Spustenie raketového obranného systému A-135
Aktuality, Bezpečnosť, Letectvo,

“Zničí to všetko.” Čím chce Pentagon “zadržať” Rusko

USA, 19. február 2021 (AM) – Moskva je znepokojená perspektívou založenia ešalonu americkej protivzdušnej obrany vo vesmíre. Realizácia plánov Washingtonu destabilizuje súčasný systém medzinárodnej bezpečnosti, je presvedčený námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Diplomat zdôraznil, že v prípade úspechu tohto plánu Američania budú môcť zaútočiť priamo z obežnej dráhy na pozície medzikontinentálnych rakiet. Bez toho, aby čakali na ich vzlet.


Velenie Vesmírnych síl USA zverejnilo v auguste vojenskú doktrínu. Hlavný zmysel dokumentu spočíva v tom, že kontrola obežnej dráhy poskytne unikátne možnosti v plánovaní a vykonaní bojových operácií. Autori pripomenuli, že sa vojvodcovia oddávna snažili obsadiť pred bitkou vyvýšené miesto a získať strategickú prevahu, pozorovať manévre nepriateľa, celé bojisko, a vylúčiť možnosť nečakaného útoku. Najvýhodnejšia pozícia 21. storočia je obežná dráha okolo Zeme. Kontrolovať ju podľa názoru Pentagonu majú práve Vesmírne sily USA.

 

Doktrína nevylučuje ani rozmiestnenie prvkov strategických zbraní na obežnej dráhe . Šéf Pentagonu James Mattis sa v auguste 2018 nechal počuť, že vesmír máme považovať za “nové bojisko”. Podľa neho je “kľúčovým faktorom nutnosť rozmiestnenia zariadení na sledovanie kozmických štartov vo vesmíre “. Odborníci nevylučujú, že potom Američania budú chcieť rozmiestniť vo vesmíre tiež útočné zbrane. Projekty orbitálnych stíhacích rakiet schopných zostreliť sovietske medzikontinentálne balistické rakety mali v USA už v rokoch studenej vojny.

“O militarizácii vesmíru začali hovoriť už za Trumpa ,” vysvetlil v rozhovore pre Sputnik politológ, amerikanista Sergej  Sudakov. “Boli založené Vesmírne sily, zvýšený počet kozmických štartov. Je jasné, že za Bidena to bude pokračovať. USA majú všetky šance na stelesnenie projektu kozmickej protivzdušnej obrany. Táto krajina disponuje najväčším počtom satelitov na svete a vypúšťa ďalšie. Pričom ich vypúšťajú tiež formálne neštátne spoločnosti, napríklad SpaceX Elona Muska. Veľký počet komerčných satelitov môže byť použitý aj na vojenské účely, “uviedol.

 

Rozmiestnenie prvkov protiraketovej obrany vo vesmíre však Pentagonu nedovolí, aby úplne zneškodnil jadrový potenciál Ruska. Americká vesmírna protivzdušná obrana dokáže v najlepšom prípade zlikvidovať 30% vypustených medzikontinentálnych balistických rakiet. Ostatne v situácii totálnej jadrovej vojny je to dosť. Navyše budú niektoré medzikontinentálne rakety zostrelené stíhacími lietadlami z pozemných základní v Európe a USA a tiež z lodí NATO vybavených systémom Aegis a raketami SM-2 a SM-3. Takže odvetný jadrový útok nebude mať takú silu.

 

“Moskva potrebuje oveľa tvrdšiu reakciu na podobné iniciatívy,” je presvedčený Sudakov. “Je potrebné vysvetlil Washingtonu, že rozmiestnenie prvkov protivzdušnej obrany vo vesmíre je casus belli, ktorý si vyžaduje maximálne tvrdú reakciu. Keď dáme najavo, že militarizácia vesmíru je červená čiara, potom sa nám prinajmenšom podarí zabrzdiť rozmiestnenie orbitálnych jednotiek, “uviedol.

 

Vesmírne vojská podľa americkej doktríny majú na starosti “bezpečnosť” obežnej dráhy, na ktorú majú byť rozmiestnené zariadenia USA a ich spojencov, a tiež majú predviesť bojovú silu, aby zastrašili oponentov a prinútili ich zmeniť správanie. Náklady a personál majú dopravovať raketoplány. Na rýchle vysielanie informácií na taktickej, operačnej a strategickej úrovni má byť založený výkonný oddiel satelitov. Osobitnú úlohu majú zohrávať prieskumné, monitoringové a komunikačné prístroje za hranicami atmosféry.

 

Armáda USA a armády ich spojencov sú veľmi závislé na satelitoch. Práve vo vesmíre sú sústredené hlavné prostriedky na riadenie vojsk a zbraní, prieskum, komunikačné a navigačné prostriedky. Na obežnej dráhe slúži asi tisíc prístrojov vojenského a dvojakého určenia. Autori doktríny trvajú na tom, že je potrebné pripraviť všetkých oponentov Washingtonu o možnosť získania akýchkoľvek informácií o americkej vesmírnej jednotke. Za týmto účelom obranná agentúra DARPA už niekoľko rokov pracuje na projekte Blackjack, čo je vypustenie až 200 menších družíc spojených do jednej siete na nízku obežnú dráhu . Majú za to, že ich nebude možné sledovať.

 

Ruské vesmírne jednotky majú technické prostriedky a odborníkov, ktorí dokážu registrovať aktivity satelitov západných krajín, ich zoskupenia nad tými alebo inými miestami na vode a súši, frekvenciu ich letov nad určitým priestorom. Podľa počínania orbitálneho oddielu sa dá spravidla predpovedať veľa z toho, čo naplánovali vo štáboch NATO.

V prípade zostrenia medzinárodnej situácie dokáže Rusko nielen monitorovať družice západných štátov, ale tiež ich účinne zlikvidovať. V novembri bola na polygóne Sary-Sagan v Kazachstane úspešne otestovaná raketa perspektívneho systému Nudol určená k zachyteniu amerických medzikontinentálnych balistických rakiet pri ich útoku na Moskvu a priemyselné objekty na ruskom západe. Podľa odhadu odborníkov stačí ich kapacita tiež na likvidáciu vesmírnych objektov na nízkych obežných dráhach.

 

Túto raketu skúšajú od roku 2014. V marci 2018 sa konali jej prvé testy z mobilnej odpaľovacej rampy. Mobilnosť je hlavný tromf perspektívneho systému. V prípade ohrozenia majú byť premiestnené na vopred pripravené zamaskované pozície, na ktorých nebudú viditeľné pre satelity nepriateľa až do okamihu vypustenia. Podľa názoru expertov, ktorí preštudovali video skúšok, je rýchlosť odštartovanej rakety blízka k hypersonickej.

 

Šéf vesmírneho velenia amerického letectva, generál John Raymond, vyhlásil, že skúšky ruskej rakety na zachytenie družíc s priamym štartom na obežnú dráhu ohrozuje záujmy USA v priestore okolo Zeme.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov