.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Rusko: Kalašnikov pôjde do púšte

 


Rusko, 24. február 2021 (AM) – Ruská skupina Kalašnikov podpísala dohodu o výrobe pušky AK-103 v Saudskej Arábii

Podpisom Quincyho paktu v roku 1945 sa USA zaviazali zaručiť ochranu Saudskej Arábii výmenou za ropu. Počas Obamových rokov však Washington dával niekedy dojem, že sa od tejto dohody dištancuje, obzvlášť keď zaujal pružnejší prístup k Iránu čo sa týka jadrového programu, ktorý bol skutočne veľmi horúcim zemiakom v ústach mnohých vtedajších pohlavárov. Za pripomienku stojí, že Teherán je pre Rijád v pozícii nepriateľa, veľmi veľkého nepriateľa. Ale napriek podpore plznúceho orla sa nikto s obrusom na hlave neopováži otvorene zaútočiť na Peržanov. Dostali by na frak a nepomohli by im ani F-35. Skôr naopak, tie sa nesmú dostať do otvoreného súboja s Iránom kvôli ich zraniteľnosti. A všetci vedia, že Irán by z otvoreného konfliktu aj s USA vyšiel ako víťaz. Stálo by to mnoho ľudských životov, ako aj materiálnych strát. Ale nikdy by US army nezvíťazila nad Iránom v Iráne.

A všetky tieto výkyvy americkej politiky spolobili, že sa Saudská Arábia postupne priblížila k Rusku, najmä podpísaním objednávok na vojenskú techniku ​​vrátane delostreleckých systémov TOS-1A „Solntsepek“, raketometu pripevneného na podvozku tanku T-72 a použitia termobarickej a zápalnej munície. Princ (nástupca) bol videný aj s Putinom na majstrovstvách sveta vo futbale. Kto vie asi prečo? Pošuškáva sa, že mu Rusi poskytli ochranu počas istého horúceho obdobia na svojom pieskovisku.

Potom sa príchodom Donalda Trumpa do Bieleho domu USA vrátili k základom svojej zahraničnej politiky podpísaním niekoľkých dôležitých zmlúv o zbrojení, tvrdšou líniou vo vzťahu k Iránu a rozmiestnením vojsk na saudskej pôde počas napätia v roku 2019.

Vzťahy medzi Washingtonom a Rijádom sa však opäť zmenia. Počas predvolebnej kampane síce nový americký prezident Joe Biden sľúbil, že zo Saudskej Arábie urobí „nedotknuteľný štát“. Ale ako sa to často stáva, volebná kampaň je jedna vec a preto sľuby počas tejto treba brať s rezervou. Opäť sa to ukázalo, pretože odkedy je Biden v Bielom dome, musel svoj prejav z predvolebnej kampane zrevidovať. Teraz sa hovorí o „rekalibrácii“ vzťahov so saudskoarabským kráľovstvom, ktoré dostalo (napriek všetkému) podporu Washingtonu po nedávnych útokoch vedených povstalcami Hútími (podporovanými Teheránom).

Nech je akokoľvek, vzťahy s USA sú komplikované a preto Saudská Arábia pracuje na zlepšení svojich vzťahov s Ruskom, najmä v oblasti zbrojného priemyslu. A to sa prejaví postavením továrne na útočné pušky AK-103 firmou Kalašnikov priamo v Saudskom kráľovstve.

Toto oznámenie denníku Kommersant potvrdil ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. „Pokiaľ ide o zákazku na realizáciu prvej etapy zavedenia spoločnej výroby útočných pušiek Kalašnikov, bola podpísaná zmluvnými stranami a je predmetom medzištátnych schvaľovacích konaní, po ktorých nadobudne platnosť,“ vyhlásil Ruský minister v predvečer otvorenia zbrojného veľtrhu IDEX-2021 v Abu Dhabi.

Táto výroba útočných pušiek AK-103 v Saudskej Arábii bola predmetom memoranda o porozumení podpísaného už v roku 2017. A podľa generálneho riaditeľa Kalašnikova Dmitrija Tarasova mohlo byť rokovania ukončené oveľa skôr. Histéria okolo novej nádchy však všetky prípravy oneskorila, pretože bolo nemožné zabezpečiť, aby jeho skupina bola „absolútne pripravená“ na spoluprácu so Saudmi.

Všeobecnejšie povedané, pokiaľ ide o vojenský priemysel, má Rijád veľké ambície s investičným plánom na viac ako 20 miliárd dolárov na nasledujúcich desať rokov, ktorého cieľom je pokryť 50% potrieb miestnych ozbrojených síl.

„Vláda zaviedla plán, podľa ktorého budeme v budúcom desaťročí investovať viac ako 10 miliárd dolárov do vojenského priemyslu v Saudskej Arábii a rovnaké množstvo do výskumu a vývoja,“ uviedol guvernér vlády Ahmed bin Abdulaziz Al -Ohali pre agentúru Reuters.

Za pripomienku možno ešte stojí to, že puška AK-103 je kalibru 7,62 × 39 mm a dizajnovo je staršia. Avšak spomínaný model je už používaný saudskými špeciálnymi jednotkami.

Bolo naozaj múdre skončiť so zbrojným priemyslom na Slovensku? Veď keď sa ohliadneme okolo seba, vidíme ako vyrastajú ako huby zbrojárske fabriky. Prišla vlna nutnosti sa prezbrojiť a svet to zjavne zobral vážne. Všade kde sa človek pozrie, sa prezbrojuje. Signálom, že ide o skutočne výborný biznis je aj to, že táto ropná veľmoc sa púšťa do týchto projektov. Všetky veľmoci si ponechávajú svoje zbrojárske firmy v plnej aktivite. Podľa francúzskych ekonómov je investícia do zbrojenia jednou z najlepších pre štát, pokiaľ táto investícia ide do vlastnej štátnej firmy, alebo aspoň firmy sídliacej vo Francúzsku. Totiž až 95% peňazí zostane doma. Len hlupáci nakupujú inde a ešte väčší keď nakujú v zahraničí s vedomím, že doma majú to isté, ak nie lepšie.

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov