bezpilotný stroj Ochotnik , “vysvetlil zdroj.

 

Spoločnosť Kronštadt naplánovala predbežné taktické a technické charakteristiky prístrojov komplexu Molnija , ktoré ale môžu byť v priebehu vývoja pozmenené.

“Zatiaľ plánujeme, že jeden prístroj komplexu bude mať dĺžku 1,5 metra a krídlo o rozpätí asi 1,2 metra. Rýchlosť prístroja vybaveného turbínovým prúdovým motorom má byť 600-700 km za hodinu. Hmotnosť bojovej časti, alebo užitočnej záťaže bude asi 5-7 kg. Dolet bezpilotného prístroja má byť niekoľko sto kilometrov, “povedal odborník.

 

V bezpilotných lietadlách majú byť uplatnená technológia stealth , ktorá zníži ich rádiolokačnú a tepelnú viditeľnosť, vrátane špeciálneho náteru, plochého trysku a vstupného hrdla na hornej časti trupu. V spoločnosti Kronštadt tieto informácie poskytnuté zdrojom nekomentovali. Maketa prístroja z komplexu Molnija bola prezentovaná minulý piatok počas návštevy ministra obrany Sergeja Šojgua v továrni spoločnosti Kronštadt.

Popredný ruský expert v oblasti bezpilotného letectva Denis Fedutinov v rozhovore pre Sputnik povedal, že komplex Molnija, v ktorom bola uplatnená koncepcia skupinového nasadenia, je svojho druhu ruskou odpoveďou na americký projekt Gremlins.

“Táto koncepcia je založená na súčasnom použití skupiny veľkého počtu bezpilotných prístrojov s rôznou účelovou záťažou na palube: Prieskumných, útočných, radioelektronických prístrojov, z ktorých každý vykonáva vlastnú časť spoločnej úlohy,” poznamenal expert.

 

Vysvetlil, že najväčšia účinnosť tejto skupiny má byť zabezpečená vďaka vzájomnému pôsobeniu bezpilotných prístrojov a automatického rozdelenia úloh v rýchlo sa meniacej situácii, vrátane zmeny konfigurácie v prípade zmeny zostavy kvôli pridaniu, alebo vyradeniu jednotlivých strojov.

 

Radikálne zvýšenie počtu bezpilotných prístrojov v skupine umožní napríklad účinne bojovať s prostriedkami nepriateľskej protivzdušnej obrany vďaka vypusteniu takého množstva cieľov, ktoré prevážia kapacity boja so všetkými dohromady.

“Umožní to tiež zachovať pre iné úlohy cennejšie aktíva, ako je pilotované letectvo, a tiež moderné a drahé bezpilotné stroje,” myslí si expert.

 

Ďalej oznámil, že sa používanie skupiny prístrojov môže stať lacným spôsobom úspešného splnenia početných druhov bojových úloh, vrátane potlačenia delostrelectva nepriateľa, protiteroristických akcií atď. Životaschopnosť tejto koncepcie môže byť podľa Denisa Fedutinova zaistená znížením ceny jednotlivých bezpilotných prístrojov zo skupiny, čo umožní vyrábať tisíce kusov munície, ktorá má byť spotrebovaná.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov