Ilustračné foto
Aktuality, Pozemná technika,

Video: Špeciálne jednotky použili vozidlo Tiger s bojovým modulom Arbalet-DM na ničenie dronov

Rusko, 17. február 2021 (AM) – Vojaci jednotky špeciálneho určenia Južného vojenského okruhu nacvičili úlohy vyhľadania a zničenia bezpilotných vzdušných prostriedkov imaginárneho nepriateľa. Ruské ministerstvo obrany uvádza, že počas cvičenia bol použitý diaľkovo ovládaný bojový modul Arbalet-DM na báze obrneného vozidla Tiger-M .


 

 

Tiger-M je vybavený stabilizovaným guľometom Kord kalibru 12,7 mm, ktorý umožňuje efektívne zasiahnutie cieľov z miesta i v pohybe. Guľomet má pás na 450 nábojov. Dostrel je 2 000 metrov. Rýchlosť streľby – 650 výstrelov za minútu. Televízna kamera detekuje ciele na vzdialenosť až 2 500 metrov. K dispozícii je termokamera pre prácu v noci. Presnosť streľby zaisťuje laserový diaľkomer. Celková hmotnosť komplexu je 250 kg.

 

 

 

Vozidlá  Tiger-M s Arbaletom-DM boli úspešne použité v Sýrii. Na medzinárodných vojensko-technických fórach Armija, konaných v Moskovskej oblasti, boli predvedené vylepšené verzie obrneného vozidla s modulom so silnejšími zbraňami. Miesto guľometu Kord je teraz možné inštalovať 23mm automatické delo AP-23. Maximálny dostrel má 2200 metrov. Bola vylepšená schopnosť zaútočiť na vzdušné a ľahko obrnené ciele. Delo je napájané pomocou pásu. Muníciu tvorí 100 granátov. Po tejto modernizácii sa hmotnosť zariadenia zvýšila na 300 kg. V prípade nutnosti je možné delo malého kalibru nahradiť 40mm automatickým granátometom MGK-40.

Milan Novický

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov