Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské ministerstvo obrany: Vrtuľník ruských vzdušných síl pristál núdzovo v Sýrii

Sýria, 1.marca 2021 (AM) – Vrtuľník ruských vzdušných síl Mi-35 musel núdzovo pristáť v Sýrii. Informáciu uviedlo ruské ministerstvo obrany, príčinou boli technické problémy.


“28. februára 2021 musel núdzovo pristáť z technických dôvodov vrtuľník Mi-35. Stalo sa tak pri plnení plánovaného letu k hliadkovaniu nad územím provincie Hasaka. Podľa posádky vrtuľníka nedošlo k žiadnemu útoku na vrtuľník , posádka bola okamžite presunutá na letisko. Ohrozenie životov pilotov bolo vylúčené. Posádka vrtuľníka Mi-35 bola operatívne presunutá záchranármi na letisko. Nikto z nich nie je ohrozený na živote, “uviedol rezort.

 

Americké útoky v Sýrii

Sýrska vláda v piatok ostro odsúdila americké letecké útoky na milície podporované Iránom, ktoré operujú na východe Sýrie. Informovala o tom agentúra AFP. Sýria „rázne odsudzuje túto zbabelú americkú agresiu“, ku ktorej došlo v provincii Dajr az-Zaur, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v Damasku, ktoré citovala štátna tlačová agentúra SANA.

„Je to zlé znamenie, pokiaľ ide o politiku novej americkej administratívy, ktorá by sa mala riadiť medzinárodnými“ normami, pokračoval sýrsky rezort diplomacie v reakcii na prvú vojenskú akciu, ktorú nariadila administratíva nového prezidenta USA Joea Bidena.

 

Pentagón o vojenskej operácii, ku ktorej došlo v noci na piatok, vyhlásil, že išlo o odplatu za raketový útok, pri ktorom 15. februára prišiel pri meste Irbíl o život americký zamestnanec firmy pracujúcej pre armádu USA a zranenia utrpel americký vojak. Pentagón spresnil, že cieľom útokov boli pozície milícií Katáib Hizballáh (Brigáda Božej strany) a Katáib Sajjid aš-Šuhadá (Brigáda Sajjidových mučeníkov).

 

Americký rezort obrany označil danú operáciu za „primeranú vojenskú odpoveď“, ktorá bola uskutočnená „spolu s diplomatickými krokmi“ vrátane konzultácie s koaličnými partnermi. Washington nepotvrdil žiadne obete, ale Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že pri americkom útoku zahynulo najmenej 17 proiránskych bojovníkov. Organizácia ďalej tvrdí, že všetci mŕtvi boli z irackých štátom podporovaných Ľudových mobilizačných síl (Hašd Šaabí – PMF), ktoré zastrešujú množstvo malých milícií s väzbami na Irán. K zodpovednosti za útok z 15. februára sa prihlásila málo známa šiitská militantná skupina Sarája Aulíja ad-Dám (Brigáda strážcov krvi).

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov