Colt M4A1, foto: wallpaper Up
Aktuality, Ručné zbrane a výstroj,

Ruské médiá: Česká zbrojovka získala Colt a … väčšiu závislosť na USA

Česko, 14. február 2021 (AM, Sputnik) – Dohoda spoločnosti Česká Zbrojovka Group SA, ktorá uzavrela zmluvu o kúpe amerického výrobcu legendárnych revolverov a pištolí Colt, sa stala terčom záujmu ruských médií. Portál RBK informoval , že ČZG kúpi 100% akcií materskej spoločnosti Colt ‘s Manufacturing Company LLC, a tiež jej dcérsku spoločnosť z Kanady Colt Canada Corporation. Bývalý majiteľ výrobcu zbraní tiež získa viac ako 1 milión akcií českej spoločnosti a ešte raz toľko, ak budú v rokoch 2021-2023 dosiahnuté isté hodnoty EBITDA (príjem spoločnosti pred odpočtom amortizačných nákladov, nákladov na obsluhu dlhov a priamych daní). Kúpu teraz musia schváliť regulačné úrady. To, podľa očakávania ČZG, prebehne v druhom kvartáli.


Magazín Kalašnikov vydal článok s nadpisom: “Koho by to napadlo … CZ kúpila Colt?” Spolu s tým publikoval fotografiu budovy fabriky Colt, ktorá bola postavená v roku 1855 v Hartforde, štát Connecticut. Je na nej vidieť kupola veže fabriky, na ktorej sa nachádza žrebec, ktorý sa stal symbolom spoločnosti. Podľa názoru Kalašnikova získanie zbrojárskej legendy dá českej spoločnosti možnosť upevniť sa ako veľký účastník amerického trhu a možnosť zúčastniť sa štátnych zákaziek od silových štruktúr USA, vrátane bezpečnostných síl a polície. Je to skutočne tak? Sputnik sa pýtal ruského vojenského experta Viktora Litovkina:

 

Litovkin: Celkom iste, magazín Kalašnikov má pravdu. Česi budú pracovať pre USA. USA budú ponúkať ich zbrane na svetových trhoch. To zvýši konkurencieschopnosť a povedie k rastu ziskov českej spoločnosti. Nechcem Čechov uraziť, ale ich tradičná spolupráca s rôznymi štátmi na svete v otázkach výroby zbraní je známa od čias druhej svetovej vojny, ale aj pred ňou …

Áno, Česi vedia dobre vyrábať zbrane. Hlavné je, aby tieto zbrane boli používané v mierových cieľoch, a nie pre vyvolávanie vojen. Pre posilňovanie mieru a bezpečnosti.

 

Ruské médiá citujú slová generálneho riaditeľa spoločnosti ČZG Lubomíra Kovaříka ohľadne toho, že získanie spoločnosti Colt presne zapadá do stratégie stať sa lídrom v odvetví výroby strelných zbraní a kľúčovým partnerom pre ozbrojené zložky. Je možné povedať, že získaním Coltu Česká zbrojovka prichádza medzi svetových lídrov vyrábajúcich strelné zbrane?

Povedal by som, stáva sa jedným z lídrov. Lídrov je v tejto oblasti veľa, nemeckí výrobcovia zbraní a samozrejme náš Kalašnikov, a ešte americké firmy, ktoré vyrábajú pištole, samopaly a guľomety. Nebudem sa dohadovať o tom, že vďaka získaniu značky Colt sa dôležitosť českej spoločnosti zvýši, vyrastie autorita, reklama po celom svete bude širšia. Inak by sa Česi nerozhodli minúť na získanie Coltu 220 miliónov dolárov. Z druhej strany, nebudeme zabúdať na to, že Česká zbrojovka získala spoločnosť, ktorá nepatrí medzi najúspešnejších výrobcov zbraní v danom okamihu. Je možné dokonca povedať, že sa nachádza “nad priepasťou”. V roku 2015 Colt prišiel o štátnu zákazku, následne vyhlásil bankrot. Avšak, značka, ktorá je známa po celom svete, celkom iste má veľký význam pre možnosť zvyšovať zisk, hoci to nie je všetko.

Môže Coltu konkurovať najnovšia ruská pištoľ Udav, ktorej masová výroba už začala? Táto pištoľ má nahradiť existujúcu zbraň z roku 1951 – pištoľ Makarov …

Viete, koľko pištolí sa nachádza na svetovom trhu? Stovky! Dokonca len u nás ich je okolo 15 – tých, ktoré sú schopné konkurovať Coltu. Každé ministerstvo obrany si vyberá svoju vlastnú zbraň. Preto, hovoriť o konkurencii pištole Udav s pištoľou Colt nie je potrebné. Nehľadiac na to, že Udav je veľmi dobrá pištoľ, jej hlavnou prednosťou je, že je vyrobená pre náboj 9×19 Parabellum. To je veľmi výkonný náboj. Plusy tohto druhu zbraní sa vyhodnocujú komplexne – samotná pištoľ, náboj, mieridlá, baterka, ktorú je možné k nej prirobiť a podobne.

 

Nakoľko je spolitizovaná sféra výroby, nákupov a predaja zbraní? Alebo je tu na prvom mieste komerčný záujem?

Oba faktory zohrávajú dôležitú úlohu – i politika, aj komerčný záujem. Obrazne povedané, keď sa krajina “posadí” ako na ihlu – na zbrane inej krajiny, tak vplyv tejto krajiny, ktorá zbrane dodáva, alebo nakupuje , rastie. Takže získaním Coltu Česká zbrojovka ešte tesnejšie priviazala svoju krajinu k USA a NATO. Hovorím “ešte tesnejšie”, pretože práve vďaka predajom za oceán rastú príjmy spoločnosti. Nakoľko je mi známe, v minulom roku vyrástli do hranice 5 miliárd českých korún, čo je o 10,2%. Pričom práve vďaka rastu dodávok za oceán.

Jana Petrova

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov