Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Izrael: Utajované jadrové zariadenie začalo s veľkou výstavbou

Izrael, 28. február 2021 (AM) – Utajené izraelské jadrové zariadenie v strede národného centra atómových zbraní prechádza procesom, ktorý sa zdá byť najväčším stavebným projektom za posledné desaťročia.


 

.

 

Vykopávka o veľkosti futbalového ihriska a pravdepodobne niekoľko podlaží pod ním sa nachádza len pár metrov od starnúceho reaktora v Negevskom Centre jadrového výskumu Šimona Peresa neďaleko mesta Dimona. V objekte sa už nachádzajú desaťročia staré podzemné laboratóriá, ktoré prepracúvajú použité reaktorové tyče na získanie plutónia zodpovedajúceho zbraniam pre izraelský program jadrových bômb.

 

.

 

Na čo slúži stavba, však zostáva nejasné. Podľa svojej politiky jadrovej nejasnosti Izrael nepotvrdzuje, ani nepopiera vlastníctvo atómových zbraní. Patrí medzi štyri krajiny, ktoré nikdy nepristúpili k Zmluve o nešírení jadrových zbraní, čo je prelomová medzinárodná dohoda zameraná na zastavenie šírenia jadrových zbraní.

 

.

 

Stavba prichádza v čase, keď Izrael – za vlády premiéra Benjamina Netanjahua – zachováva svoju ostrú kritiku iránskeho jadrového programu, ktorý na rozdiel od jeho vlastného riešenia zostáva pod dohľadom inšpektorov OSN.

“To, čo „izraelská vláda robí v tomto tajnom závode na výrobu jadrových zbraní, je niečo, čo izraelská vláda musí vyjasniť,“ uviedol Daryl G. Kimball, výkonný riaditeľ Washingtonskej asociácie pre kontrolu zbraní.

 

S francúzskou pomocou začal Izrael koncom 50. rokov tajne budovať jadrový areál v prázdnej púšti neďaleko Dimony, mesta vzdialeného asi 90 kilometrov južne od Jeruzalema. USA, ktoré sú hlavným spojencom Izraela, roky skrývali vojenské účely tohto centra, dokonca o ňom hovorili ako o textilnej továrni.

 

Vďaka plutóniu z Dimony sa všeobecne uznáva, že sa Izrael stal jednou z deviatich krajín s jadrovými zbraňami na svete. Vzhľadom na utajenie jeho programu zostáva nejasné, koľko zbraní vlastní. Analytici odhadujú, že Izrael má materiál na najmenej 80 bômb. Tieto zbrane by pravdepodobne mohli byť dodané pozemnými balistickými raketami, stíhačkami alebo ponorkami.

 

Po celé desaťročia zostalo zariadenie v Dimone rovnaké. Minulý týždeň však Medzinárodný panel pre štiepne materiály na Princetonskej univerzite zaznamenal, že na mieste došlo k „významne novej výstavbe“ prostredníctvom komerčne dostupných satelitných fotografií, aj keď je možné na nich zistiť iba niekoľko podrobností.

 

Satelitné snímky zachytené v pondelok spoločnosťou Planet Labs Inc poskytujú zatiaľ najjasnejší pohľad na túto aktivitu. Na juhozápad od reaktora vykopali pracovníci jamu dlhú asi 150 metrov a širokú 60 metrov. V blízkosti výkopu je priekopa vzdialená asi 330 metrov. Asi 2 kilometre západne od reaktora sú boxy naskladané do dvoch obdĺžnikových otvorov, ktoré majú betónové podstavce. V blízkosti sa nachádzajú výkopy. Podobné betónové podložky sa často používajú na pohlcovanie jadrového odpadu.

 

Ďalšie obrázky z Planet Labs naznačujú, že výkop v blízkosti reaktora sa začal začiatkom roku 2019 a odvtedy postupoval pomaly. Centrálny ťažkovodný reaktor je v prevádzke od 60. rokov, oveľa dlhšie ako väčšina reaktorov z tej istej éry. To vyvoláva otázky týkajúce sa efektívnosti aj bezpečnosti. V roku 2004 začali izraelskí vojaci v Dimone dokonca rozdávať jódové tabletky pre prípad úniku rádioaktivity z objektu. Jód pomáha blokovať telu absorpciu žiarenia. Analytici tvrdia, že v dôsledku týchto bezpečnostných obáv môžu úrady vyradiť reaktor z prevádzky , alebo prípadne ho dovybaviť.

 

“Som presvedčený, že izraelská vláda má záujem na zachovaní súčasných jadrových kapacít štátu,” uviedol Avner Cohen, profesor štúdií nešírenia jadrových zbraní na Middlebury Institute of International Studies v Monterey, ktorý sa rozsiahlo venuje problematike Dimony.

“Ak sa reaktor v Dimone skutočne priblíži k vyradeniu z prevádzky, ako sa domnievam, by sa už dalo očakávať, Izrael zabezpečí, aby boli úplne nahradené niektoré funkcie reaktora, ktoré sú stále nevyhnutné.”

 

Kimball zo Združenia na kontrolu zbraní odhaduje, že by Izrael mohol chcieť produkovať viac trícia, čo je relatívne rýchlejší rádioaktívny vedľajší produkt používaný na zvýšenie výbušnosti niektorých jadrových hlavíc. Mohlo by to tiež chcieť nové plutónium, „ktoré by nahradilo, alebo predĺžilo životnosť hlavíc, ktoré sa už nachádzajú v izraelskom jadrovom arzenáli,“ dodal.

 

Izrael vyvinul svoje jadrové zbrane, keďže od svojho založenia v roku 1948 čelil niekoľkým vojnám so svojimi arabskými susedmi. Program atómových zbraní, aj keď nedeklarovaný, poskytoval výhodu v odstrašovaní nepriateľov. Ako Peres, ktorý viedol jadrový program a neskôr pôsobil ako predseda vlády a prezident Izraela, v roku 1998 uviedol:

„Vybudovali sme jadrovú alternatívu nie preto, aby sme mali Hirošimu, ale aby sme mali Oslo,“ pričom sa odvoláva na prvý útok atómovou bombou USA v druhej svetovej vojne a úsilie Izraela o dosiahnutie mierovej dohody s Palestínčanmi.

 

Načasovanie stavby v Dimone prekvapilo Valerie Lincy, výkonnú riaditeľku washingtonského projektu Kontroly jadrových zbraní vo Wisconsine.

“Myslím, že najzaujímavejšia vec je … , že máte krajinu, ktorá si veľmi dobre uvedomuje silu satelitných snímok, v Izraeli máte jeden známy jadrový cieľ na monitorovanie, ktorým je reaktor v Dimone.” Takže by ste si mysleli, že všetko, čo chcú strážiť radarom, bude držané pod radarom. “

 

V 60. rokoch Izrael použil svoje tvrdenia o raketových a jadrových snahách Egypta na odvrátenie pozornosti od svojej práce v Dimone – a môže sa teraz rozhodnúť urobiť to isté s Iránom.

“Ak ste Izrael a budete musieť v Dimone uskutočniť veľký stavebný projekt, ktorý pritiahne pozornosť, je to asi ten pravý čas, kedy by ste najviac kričali o Iráncoch,” uviedol ďalší profesor štúdií nešírenia jadrových zbraní Jeffrey Lewis. v Middlebury.

Maroš Šolc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov