Dieselová ponorka projektu 677 typu Lada
Aktuality, Námorníctvo,

Nedajú sa objaviť. Rusko vyvíja nové a skryté nosiče raketových zbraní

Rusko, 27. február 2021 (AM) – Perspektívne zbrojné systémy, nehlučnosť a vysoká skrytosť. Prvé sériové dieselové elektrické ponorky projektu 677 Lada ruské námorníctvo dostane v roku 2022. Vývoj trval vyše 20 rokov. Táto ponorka dokáže niesť vysoko presné zbrane, kdežto sledovať jej trasu je veľmi ťažké.


 

Ponorky Kronštadt a Velikije Luky mali byť odovzdané námorníkom v roku 2021, ako však vysvetlil generálny riaditeľ podniku Admiraltejske lodenice Alexander Buzakov, došlo k problémom so zmluvnými stranami. Šéf Spojenej lodnej korporácie Alexej Rachmanov v septembri oznámil, že dve sériové ponorky budú dostavané s oneskorením, pretože jeden z dodávateľov zariadení nedodržal termíny.

Dieselová ponorka projektu 677 typu Lada

Podobné prieťahy sú príznačné pre tento projekt od samého začiatku. Práca na poprednej ponorke Sankt Peterburg sa začala už koncom deväťdesiatych rokov. Na vodu bola spustená v roku 2004 a mala byť odovzdaná námorníkom v roku 2006. Severná flotila však ponorku do skúšobnej prevádzky prevzala až v roku 2010.

 

Lady mali nahradiť zastarané dieselové ponorky projektu 877 Paltus. Nové ponorky sú menšie, čo znamená, že sú menej viditeľné pre sonary. Akustickú skrytosť zvyšuje tiež schéma s jedným trupom, neštandardná pre ruskú výstavbu lodí. Lady sú navyše prvé ruské ponorky s anaeróbnym (nezávislým na vzduchu) pohonom.

 

Termíny boli možno stále posúvané práve kvôli veľkému počtu nových konštrukčných nápadov a zložitosti ich stelesnenia. Počas testovania hlavnej ponorky sa napríklad zistili vážne problémy s akustickým systémom. Tiež nestačila kapacita lodného elektromotora, ktorá nedovolila vyvíjať potrebnú rýchlosť pod vodou. Vojenské námorníctvo ale čakalo na nové ponorky, preto bolo miesto Lady pre Tichomorskú flotilu objednaných šesť osvedčených a dobre známych ponoriek projektu 636 Varšavjanka.

 

Lady sú podľa názoru odborníkov najmodernejšie a najperspektívnejšie domáce neatomové ponorky

Nehľadiac na menšiu veľkosť sú Lady viacúčelové. Sú schopné čeliť ponorkám a lodiam, zaútočiť na pobrežné objekty, nastražiť míny, chrániť pobrežie pred výsadkom, dopraviť vojenské jednotky alebo náklady špeciálneho určenia. Hlavné prednosti ponoriek spočívajú v značnej automatizácii a malej hlučnosti, mobilite a schopnosti manévrovania, čo dovoľuje ich použitie v diverzných a prieskumných operáciách. Sú vybavené silným akustickým systémom a hneď tromi citlivými anténami, jedna na prove, dve po stranách. Rýchlosť ponorky s výtlakom asi 1,8 tisícky ton dosahuje 20 uzlov. Hĺbka ponoru je 360 metrov. Posádka je pritom iba tridsaťčlenná.

 

Čo sa týka zbraní, pojmú Lady so štandardným vybavením 18 torpéd kalibru 533 mm a asi 20 mín. Torpédové aparáty sú tiež prispôsobené pre streľbu protilodnými rýchlymi torpédami Škval, ktoré dokážu vyvinúť rýchlosť až 300 kilometrov za hodinu. Lady sú tiež samozrejme vybavené, rovnako ako početné moderné ruskej ponorky, raketami s plochou dráhou letu Kaliber. Dve prvé sériové ponorky budujú bez anaeróbnej pohonnej jednotky, pretože podľa Buzakova nebola v Rusku zatiaľ vyvinutá. Ale ostatné ponorky ju dostanú.

 

Lada je úplne nová trieda ponoriek, ktorá sa zakladá na predchádzajúcich projektoch, vysvetlil v rozhovore predseda Všeruského hnutia na podporu námorníctva, kapitán prvého stupňa Michail Nenašev. Za posledných 15-20 rokov bolo na Lade osvojených asi 150 skúšobných konštrukčných nápadov. Nebolo to na žiadnom inom projekte. Je to v podstate veľké laboratórium pod vodou. Expert zdôraznil, že Lada pojme v porovnaní s predchádzajúcimi projektami viac torpéd. Vďaka unikátnym taktickým technickým vlastnostiam dokážu splniť úlohy vo všetkých taktických a strategických oblastiach. Konštrukcia tiež umožňuje rozmiestnenie raketových systémov.

 

“Hlučnosť týchto ponoriek sa dá porovnať s hlučnosťou mora, aj nová vodná akustika dokáže počúvať omnoho väčší priestor ako iné ponorky. Je to veľmi dôležité, pretože Lady budú mať základňu v Arktíde. Ďalším plusom je menšia veľkosť, ktorá umožní použiť ponorky ako v plytkej vode, tak vo veľkej hĺbke. Atómové ponorky eventuálneho nepriateľa nebudú mať možnosť nasadenia všade, ale brániť územie na takých ponorkách ako Lada sa dá veľmi dobre, “povedal Nenašev.

 

Ruské dieselové ponorky sú dávno uznané za najlepšie vo svojej triede. Šesť ponoriek projektu 636.3 vykonáva službu v Čiernomorskej flotile, ďalších šesť má byť v najbližších rokoch odovzdaných tichomorskej flotile, dve z nich sa už pripravujú na plavbu k stálej základni. Za nehlučnosť a skrytosť dostali v NATO názov “čierne diery”.

 

Lady sú však ešte tichšie. Skúšky poprednej ponorky Sankt Peterburg ukázali, že skrytosť projektu 677 je oveľa vyššia ako u všetkých predchádzajúcich dieselových ponoriek.

Nikolaj Protopopov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov