Ilustračné foto
Aktuality, Bezpečnosť,

Jachroma – bezkonkurenčný radar na Kryme spôsobí novú hystériu USA aj Ukrajiny

Rusko, 10. február 2021 (AM) – Výstavba stanice, ktorá nemá v Rusku a vo svete obdoby, ktorú ohlásil minister obrany Sergej Šojgu koncom minulého roka, mala začať v roku 2021. V Sevastopoľe na myse Chersonec sa objaví jedinečná radarová stanica včasného varovania Jachroma. Táto štvorpásmová stanica nahradí starý sovietsky radar Dnepr, ktorý bol uvedený do prevádzky v roku 1979 a opustený v roku 2009. Počas sovietskej éry boli na Ukrajine postavené dva radary Dnepr, jeden v Mukačeve a druhý v Sevastopoľe. Stavba každej z dvoch staníc stála 4,9 miliárd rubľov (v cenách roku 2005).


 

Stará stanica pokrývala všetky prístupy do Sevastopoľa z juhu, západu a východu, uzatvárala stanicu v Jerevane a ďalšie. Bola to veľmi dobrá stanica, ale Ukrajina si tam práve postavila miesto protivzdušnej obrany. Doba sa mení a Ukrajina už nie je bratská ako predtým. A Rusko je dnes jej hlavným „nepriateľom a agresorom“ a Krym sa vrátil do svojho rodného prístavu a stal sa ruským. Teraz je to južná základňa Ruska, ktorá sa stala kosťou v hrdle nielen banderovskej Ukrajiny, ale aj jej zámorských patrónov z USA, ako aj neustáleho ruského nepriateľa – Severoatlantickej aliancie.

 

Stará radarová stanica Dnepr

 

Aby Rusko odolalo nepriateľovi, ktorý neustále predstavuje hrozbu pre naše južné hranice, bolo potrebné vylepšiť a postaviť nový radar. Takáto stanica sa objavila – je to radar Jachoma. Stanica je schopná rýchlo zistiť všetky balistické rakety letiace na územie Ruska a spojeneckých štátov. Jachroma by mala nielen detekovať nepriateľské rakety letiace na ruské alebo spojenecké územie, ale aj ich sprevádzať, vytvorí z Krymu zónu, ktorá bude pokrývať južné Rusko. Jeho hlavnou úlohou je čo najrýchlejšie zachytiť nebezpečenstvo útoku z vôd Čierneho a Stredozemného mora. Najnovší radar to dokáže v štyroch rozsahoch so zorným uhlom 270 stupňov: v milimetrovom, centimetrovom, decimetrovom a metrovom.

 

Je možné, že vzhľad takejto radarovej stanice na polostrove spôsobí ďalšiu hystériu Spojených štátov a NATO, nehovoriac o Ukrajine. Radar koniec koncov prevezme kontrolu nad Čiernym a Azovským morom, ako aj nad celou južnou časťou Európy. Jachroma“ bude navyše integrovaná do systému varovania pred raketovým útokom. Takáto jedinečná stanica bezpochyby spôsobí veľkú nespokojnosť medzi západnými vojenskými odporcami Ruska a samozrejme Ukrajina bude mať ďalšie obavy.

 

Rusko sa nestará o obavy tých, ktorí uskutočňujú protiruskú politiku. Ak chcete zachovať mier, musíte ísť o krok pred svojich súperov. Technologický pokrok a jedinečná technológia, ktorá vo svete nemá obdoby, je obmedzujúca sila, ktorá núti „jastrabov“ premýšľať a nedovolí im podniknúť krok na okraj priepasti, kde sa môže zrútiť a zmiznúť celý civilizovaný svet.

Karol Jerguš

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov