.
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

FRANCÚZSKO : Ďalšie mikrodrony pre špeciálne úlohy

 


Francúzsko, 16. február 2021 (AM) – Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie objednáva ďalších asi 50 mikro-dronov NX-70.

Nedávna objednávka 300 mikro dronov ANAFI USA, ktorú zadalo Generálne riaditeľstvo pre vyzbrojovanie (DGA – Direction Générale de l’armement), neznížila potrebu armády pre ďalší typ strojov, konkrétne NX-70, ktorého schopnosti umožňujú plniť iné úlohy a preto jeho implementácia do aktívnej služby bude vítaná. Skutočnosť, že ide o lokálnu (Francúzsku) výrobu ešte viac nahráva do kariet pre výber tohto modelu. Francúzi rozhodne netrpia komplexom amerikanizmu. Práve naopak, akonáhle je možné vyrábať potrebné zariadenie (technológiu) doma, Francúzi preferujú Fabriqué en France pred Made in HOCIKDE.

Tak sa udialo aj s dronmi NX-70, ktoré si nachádzajú miesto vo Francúzskej armáde. Výrobca oznámil začiatkom februára, že obdržal od DGA ďalšiu objednávku. Spolu ide teda už o tretiu od roku 2018, na dodávku ďalších zhruba päťdesiatich dronov NX-70.

Pripomíname, že prvých 27 systémov (tj. Riadiaca stanica a dva mikro-drony) bolo získaných v rámci postupu známeho ako „Urgence Operations“ (UO) s cieľom nahradiť čínske modely DJI Mavic Pro, ktoré boli predmetom experimentu s neuspokojivými výsledkami počas rôznych úloh špeciálnych jednotiek commandos z 35. Régiment d’Artillerie Parachutise(RAP) (výsadkový minometný pluk) v Mali.

Odvtedy sú drony NX-70 nasadené do prevádzky. A viditeľne dávajú veľmi uspokojivé výsledky tak, ako to zvyčajne býva s vybavením vyrobeným pod vlastnými farbami.

„K dnešnému dňu bolo (ministerstvom ozbrojených síl) zakúpených viac ako 150 dronov NX70 a viac ako 200 rôznych doplnkov a náhradných dielov, čo zvyšuje celkovú sumu objednávok na viac ako šesť miliónov eur,“ zdôrazňuje sa v správe.

Tie, ktoré boli práve objednané, budú ešte efektívnejšie, pokiaľ výrobca zohľadnil spätnú väzbu (RETEX) francúzskych vojakov v teréne. Nasledujúce modely tak čiastočne vybaví termálna kamera „s dvojnásobným súčasným rozlíšením“.

.

„Polovica dronov sa preto bude dodávať s touto novou termokamerou s vysokým rozlíšením, ktorá je určená pre najnáročnejšie nočné misie v prospech jednotiek špecializovaných na dohľad a výskum,“ vysvetľuje výrobca a k tomu ešte dodáva, že „Táto nová funkcia dopĺňa všestrannosť flotily našich zariadení, ktorá už disponuje káblovým napájaním na nepretržité pozorovacie a ochranné misie, alebo dokonca na zdieľanie infrmácií v teréne pomocou umiestnených mobilných terminálov vo vozidlách, alebo priamo s vojakmi operujúcimi v teréne samostatne“.

Pripomíname, že s hmotnosťou iba 1 kg má dron akčný rádius 5 km a autonómiu letu 45 minút (čo sa dá zvýšiť pomocou káblového napájania). Je schopný lietať za zhoršených podmienok (65 km / h vietor, prach, nízke a vysoké teploty), je schopný prenášať malé užitočné zaťaženie (okrem svojich snímačov), ako sú napríklad dymovovnice, alebo lekárske súpravy prípadne čokovľvek iné, čo môže pomôcť vojakom pri ich úlohách. Snímky, ktoré zhromažďuje, sa prenášajú do pozemného segmentu šifrovanými kanálmi. Toto zariadenie bolo nedávno úspešne spojené s raketou stredného doletu [MMP].

Adam Riečanský

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov