F-15EX
Aktuality, Letectvo,

F-15EX: Úplne iné možnosti, alebo s čím chcú USA bojovať vo vzduchu

USA, 17. február 2021 (AM) – V USA bol úspešne otestovaný prototyp od základov modernizovanej stíhačky F-15EX. Je to významná udalosť pre americký obranný priemysel, pretože posledná F-15 bola armáde odovzdaná pred takmer 20 rokmi. V Pentagone veria obnovenému stroju a uisťujú, že tento projekt neovplyvní nákup lietadiel piatej generácie.


Prototyp novej modifikácie veteránskej stíhačky, ktorá bola prevzatá do výzbroje v ďalekom roku 1976, vzlietol na začiatku februára z leteckej základne v štáte Missouri. Let trval 90 minút a nevyvolal žiadne otázky. Koncom marca má Vojenské letectvo USA získať dva lietadlá tohto typu k ďalším skúškam, celkom hodlá Pentagon objednať do roku 2030 asi 200 kusov F-15EX. Dodávky sériových stíhacích lietadiel sa očakávajú od roku 2023. Projekt príde na 23 miliárd dolárov.

 

“Prvý úspešný let dokázal, že stroj je bezpečný a je pripravený, aby doplnil letectvo krajiny,” povedal novinárom viceprezident korporácie Boeing Prat Kumar. “V F-15EX sme uplatnili najnovšie vymoženosti v oblasti systémov bojového riadenia, senzorov, zbraní a palubnej elektroniky. Je to úplne nové lietadlo, ktoré sa značne líši od predchádzajúcich verzií F15 , “dodal.

 

Modernizovaný stroj je pokračovaním vývoja dvojmiestneho stíhacieho bombardéra F-15E Strike Eagle. Je určený na to, aby získal prevahu na nebi a zasadil údery na pozemné ciele. Je vybavený moderným palubným zariadením založeným na koncepcii “digitálnej magistrály” a architektúre Open Mission Systems, ktorá dovoľuje bez zvláštnych ťažkostí uplatniť v konštrukcii popredné technológie.

 

Lietadlo má získať výkonný systém rádioelektronického boja, zdokonalenú leteckú kabínu a radar série Raytheon AN / APG-82. Nové motory GE F110 zaistia výborné letové vlastnosti so zvýšenou užitočnou záťažou. Je známe, že sa nosnosť zvýšila z 10,4 na 13,4 tony. Plánuje sa, že F-15EX pojme až 22 riadených rakiet vzduch-vzduch alebo trojtonové hypersonické rakety s dĺžkou takmer sedem metrov.

Pentagon sa snaží poskytnúť dosť starým strojom možnosť účinne likvidovať ciele chránené modernými systémami protivzdušnej obrany. V USA vyvíjajú tri hypersonické rakety so základňou vo vzduchu podľa projektov Tactical Boost Glide (TBG), Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a Air-launched Rapid Response Weapon (ARRW). Ich sériová výroba sa má začať najskôr v rokoch 2024-2025.

 

“F-15EX je najpokrokovejšia verzia F-15. Neprekonaný dolet, cena a najlepšia nosnosť v tejto triede robí tento stroj veľmi atraktívnym pre americké vojenské letectvo, “poznamenala vedúca projektu Lori Schneider. “F-15EX pojme viac zbraní ako ktorákoľvek iná stíhačka tejto kategórie, vrátane všetkých perspektívnych rakiet, ktoré sú dnes vyvíjané,” dodala.

Rozhodnutie o výrobe lietadiel štvrtej generácie bolo prijaté v USA pred dvoma rokmi. Stíhačky F-15 nedodávali letectvu od roku 2001 a ľahšie F-16 od roku 2004. V Pentagone sa chceli sústrediť na modernejšie a technologicky vyspelejšie F-35 Lightning. Projekt “neviditeľných lietadiel” piatej generácie však zatiaľ prešľapuje na mieste, keďže táto stíhačka má veľa “detských chorôb” a jej cena stále stúpa. Ukázalo sa, že posielať veteránov do výslužby je zatiaľ skoro.

 

Americké vojenské letectvo a Národná garda majú dnes vo výzbroji 230 stíhacích lietadiel F-15C a F-15D z čias studenej vojny. Termín ich služby vyprší definitívne v roku 2030. Pentagon má 219 modernejších F-15E, tiež tieto lietadlá však zaostávajú, napríklad podľa charakteristík za ruskými stíhacími bombardérmi Su-34 a stíhačkami Su-35. Ako prvý dostanú F-15EX piloti Národnej gardy, ktorí dnes lietajú iba so zastaranými F-15C a F-15D.

Nie je to prvýkrát, čo sa Pentagon snaží vdýchnuť F-15 druhý život. Korporácia Boeing napríklad koncom nultých rokov predviedla demonštračný prototyp stíhačky F-15SE Silent Eagle. Americkí konštruktéri sa vynasnažili priblížiť zastaraný stroj k lietadlám piatej generácie. Tichý orol sa mal stať menej viditeľným vo vzduchu pomocou uplatnenia materiálov rušiacich rádiové vlny v jeho konštrukcii, zbrane umiestnili vo vnútri trupu ako pri F-35 a F-22, bola tiež zmenená kýlová plocha.

 

Do modernizovaných priestorov stroja umiestnili po pároch rakety rôzneho určenia, vzduch-zem a vzduch-vzduch. Stíhačka dokázala pojať dve riadené rakety ALM-120 AMRAAM, dve riadené letecké bomby JDAM alebo štyri JDAMS. Vnútorné závesy vydržali záťaž s hmotnosťou 450 kilogramov. Lietadlo bolo vybavené principiálne novým systémom rádioelektronického boja a moderným digitálnym ovládacím systémom.

Tichý orol bol vyvinutý hlavne pre export. Predpokladali, že cena 100 miliónov dolárov ho urobí atraktívnym tovarom. Američania ponúkli túto stíhačku Izraelu, Saudskej Arábii, Japonsku a Južnej Kórei, ktoré už dobre poznali F-15. Tie ale dali prednosť modernejším F-35. Preto bol projekt zrušený po výrobe iba jedného prototypu F-15SE.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov